E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
20 Kasım 2018 - 09:07 borsagundem.com

Dolar/TL güne başladığı 5.32'li seviyelerden 5.35'in üzerine çıktı, faizler yükselişte

Dolardaki zayıf seyir ve TL'ye yönelik iyimserlikle geçen hafta yönünü sert bir şekilde aşağı
çeviren dolar/TL bugün güne 5.32 civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra 5.35'in üzerini test etti. Benzer şekilde tahvil bono getirileri de yükseliş gösterdi.

Kur Ağustos ortasında test ettiği 7.24 seviyesinden 5.30'un altına kadar geriledikten sonra Kasım ayı başından beri 5.30-5.55 bandında seyrediyor.

Bankacılar bugün TL'deki değer kaybının benzer para birimlerine göre bir miktar daha kuvvetli olduğunu, TL'deki satış baskısının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyona yönelik açıklaması sonrası görüldüğünü belirttiler. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ve Aralık
aylarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalanacağının düşündüğünü söyledi.

Bankacılar negatif ayrışmaya dikkat çekseler de bunun yüzdesel olarak "oldukça sınırlı" olduğunu da belirttiler. TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.9 değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0.3 ile yüzde 0.85 bandında değer kayıpları gözlendi.

Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, "Albayrak'ın Kasım ayı enflasyon verilerine yönelik iyimser açıklamalarının piyasalara güven vermek için yapıldığını düşünüyoruz. Ancak piyasalarda enflasyon görünümündeki bir iyileşmenin olması TL'de değer kaybına neden olabilecek gerekenden erken bir faiz indirimi izlenimi almış olabilir." dedi.

Saat 18:07 itibariyle dolar 5.4157 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3047, en yüksek 5,4222 seviyesini gördü. Euro ise 6.1760 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1390 seviyesinde. Gram altın 212.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.70 seviyesinde.

Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.
Geçen hafta Amerikan NBC televizyonunun bir haberinde Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı hafifletmeye ikna etmek için Fethullah Gülen'i uzaklaştırmanın olası yollarını araştırdığı
belirtilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı ise Gülen'in Türkiye'ye iadesi için çalışma yürüttüğü iddiasını yalanladı. Bu yalanlama sonrası ise TL'de belirgin bir değer kaybı yaşanmadı. Geçen haftaya 5.50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirmişti. Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.59, valörde son işlemde yüzde 16.64
seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 16.66 valörde son işlemlerde ise getiri yüzde 17'ye yaklaştı.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 20.32, valörde son işlemde yüzde 20.31 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20.71 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Üstün20 Kasım 2018 22:58

    Dolar önemli değil ama faizlerin yüksek olması piyasayı kilitler.Ekonomistim diye geçinen bir çok beyinsiz var dolar 7 liraya çıkınca merkez faiz artırsın diye gece gündüz borazanlık yapanlar vardı.merkez faiz artırdı noldu piyasa kilitlendi , sanayici , işletmeci yüksek faizle iş çeviremez.Sonra cart curt kokardato.

  • doğru20 Kasım 2018 18:32

    bilgi sahibi insan az konuşur,boş tenekeden çok ses çıkar...

  • Muzzy20 Kasım 2018 18:09

    Bunlar sussa dolar düşer. Her düşüşten nemalanmak için çıkıp konuşuyorlar. Sonra dolar yukarı.

  • Osman20 Kasım 2018 17:40

    5 e gelcek dolar yok yok neydi 4.90 yok ya bir dolar bir tl olucak 😅😅😅😅