E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar sakin seyrediyor---

Dolar sakin seyrediyor

Dolar sakin seyrediyor
16 Nisan 2018 - 09:34 borsagundem.com

Suriye'ye gerçekleştirilen operasyonun gölgesinde dolar yatay seyir izliyor.

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de bu haftasonu gerçekleştirdikleri hava saldırısı ardından piyasalar sıcak çatışma ihtimalini kuvvetlendirecek yeni bir gelişme beklemezken dolar/TL haftaya 4.10 civarında başladı.

Tarihi zirvesinden sınırlı da olsa yönünü aşağı çeviren dolar/TL ve faizde bugün yoğun veri gündemi, küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeler izlenecek.

Saat 16:52 itibariyle dolar 4.1079 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.0822 lira, en yüksek 4.1200 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.0849 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2387 seviyesinde. Gram altın 177.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 14.40 seviyesiinde.

ABD, Fransa ve İngiltere Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısı düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına 105 füzenin fırlatıldığı saldırıda Şam kentinin Barzeh mahallesinde bir araştırma merkezi ve Humus yakınlarında iki tesis olmak üzere toplam üç kimyasal silah tesisi vuruldu. JPMorgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Trump, Rusya'dan tepki getirecek eşiği aşmadan kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu gösterebildi. Hisse
piyasası Esad'a karşı ABD'nin uzun sürecek ve kapsamlı bir harekat başlatmasından endişeleniyordu. Bu şu anda pek olasılık dahilinde gözükmüyor" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Cumartesi günü Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının ardından, benzer başka bir saldırının uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. ABD ise Rusya'ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar değerlendiriyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'de 4.20 seviyesi önemli bir direnç noktası olmuş durumda. Suriye gerginliğinin, bu haftasonu gerçekleşen olayların devamı gelmeyeceği öngörüleri nedeniyle piyasada anlamlı bir etki yaratmıyor. Hatta büyük ülkelerin sıcak çatışma ihtimalinin
ortadan kalkması ve bunun söylemlerle pekiştirilmesi önümüzdeki günlerde risk iştahını olumlu bile etkileyebilir" dedi.

BAŞBAKAN VE EKONOMİ YÖNETİMİ: GEREKEN ADIMLAR ATILACAK

Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta ekonomide yaşananların
yakından takip edildiğini, gerekli görülmesi halinde adım atılacağını belirtti. Bu açıklamalar da piyasalardaki satış baskısının azalmasına destek oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamada finans sektörünün içerisinde olanlara seslenerek Türkiye'yi kur ya da başka bir konu ile tehdit edemeyeceğini, aksi takdirde bu ülkede yaşam hakkı bulamayacaklarını söyledi.
Erdoğan, "Kalktılar bize kur savaşı ilan ettiler. Ne ilan ederseniz edin avucunuzu yalarsınız, avucunuzu. Ey finans sektörünün içerisinde olanlar: Bizi kur, şu, bu, bunlarla tehdit etmeye kalkmayın. Bu ülkede yaşam hakkı bulamazsınız" dedi. Piyasalarda özellikle TCMB Başkanı Çetinkaya'nın enflasyona atıfı kuvvetlenen açıklamaları önümüzdeki hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yakından takip edildi. Çetinkaya fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi.

FAİZLER DÜŞÜŞTE

Dolar/TL'nin 4.20'li seviyelerden 4.10'a gerilemesine paralel gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde Perşembe ve Cuma günü yaşanan iki günlük düşüş 50 baz puanı aştı. İşlem bazında önceki gün yüzde 13.56'ya kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde
12.93'e kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 13, valörde son işlemde yüzde 13.12 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot işlemlerde yüzde 14.29'a kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 14.32 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)