E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar nasıl tekrar 3.00 TL olur?---

Dolar nasıl tekrar 3.00 TL olur?

Dolar nasıl tekrar 3.00 TL olur?
01 Mayıs 2016 - 09:19 borsagundem.com

A1 Capital – Forex Koçu Araştırma Müdürü Kıvanç Vural’dan çarpıcı dolar raporu

Fed’in parasal sıkılaştırma sürecine başlayacağını belli etmesiyle en büyük darbeyi gelişmekte olan ülkeler, özellikle de Türkiye gibi cari açığı nedeniyle yurt dışı finansmana bağımlı olan ülke para birimleri yemişti.

Güney Afrika Randisi (ZAR), Meksika Pezosu (MXN), Brezilya Reali (BRL), Türk Lirası, Endonezya Rupisi (IDR) gibi yüksek cari açıklı gelişmekte olan ülke para birimleri 2015 Eylül – 2016 Ocak döneminde dolara karşı tüm zamanların en düşük seviyelerini gördü. Sadece güçlü dolar değil başta Brezilya ve Güney Afrika’da olmak üzere siyasi çalkantılar da rol oynadı bu hareketlerde fakat başrolde Fed ve dolar vardı.

Neredeyse on yıl sonra ilk kez 2015 Aralık ayında faiz artıran Fed enflasyonda istenen yukarı yönlü hareketlenmenin başlaması şartıyla 2016’da dört faiz artışı ile süreci devam ettireceğine işaret etmişti dot plot denen tabloda. Fakat yılın en hemen başında Çin borsalarında başlayıp tüm dünyaya yayılan hiç hesapta olmayan volatilite dalgası Fed’in tüm planlarını sil baştan değiştirmesine neden olacaktı.

İlk üç toplantıyı pas geçti bile Fed ve 2016 faiz atışı beklentisi ortalaması dot plot tablolarında dörtten ikiye indirildi. Fakat son FOMC toplantısının ardından artık bu iki faiz indirimine de şüpheyle yaklaşılmaya başlandı. İki faiz indiriminin biri Haziran diğeri de Eylül veya Aralık aylarında bekleniyor ve piyasaları hazırlama açısından geleneksel olarak bir önceki toplantıda bununla ilgili yönlendirme yapması beklenir Fed’in. Haziran’dan bir önceki FOMC toplantısı bu haftaki toplantıydı ve karar metninde Haziran faiz artışı ile ilgili hiç bir yönlendirme veya işaret göremedik.

Fed’in faiz artışları yolunda geri vites yapması da en çok cari açıklı gelişmekte olan ülke para birimlerini sevindirdi. USDZAR tüm zamanların zirvesinden %20, USDMXN %12, USDBRL %17, USDIDR %10, USDTRY ise %9 gerilemiş durumda. Bu gerilemenin çok büyük bölümü bu sene içerisinde, yani Fed’in faiz artışlarında ilk tahmin edilen hızda gitmeyeceğinin anlaşılmasıyla birlikte geldi.

USDTRY hafta sonu altı ay sonra ilk kez 2.80 altını görürken dolar endeksi de 93.60 desteğini kırarak sekiz ayın en düşük seviyelerine geriledi. USDTRY için aşağıda 2.75’lere, dolar endeksi için ise 92.40’lere kadar ciddi bir destek yok. Fed belki Haziran ayında faiz artışını hala masada tutuyor ama piyasa şu anda pek aldırmıyor ve güvercin FOMC ile zayıf birinci çeyrek büyüme performansını fiyatlamaya devam ediyor. Bu fiyatlama bir kaç hafta daha devam edebilir. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD istihdam raporunun buna dur diyebilmesi için ancak maaşlarda çok ciddi bir artışa işaret etmesi gerekiyor. İşsizlik oranında düşüş ve/veya yine 200 bin civarı bir tdi değişimi Yellen’in görüşlerinde pek bir değişikliğe neden olmayacak. İstihdamda artık büyük oranda hedefe ulaşıldığı düşünülüyor ve Yellen’in kafaya taktığı asıl konu enflasyon ve beklentileri.

Lira için önümüzdeki süreçte en önemli risk TCMB’nin sadeleşme çerçevesinde faizlerde ince ayara devam etmesi ve jeopolitik riskler. TCMB’nin faiz indirimlerini Fed’in faiz artışlarına daha temkinli yaklaşması dengeliyor hatta ikinci daha baskın halde son haftalarda. Bir sonraki en yakın not değerlendirmesi Moody’s’den Ağustos ayında. Büyümede benzer ülkelere göre daha güçlü bir performansa imza atıyoruz. Güney Afrika, Brezilya gibi emtia ihracatıyla büyüyen gelişmekte ülkeler büyümede büyük sıkıntılar yaşarken Türkiye’nin %4 – %3 civarında kıskandıracak bir büyüme yakalaması bekleniyor bu sene.

Yani Lira lehine hareket veya daha iyi bir deyişle dolar üzerindeki baskı önümüzdeki bir kaç hafta daha devam edecek gibi görünüyor ve şimdilik ufukta 3.00 seviyeleri görünmüyor. Doların eski havasını geri kazanması ve yeniden 3.00 seviyelerine doğru bir hareket için Fed’in faiz artışı sürecine geri dönmesi ilk ve en önemli şart.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sami onar02 Mayıs 2016 10:16

    ulkenin bu haline bakarsan sabah kalktiginda bir bakmissin dolar 3.5 tl.

  • analist01 Mayıs 2016 22:27

    ilk defa cuma günü merkez bankası dolar satışı açıklamadı analamıyormusunuz dolar 3 tl olmaz olmasın da zaten

  • fxtrader01 Mayıs 2016 21:33

    kıvanç bey analiziniz kısa vade içiçn çok doğru. nerden anlıyorum; benim etrafımda kim var kim yok dolar çıkacak diye almış durmuş, herkes sorup duruyor ne zaman 3 olacak diye, oradan anlayın işte doların hemen 3 olmayacağını. önce bir insanlar zarar etsin, sonra çıkarırlar büyük bankalar.

  • KARTALAĞABEYLİ01 Mayıs 2016 15:39

    KISA .ORTA.ORTA UZUN.UZUN VADEYE DAYALI NAH OLUR 3.00 TL DOLAR....NE TERÖR NEDE EKONOMİK KERİZ FARK YOK..

  • vahıt01 Mayıs 2016 13:14

    sıcak oaracılar karar verıp kacacakları zaman kardes.