E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyirde---

Dolar yatay seyirde

Dolar yatay seyirde
13 Aralık 2018 - 09:15 borsagundem.com

TCMB'nin politika faizini sabit tuttu, dolar/TL kararın ardından dalgalandı

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini değiştirmezken, kararın ardından ilk tepki olarak gerileyen dolar/TL daha sonra dalgalı bir seyir izledi.

Karar öncesi 5.3560 seviyesinde olan dolar/TL, 5.3050'ye kadar geriledikten sonra saat 18.00'de 5.3501 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.30436 lira, en yüksek 5.3884 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0793 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1341 seviyesinde. Gram altın 213.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.56 seviyesinde.

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tuttuğu yılın son Para Politikası Kurulu (PPK)toplantısında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti.
TCMB yılın son PPK kararında piyasalar tarafından yakından izlenen sıkı duruşun korunacağına
ve gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğine dair görüşlerini korudu. Ekonomistler bankanın
enflasyona ilişkin görüşün bir miktar iyimserleştiğinin görüldüğünü ancak risklere dikkat çekilmeye devam edildiğini belirttiler.
Bir bankacı, PPK açıklamasında ilk dikkat çeken unsurun yeni metinde bir öncekinde yer alan "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" ifadesinden "kararlılıkla" kelimesinin çıkarılması olduğunu söyleyerek, "Bu biraz piyasayı rahatsız etti. Piyasada daha önce prematüre faiz indirimi kaygısı vardı; ifade değişikliği bunu kuvvetlendirmiş olabilir" dedi.
Ekim PPK metninde "Bu çerçevede Kurul, sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir"
söylemi ise bu PPK'da "Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana
kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" söylemi ile değiştirildi.
Öte yandan Ekim PPK metninde sıkı duruşa yönelik diğer bir söylem olan "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" ifadesine ise Aralık ayında metinde yer verilmedi.
TCMB'den gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz indirimi beklediğini söyleyen aynı bankacı, "Büyüme çok düşük ve resesyon tehdit oluşturuyor. Öte yandan bu haftaki ihale de kafaları karıştırdı, ihalede faizin piyasa faizinin altında oluşması sanki TCMB'nin de faiz indirimi için bir alıştırma gibi algılanıyor" dedi ve şöyle devam etti:
"TL'de gerginlik önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Veriye bağlı hareketler görebiliriz,
enflasyonun ya da sanayi üretim verisinin düşük gelmeye devam etmesi halinde 'TCMB faiz indirmek
için daha aceleci davranacaktır' algısı var. Ancak yine de çok agresif bir tepki görmüyoruz, kâr
satışları söz konusu oldu" dedi.
Başka bir bankacı ise "Metindeki değişikliğin TL'ye faydası olmadığı kesin. Herhalde piyasada küçük de olsa bir faiz indirimi beklentisi vardı ve kararla birlikte kur biraz aşağı geldi. Ancak para politikasında değişiklik yoksa kurda da belirgin hareket olmaması gerekir. Dolayısıyla ilk tepkinin ardından kurun geri gelmesi makul" dedi.
Hazine dün gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvil ihalesinde piyasadan ROT'ta 1.5 milyar TL, ihalede 504.4 milyon TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL borçlandı. Hazine'nin ihalede borçlanma tutarını düşük tutması sonucunda faiz de piyasa seviyesinin altında oluştu. İki yıllık gösterge tahvilin Salı günkü yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 18.62 seviyesinden oluşurken, o gün aynı tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21 seviyesinden oluşmuş, ertesi gün valörde ise işlemler yüzde 21.35'in de üzerine çıkmıştı.
Enflasyonun Kasım ayında beklentilerin üzerinde azalış göstermesinin ardından piyasalarda TCMB'nin bu haftaki PPK toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış
ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek geçen haftalarda TL'de ciddi değer kaybı yaratmıştı.
İlgili dönemde TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarıyla satış baskısı azalmış faiz indirimi beklentileri ötelenmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)