E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar hafif primli---

Dolar hafif primli

Dolar hafif primli
22 Ekim 2018 - 08:11 borsagundem.com

Dolar/TL'de Türkiye-ABD ilişkilerinde iyimserliğin desteği sürüyor; küresel piyasalar izlenirken PPK yön belirleyici olabilir

Türkiye-ABD ilişkilerinde ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesi sonrası beklenen
iyimserlik piyasalara yansımaya devam ederken bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddesinin ise Merkez Bankası'nın faiz kararı olacağını söylediler.

Geçen hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL küresel risk iştahındaki azalışın yanı sıra ve petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle Cuma günü negatif ayrışmayla değer kaybetmişti.

TCMB tarafından 25 Ekim Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararının bekleneceği yeni haftanın ilk gününe Dolar/TL 5,64 seviyesinde başladı. Saat 17:38 itibariyle dolar 5.6804 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,6222, en yüksek 5,6840 seviyesini gördü. Euro ise 6.5208 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1476 seviyesinde. Gram altın 222.8 liradan alıcı buldu. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.84 seviyesinde.

Küresel piyasalarda Cuma günü dolar karşısında değer kazanan euro ve sterlin, İngiltere'nin AB'den ayrılması sürecine ve İtalya'nın Avrupa Birliği'nin eleştirdiği İtalya'nın bütçe tasarısına ilişkin gelişmelerle Dolar karşısında az da olsa güç kaybetti.

Cuma günü 96.09'a kadar yükselen dolar endeksi, Asya piyasalarında güç kaybetmeyerek Cuma kapanışa göre yatay seyrederek 95.73'te bulunuyor.

Avrupa Birliği İtalya'nın hazırladığı ulusal bütçe tasarısının AB mali kurallarının çiğnediği uyarısında Perşembe günü bulunmuş ve Roma'nın bunun gerekçelerini bugüne kadar açıklamasını istemişti Yatırımcılar bugün İtalya'nın Avrupa Komisyonu'na vereceği cevabı izliyor olacaklar.

Dolar/TL'de rahip Andrew Brunson'ın ülkesine dönmesinin ardından ABD'nin Türkiye yaptırımlarının kaldırılacağı ve iki ülke ilişkilerinin daha iyi bir seyre gireceği beklentisiyle birkaç haftada 6.30 seviyelerinden 5.52'ye kadar yaşanan bir düşüş yaşandı.

Küresel risk iştahındaki azalma ve libor faizlerindeki yükselişle birlikte düşüş yerini geçen haftanın son işlem gününde yükselişe bıraktı. Ancak pozitif ayrışma Cuma günü hariç tüm hafta boyunca piyasada belirgin şekilde hissedildi. Piyasalarda geçen hafta yaşanan pozitif ayrışmada ana etki ABD-Türkiye ilişkilerinin kuvvetleneceği ve yaptırımların kaldırılabileceği beklentileriyle oluşmuştu.

Her ne kadar mevcut yaptırımlar miktar olarak Türkiye ekonomisi açısından önemli bir tutar ifade etmese de, Halkbank süreci, uluslararası piyasalarda borçlanabilme kabiliyeti gibi sebepler nedeniyle ABD Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor. Brunson'ın ülkesine dönmesi sonrasında bu endişeler
kısmen ya da tamamen ortadan kalktı. Öte yandan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetine
ilişkin süreç de iki ülke ilişkilerinde pozitif beklentileri artırdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün akşam ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşürken, görüşmede terörle mücadele, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'nin 5.50 seviyesinin altını test edememesi sonrası yeniden yükselişe geçtiğini görüyoruz. Kurda 6 seviyelerini alım fırsatı olarak
görmeyen lokallerin 5.50'ye doğru yeniden alıma geçtiğini görüyoruz. Bu alımların devam edip etmeyeceği önemli" dedi ve ekledi:

"Bu hafta gündemin en önemli maddesi ise TCMB'nin faiz kararı olarak. Piyasa TCMB'den bir faiz artış beklemiyor. Dolayısıyla enflasyonla mücadele adına sınırlı da olsa yapılabilecek bir faiz artışı ya da benzer nitelikte bir adım kurda aşağı yönlü oldukça sert hareketleri beraberinde getirebilir. Bu açıdan karar piyasalarda yakından izlenecek" Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre
TCMB'nin önümüzdeki hafta Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL'deki değer kayıplarının bir süredir durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın
etkinin görülmesi adına politika faizini sabit tutması bekleniyor.

TL cinsi varlıklardaki iyimserlik ve artan yabancı girişi tahvil-bono piyasasında da faizlerde gevşemeye neden oluyor. Geçen hafta 100 baz puanın üzerinde gerileyen 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi yüzde 18'in altını test etmişti. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 18.56 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tifo22 Ekim 2018 17:19

    Dolar yükselirse damacana su 20 kağıt olur herhalde fırsatçının yağmacının stokçunun hainin bol olduğu bi ülkemiz var Allah sonumuzu hayır etsin