E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
12 Temmuz 2018 - 08:29 borsagundem.com

Dolar/TL küresel satış baskının yanı sıra ekonomi politikalarına dönük belirsizlikler ve Erdoğan'ın açıklamalarıyla dün yeni rekor olan 4.9767'yi test etti

Dolar/TL yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz çağrısının, ticaret savaşı kaynaklı küresel satış baskısıyla bir araya gelmesiyle yeni rekor olan 4.9767'yi test ettikten sonra 4.85 altında. Bankacılar TL'deki değer kaybında küresel satış trendi kadar Türkiye'ye özgü endişelerin de belirleyici olduğunu belirtirken, dolar/TL 23 Mayıs'ta gördüğü 4.9290 zirvesini de aşarak yeni rekor olan 4.9767'yi test etti.

Dolar güne 4.90 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 4.8462 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7841 lira, en yüksek 4.9776 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6694 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1684 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 194.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.28 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün KKTC'yi ziyaretinin ardından Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilere yaptığı ve haber televizyonları ile internet sitelerinin duyurduğu açıklamalarında kur ve faize ilişkin olarak, şunları söyledi:
"Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır."
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan dün 'faiz düşmeli' dedi. Bu bence uzun yıllardır süren 'düşük faiz istekliliği' söyleminin devamı niyeti tanışıyor. Ancak piyasalardaki algılamaya bakarsak 24 Temmuz'da, TCMB'den belki de ek sıkılaştırma beklenen bir dönemde, enflasyonun yüzde
15'leri aştığı bir dönemdeki faiz indirimi isteği olarak algılanıyor" dedi ve ekledi:
"TL'deki değer kaybına bakarsak kabine sonrası açık ara negatif ayrışma var. Küresel piyasalarda da iyimserlik yok. Tüm bunlar TL'deki kayıpların ana belirleyicileri."
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından piyasalarda ilk olarak sert bir satış tepkisi tepki yaşanmış; ardından Türkiye piyasaları küresel piyasalara daha paralel bir seyir izlenmişti. Ancak dünya borsalarında ve emtia piyasalarında yaşanan kayıpların bugün hızlanmasıyla birlikte ekonomisi küresel fon akışlarına bağlı olan Türkiye piyasalarındaki satışlar da
kuvvetlendi. Türkiye'ye özgü nedenler ise piyasaların negatif ayrışmasındaki belirleyici oldu.
Kabinenin açıklandığı güne 4.50'li seviyelerde başlayan, ardından bankacıların "piyasa dostu" olarak tanımladığı Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin yeni kabinede yer almaması sonrası yükselişe geçen dolar/TL'de kayıplar da sertleşti.

TCMB'NİN 24 TEMMUZ'DAKİ FAİZ KARARININ ÖNEMİ ARTTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek göreve başlamasının ve Hazine-Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak'ın getirilmesinin ardından piyasalar ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.
Aynı bankacı, "Önce bu hafta Fitch izlenecek; ardından Merkez Bankası faiz kararı Türkiye piyasaları için önemli bir test olacak. Çünkü 24 Temmuz'daki TCMB faiz kararının önemi bu açıklama (faiz çağırısı) sonrası daha da arttı" dedi. TCMB, TL'deki sert değer kayıplarının ve enflasyondaki sert
yükselişle birlikte geçen yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bunun yanında sadeleşme TCMB'nin sadece Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları ise 500 baz puana ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlenen devir-teslim töreninde yaptığı ilk açıklamada, bundan sonraki dönemde mali ve para politikalarında yeni kabineyle çok daha özel sektör mantığıyla hızlı hareket eden yönetim dönemine girileceğini belirterek, "Para politikalarında önümüzdeki dönemde çok daha diri ve güçlü bir döneme gireceğiz" demişti. Tahvil bono piyasasında ise tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu. Piyasaların yakından izlediği Haziran ve Temmuz aylarındaki yılın en yüklü ihale dönemi önceki gün düzenlenen üç ihale ile birlikte tamamladı. İhalelerde borçlanma hedeflere genel olarak yakın gerçekleşirken; faizlerdeki yükseliş ise belirginleşti. Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi 10 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görürken 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.40'ı aşarak tarihi zirvesini yineledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)