E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin seyrediyor---

Dolar sakin seyrediyor

Dolar sakin seyrediyor
17 Aralık 2018 - 08:49 borsagundem.com

Dolar/TL'de bugün dar bir bantta seyretti, kur 5.40'ın hemen altında ancak baskı sürüyor

Merkez Bankası'nın faizleri geçen hafta sabit tutması ardından dalgalanan ve Cuma günü gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde gözlenen değer kaybına paralel yönünü yukarı çeviren dolar/TL güne başladığı 5.40'ın hemen altında günü tamamlamaya hazırlanıyor. Dolar/TL bugün 5.37-5.3950 dar bandında işlem gördü. Bankacılar Cuma günkü gelişmekte olan ülkeler genelindeki değer
kayıpların ardından piyasaların bir miktar toparlandığını ancak TL'nin benzer iyimserliği göstermediğini belirttiler. TL bugün dolar karşısında yüzde 0.3 civarında değer kaybederken benzer para birimlerinde genellikle değer kazancı yaşanıyordu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Cuma günü TL'de Güney Afrika para birimi rand ile birlikte bir negatif ayrışma görüldü. Bugün de oldukça sınırlı bir ayrışma yaşanıyor" dedi ve ekledi:
"Bu ayrışmada en önemli etken yakın dönemde gerçekleşebilecek bir Suriye kara operasyonu olarak görülüyor. Bunun dışında genel ekonomik gidişat da TL'yi olumsuz etkileyecek faktörler arasında."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geçen hafta Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik olarak başlatacağını duyurduğu operasyonun her an başlayabileceğini; TSK'nın operasyon için gerekli hazırlıklarını ve planlarını tamamlamış durumda olduğunu söyledi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın
Küresel piyasalarda ise dünyanın başlıca ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri ABD ile Çin ve başka ülkeler arasındaki ticaret gerilimlerinin ekonomik büyümeye olumsuz yansıdığı endişelerinin canlı kalmasını sağlıyor.

Dolar küresel ekonominin güç kaybettiği endişeleri nedeniyle yatırımcıların riskli varlıklardan çekilmesinden güç bularak 19 ayın zirvesine yakın seyrediyor. Dolar endeksi <.DXY> bu sabah
Cuma günü gördüğü 19 ayın zirvesi olan 97.71'den sınırlı gerilese de hala 97 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Yatırımcılar ABD'de faiz oranlarının görünümünü de yakından izliyorlar. Fed'in Salı günü başlayacak iki günlük toplantısında politika faizini 25 baz puan artıracağı tahmin ediliyor. Fed'in
bu hafta faiz artırımı yapacağına kesin gözüyle bakılsa da faizlerin gelecekteki seyrine dair açıklama ve sinyaller dolar üzerinde belirleyici olacak.

Dolar/TL Cuma günü doların değer kazancı ile sonuçlanan küresel risk iştahındaki azalmayla 5.42 seviyesine kadar yükseldikten sonra günü 5.40'ın hemen altında tamamlamıştı.

Dolar/TL 5,36 seviyesinde başladı. Saat 17:19 itibariyle Dolar 5.3823 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.3581 lira, en yüksek 5.4006 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1053 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1340 seviyesinde. Gram altın 214.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.23 seviyesinde.

İÇ BORÇLANMA SÜRECİ İZLENİYOR

Tahvil/bono piyasasında ise iç borçlanmanın bireysel yatırımcılara ve TL dışı yatırım araçlarıyla çeşitlendiriliyor olmasının finansal kesimden yapılan borçlanma rasyolarına etkisi yakından izleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bireysel yatırımcılara yönelik altın, euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarında talep toplamaya bugün başladı.

Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018
Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor. Piyasalarda süreç yakından izlenirken genel beklenti Hazine'nin iç borçlanmasında döviz payının sınırlı kalmaya devam edeceği yönünde. Mevduata göre vergi avantajı olan tahvilin bireysel yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edileceği ise döviz borçlanmanın piyasaya etkisini belirleyecek.
Bir diğer taraftan ise ilgili ihraç bireysellerin bankalardaki döviz mevduatını Hazine'ye kaydırarak fonlama sıkıntısı çeken bankaları daha da zor durumda bırakabileceği ve bireyselleri dolarizasyona yöneltebileceği için eleştiriliyor.

Hazine döviz ve altın tahvillerinin yanı sıra yarın 7 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili (FRN) de yeniden ihraç edecek.

Tahvil bono piyasasında ise Cuma günü 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 18.02 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.96, valörde saat 1657'de son işlemlerde yüzde 17.68 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 21.45, valörde son işlemde yüzde 21.35 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 21.35, valörde saat 1657'de son işlemlerde yüzde 21.23 seviyesindeydi. seviyesinde gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)