E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar yatay seyrediyor---

Dolar yatay seyrediyor

Dolar yatay seyrediyor
16 Temmuz 2018 - 09:25 borsagundem.com

Dolar/TL Fitch'in not indirimine ilk tepki sonrası bu sabah geriliyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmesi ardından Cuma akşamı ilk tepki olarak 4.89 seviyesine yaklaşan dolar/TL, bu sabah 4.85'in altına geriledi. 
Bu sabah Cuma günkü kapanışına göre yatay bir seviyede bulunan dolar/TL'de yurtdışı gelişmelere paralel bir seyir beklenirken, borsada ise yataya yakın pozitif açılış görülebilir. BIST-100 endeksi Cuma günü yüzde 0.36 yükselişle 89,897.67 seviyesinden kapanmıştı. Türkiye piyasalarının kapanışı sonrasında yapılan açıklamada Fitch, ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü ve BB+'dan BB'ye indirdi. Görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Böylece Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin iki altına geldi.

Borsa tarafında ise yurtdışına paralel seyir beklendiğini, sabah yataya yakın pozitif açılış olabileceğini söyleyen Özer, "Haftaya özellikle ticaret savaşları konusunda da biraz daha dengeli başladık, böyle devam ederse endekste yukarı tepkilerin sürmesi beklenir ama net bir alım gerçekleşmesi için 92,300 üzerine yakın vadede yerleşik seyir görmemiz gerekir, bunu görmezsek yeni hisse alımı için biraz daha beklenebilir" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi 
politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerin ticaret savaşı kaynaklı küresel satış eğilimi ile bir araya gelmesiyle geçen hafta Türkiye piyasalarında kuvvetli satış baskısı gözlendi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından 4.9767 ile tarihi zirveyi 
test eden dolar/TL , Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyonun düşürülmesi ve TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan açıklamalarının ardından bir ara sert gerilese de kalıcı olamadı.

Dolar güne 4.83 lira seviyesinden başladı. Dolar saat 16:30 itibariyle 4.8374 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.8242 lira, en yüksek 4.8649 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6665 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1710 seviyesinde. Gram altın 193 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.46 seviyesinde.

Bankacılar Albayrak tarafından verilen mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor. Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti.

Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 
Temmuz'daki faiz kararını da izliyor. 
Özer, "Piyasada beklentiler 75-100 baz puanlık bir faiz artırımı yapılması yönünde. Son enflasyon verisi çok yüksek geldiği için TCMB'nin faizi ile makas daralmaya başladı" dedi. Tüketici fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesine ulaşırken, çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarındaki sert artışların da ardından TCMB'nin Temmuz toplantısında faiz artırımı yapması yönünde beklentiler artıyor. 
TCMB Haziran'da haftalık repo faizini beklentilerin üzerinde 125 baz puan artırarak yüzde 17.75'e yükseltti. 
TCMB, TL'deki sert değer kayıpları ve enflasyondaki sert yükselişle birlikte geçen yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bunun yanında TCMB'nin sadece Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları ise 500 baz puana ulaştı ve sadeleşme adımlarını tamamlayarak piyasayı sadece politika faizinden fonlamaya başladı. 
Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu. 
Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta yüzde 20.51 ile 10 yılın en yüksek seviyesine gelirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.85 ile tarihi zirvesini gördü. 
Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü valörde son işlemde yüzde 18.14, gösterge 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 20.21 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı16 Temmuz 2018 15:26

    dövizde durum vahim bu hızla 5 tl yi rahat geçecek gibi görünüyor. 4 lü rakamlar tarih olacağa benziyor.