E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar primli seyrediyor---

Dolar primli seyrediyor

Dolar primli seyrediyor
30 Ocak 2018 - 07:42 borsagundem.com

Dolardaki toparlanma TL üzerinde satış baskısına neden oldu, dolar/TL 3.79'a çıktı

Doların küresel değer kaybı trendinin yavaşlaması ve ABD faizlerindeki yükselişle dolar/TL geçen haftayı tamamladığı 3.75'li seviyelerden yönünü yukarı çevirerek 3.80'e yakın işlem görüyor. Geçen hafta 3.85'li seviyelerden 3.75'in altına kadar gerileyen dolar/TL bu haftaya da 3.75 civarında başlamıştı. ABD faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılamasıyla TL dün dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybetti. Benzer yükseliş tahvil/bono piyasasında da görüldü.

Dolar güne 3.79 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 12:46 itibariyle 3.7828 lira seviyesinden işlem görüyor.

Açılışın ardından en düşük 3.7805 lira, en yüksek 3.7992 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6862 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2384 seviyesinde. Gram altın 162.9 lira seviyesinden alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 13.39 seviyesinde.

Küresel piyasalarda dolar, ABD hazine tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında son üç yılın dip seviyesinin üzerinde işlem görürken; işlemciler yeni katalizörler için Fed toplantısını bekliyorlar. 

ABD faizlerindeki ve dolardaki yükseliş eğilimi TL gibi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının da ana tetikleyici oldu. Öte yandan Fed'in bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantısında faiz oranlarını değiştirmesi beklenmiyor. Yatırımcılar para politikası görünümüne ilişkin ipuçları için Fed'in ekonomi ve enflasyon değerlendirmesine odaklanacaklar.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER İZLENİYOR

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de yakından izlenmeye devam ederken ABD'den gelen son açıklamalar dün satış baskısını artıran bir unsur oldu. ABD'nin Merkez Komuta kumandanı General Joseph Votel'in, Suriye'nin doğusundaki Menbiç kasabası yakınında konuşlu Amerikan birliklerini çekmeyi düşünmediklerini söylediği bildirildi. CNN televizyonunun web sitesinde yer alan habere göre Votel önceki gün yaptığı açıklamada, Menbiç'ten asker çekmenin ABD'nin "düşünmediği bir şey olduğunu" söyledi. Türkiye, ABD'nin bu bölgedeki askerlerini bir an önce çekmesini istemişti. Türkiye ile ABD'yi karşı karşıya getirme potansiyeli olan gelişmeler piyasalar tarafından negatif algılanıyor. Bu kapsamda kısa süre önce başlatılan Afrin'e yönelik operasyon yakından izleniyor. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.97, valörde saat 1642 itibarıyla son işlem yüzde 12 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 13.39 seviyesinden gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)