E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
19 Temmuz 2018 - 09:19 borsagundem.com

Dolar kuru gün ortasına doğru hareketlenmeye başladı

ABD ile ilişkiler açısından piyasalar tarafından yakından izlenen ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğun devamına karar verilmesi ardından dün yükselen dolar/TL bu sabah 4.80'in üzerinde hareketini sürdürüyor.
Bugün yurtdışı piyasalar ve TCMB'nin beklenti anketini takip edecek olan piyasalar asıl olarak gelecek haftaki TCMB toplantısına odaklanırken, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği de yakından izleniyor. OHAL'in de kaldırılması ardından analistler kurda kalıcı bir iyileşme için hükümet tarafından piyasada güveni artırıcı adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ziraat Yatırım'ın notunda Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine yönelik iyimser açıklamaları ve kademeli faiz artışına vurgu yapması sonrasında doların dirençli durmaya devam
ettiği belirtilerek, "Gelişmekte olan ülke kurları da bu sabah hafif satıcılı. Birkaç gündür dalgalı bir seyir izleyen TL de baskı altında. BIST100 güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir" denildi.
Mahkeme yargılandığı davada Brunson'ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Davadan olumlu
yönde bir karar çıkacağı beklentileri nedeniyle TL karar öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyordu.

Dolar güne 4.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle 4.8214 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7882 lira, en yüksek 4.8412 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6048 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1612 seviyesinde. Gram altın 188.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.45 seviyesinde.

Halk Yatırım notunda ise bugün açıklanacak beklenti anketinde hem döviz kuru hem de enflasyon beklentilerindeki bozulmanın devam etmesi halinde kur ve paralelinde endekste bir miktar satış baskısı hissedilebileceği belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti. 

Bankacılar mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor.

Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24
Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test etmişti.

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika19 Temmuz 2018 22:29

    Güney Afrika randı, dolar karşısında değer kaybediyor. TL , buna da ilgisiz kalamaz.

  • KILIÇ19 Temmuz 2018 19:50

    AZCIK DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜMÜ OLUMSUZ KONUŞMA BAŞLIYOR BİLEREKMİ KONUŞULUYOR ANLAMIŞ DEGİLİM AMA ÜLKEME YAZIK OLUYOR EKENOMİ FELÇLİ GİBİ.İGRENMEYE BAŞLADIM BURUNSON İDAM ETSEK NE OLACAK DÜNYADA DOLARIN YERİNİ DOLDURACAK PARA ÇIKMADIYSA ÜLKEYİ DÜŞÜNMEK LAZIM. 8-)

  • Gözlerim DOLAR19 Temmuz 2018 15:51

    Dolar neden uzun süredir 4.80 bandında kımıldıyamıyoruz düşşede alacam yükselse de aşşagı yukarı yönlü sert hareketler bekliyorum

  • borsa19 Temmuz 2018 12:07

    doların yatayı bile % 1 yükseliş neredeyse ne hale geldik.

  • Torku19 Temmuz 2018 11:58

    Bugün yine başdanışman bilgisizliğin gösterdi. Ertem ne zaman konuşsa ya dolar yükseliyor ya da faiz

  • Okie Dokie19 Temmuz 2018 11:48

    TL'de kalan donsuz kalır demiş atalarımız. Tüm param dolarda. Her bir kuruş yükselişinde 100bin TL kazanıyorum. Tanrı bizi ve İsrail'i korusun amen.