E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar yatırımcıları dikkat! İşte dolardaki yeni hedef---

Dolar yatırımcıları dikkat! İşte dolardaki yeni hedef

Dolar yatırımcıları dikkat! İşte dolardaki yeni hedef
16 Kasım 2017 - 08:37 borsagundem.com

Dolar tarihi rekor seviyesi olan 3.94 lira seviyesini aşarsa zor da olsa 4.28 lira seviyesine kadar yükselişini gerçekleştirebilir

Yine dolar ve euro konuşulan günlere geri döndük.Bir süre realizasyon yaşayan fiyatların tekrar yükseliş trendi ile karşı karşıya kaldığını açıkça görmekteyiz.Bugünlerde herkes birbirine aynı soruyu sormakta.Ne olacak bu dövizin hali? Bu dalga nerede sonlanacak? Bizde yatırımcıların kafasındaki soruları sonlandırmak için bu analizi gündemimize aldık.İşte size açıkça önümüzdeki günler döviz kuru ile ilgili yaşanabilecek olasılıklar.Bu analizi özellikle döviz ile ilgilenen yatırımcıların okumasını tavsiye ediyoruz.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Yukarıdaki grafikte Gelişmekte olan piyasaların dolar karşısında nasıl hareket ettiklerini görmektesiniz.Bu grafikte ilginç olan iki tane gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedik.Birincisi DXY(Dolar Endeksi) (turuncu) aşağı doğru ivme halindeyken GOP para birimlerinin hareketin tam tersine doğru ivme göstermeleri.Daha önceki dönemlerde genelde DXY bu para birimlerini etkilerken son dönemde etkisiz bir eleman haline geldiğini görüyoruz.Yine önemli bir teknik ayrıntı her bir para biriminin farklı günlerde dolar karşısında değer kaybına öncülük etmesi ve diğer para birimlerinin de bu hareketi takip etmesi.Örneğin hareketin ilk öncülüğünü dolartl yaparken hemen ertesinde öncülüğü Zar a kaptırması ve sonrasında devreye Rublenin girmesi gibi.Halay eşliğinde yukarı doğru para birimlerinin birbirlerini bataklığa doğru çektiğini görmekteyiz.Bu değer kaybının DXY nin değer kaybettiği bir döneme denk gelmesi ise oldukça ilginç.

Bu veriler ışığında hemen Dolar Türk Lirası güncel grafiğimize dönmek istiyorum.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

2001-2011 yılları arasında yaşanan dinlenme süreci ve baskılanmanın fiyatlar üzerinde ne kadar etkili olduğunu yaklaşık 7 yıllık süreç içerisinde görebiliyoruz.Bu tür geniş perspektifte baskı gören ve yatay devam eden hareketlerin sonucunda bu tür enerji patlamalarının yaşanması teknik olarak gayet doğal.Yine yukarıdaki grafikte yeşil çizgilerle yükseliş trendini göstermeye çalıştık.Üçüncü dalga sırasında fiyatların bu trendin üzerine sıçramalar yaptığına şahit olsak ta tekrar trende geri döndük hatta trend desteğine doğruda geri çekilmeler yaşayarak 4.dalgayı tamamladık. Dolartl yatırımcıları için bugün yapacağımız en önemli uyarılardan bir tanesi bu grafiğin tepe seviyelerine doğru tekrar yaklaştığımızı hatırlatmak olacaktır.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Yukarıdaki grafikte ise çıkış kanallarını göstermeye çalıştık.Trendin ne kadar kuvvetli olduğunu çıkış kanallarının içerisinde ayrı çıkış kanalları oluşturmasından anlıyoruz.Ocak 2017 de başlayan 4.dalga hareketinin turuncu çıkış kanalının destek seviyesi olan 3.43 seviyesine kadar devam ettiğini bu seviyelerden gelen güçle tekrar yukarı doğru hareketine devam ederek düşüş trendini sonlandırdığını görmekteyiz.4.dalganın sona ermesiyle 3.dalganın devam etmeyeceğini varsayarak son yükseliş dalgası olan 5.dalganın içerisinde hareket ettiğimizi gözlemliyoruz.Burası oldukça önemli 3.dalganın uzatmalarla devam ederek sonlandığını geçmiş hareketlerden tespit edebiliyoruz.Bu sebeple 5.dalga yükselişlerinde hareketin 3.dalga tepesine yakın seviyelerde ikili tepe formasyonu oluşturması olasılıklar dahilinde olduğu gibi 3.dalga tepesinin bir miktar üzerinde de sonlanması beklenebilir. Peki eğer 3.dalga uzatma tepesi olan 3.94 seviyesinin yukarı kırılması durumunda hangi seviyeleri hedef alacağız?

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Son olarak 5.dalga hedefleri ve muhtemel yükseliş dalgasının sona erme zirvelerini analiz edeceğiz.3.dalgada uzatmalar yaşandığı için 5.dalgada uzatma yaşanmayacağını vurgulayabiliriz.Bir önceki tepe seviyesi olan 3.94 bölgesinin geçilmekte zorlanacağı bir döneme girdik.Bundan sonra çok olumsuz haberler gelmediği sürece bu tepe bölgesinin etrafında bekle-gör hareketlerini izleyeceğiz.Bu bölgenin yakınında yaşanacak bu hareketler oldukça önemli olacaktır.3.94 ün gelebilecek olumsuz bir haberle yukarı kırılması halinde önemli direnç bölgeleri hedef alınacaktır.4.10 ile 4.28 arasında bulunan bölgenin gerçekten çok zorlu bir direnç bölgesi olduğunu vurgulamak isteriz.Eğer 3.94 seviyesi yukarı doğru kırılırsa bu bölgenin test edilme olasılığını yüksek görmekteyiz. Ancak tekrar belirtmek istediğimiz husus 5.dalga ve son yükseliş dalgasında yer aldığımızdan yeni giriş yapacak olan yatırımcıların son derece dikkatli olmalarını tavsiye etmekteyiz.Mavi renkle göstermeye çalıştığımız yükseliş kanalının aşağı kırıldığı gün dolartl de yükseliş trendi uzun bir dönem için sona erecektir.

Marbaş Menkul

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)