E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro yükselişte---

Dolar ve euro yükselişte

Dolar ve euro yükselişte
20 Mart 2018 - 09:23 borsagundem.com

Cari açığın yüksek gelmesi, jeopolitik riskler, siyasi gelişmeler ve Fed'in faiz artıracak olması döviz kurlarını yükseltiyor

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın bu yıl dört faiz artırımı yapıp yapmayacağına dair sinyallerin aranacağı faiz toplantısının yarın açıklanacak sonucu beklenirken, TL'nin dolar ve euro karşısındaki zayıf seyri devam ediyor. Yurtiçinde bugün ise Hazine ihaleleri izlenecek.

Makro ekonomik, jeopolitik ve siyasi endişelerle Türk varlıklarında iki haftalık süreçte gözlenen değer kaybı FED'in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısı öncesi tedirginlikle devam ederken; yükselişin sürdüğü dolar/TL dün 3.95'in üzerini gördü, endeksteki kayıp ise yüzde 1.5'e yaklaştıktan sonra hafif toparlandı. Bu çerçevede sepet bazında TL tarihi zirveyi görürken, euro/TL de rekorunu yeniledi. 

Tahvil piyasasından çıkışlarla 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinin son iki haftada 97 baz puana varan yükseliş kaydetmesi ardından gözler Hazine'nin bugünkü 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracı ile yeni 10 yıllık gösterge tahvilin ilk ihracında olacak. Bankacılar ihalelere gelecek talebin önemli olacağını, talebin düşük kalması halinde faizlerde görülecek yükseliş eğiliminin TL'ye de baskı yaratabileceğini belirtiyor. Bu hafta düzenleyeceği iki ihale ile aylık iç borçlanma programını tamamlayacak olan Hazine'nin iç borçlanmasını öngörüleri çerçevesinde tamamlaması için iki ihalede piyasadan toplam 3.24 milyar TL borçlanması gerekiyor. 

Dolar güne 3.94 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 3.9286 lira seyrediyor. Açılışın ardından en düşük 3.9216 lira, en yüksek 3.9528 lira seviyesi görüldü. Euro ise güne rekor kırarak başladı ve 4.8708 liraya kadar yükseldi. Saat 18:05 itibariyle 4.8238 lira seviyesinde bulunuyor. 

Euro/dolar paritesi 1.2278 seviyesinde. Gram altın 165.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.98 seviyesinde. 

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi, Moody's'in not indirimi, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski son dönemde TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu. 

Bu hafta ise yarın sonuçlanacak olan ve 25 baz puanlık faiz artırımı yapılması beklenen Fed toplantısı öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı devam ediyor. 

Reuters anketine katılan 104 analistin tamamı Fed'in Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5 ile yüzde 1.75 aralığına yükselteceğini tahmin ediyor. Faiz projeksiyonları hakkındaki tahminler bu kadar kesin değil. Uzmanlar Fed'in bu yılın tamamında dört faiz artırımı öngörebileceğini ifade ediyorlar. 

Öte yandan global hisse piyasalarında Facebook baskısı hakim. Asya borsaları Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler ve daha sıkı düzenleme endişelerinin etkisiyle yatırımcıların yüksek seyreden ABD teknoloji hisselerinden kar alımları sonucu geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BENGİN20 Mart 2018 12:23

    MB BAŞKANI 21 MART TARİHİNDE FED FAİZ ARTTIRIRKEN SENDE CESUR YÜREKLİ OL AYNI GÜN BÜYÜK SİYASET ADAMLARIMIZIN SESİNİ DUY VE UYGULA FAİZİ DÜŞÜR. 10 BAZ PUAN YETER 2 ORANDA GÖRMEK İSTİYORUZ FAİZLERİ BIRAK BU İNADI.

  • Batu20 Mart 2018 09:53

    Son alan biz mi olalım ????????????????negüzel kurmuşlar tezgahı yumşak yumşak 3.80 al 3.90 sat 3.90 üzeri satarsan kaymaklı kadayıf.İnsanları anlamak mümkün değil sanki 10 tl olacak hala alcam diye kazınıyo. ytd