E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar lehine hareketler güçleniyor---

Dolar lehine hareketler güçleniyor

Dolar lehine hareketler güçleniyor
30 Eylül 2016 - 08:48 borsagundem.com

Yatırım Finansman günün ilk fiyatlamalarının gelişmekte olan piyasalar aleyhine bir görünüm sergilediğini ifade etti

Güne yukarı yönlü bir açılış yaptıktan sonra 77.850 seviyesinden gelen satışlarla beraber geri çekilse de 76.700-77.300 bandında stabilize olmaya çalıştığını izledik. Endeks dün %0,77 geri çekilerek 77.077 seviyesinden kapandı ve iki günlük kazancının önemli bir kısmını geri verdi. Bu gevşemede hacmin de 3.78 mlr TL seviyesine doğru hafif bir güçlenme eğiliminde olduğunu gördük. Dün itibarıyla USD/TL kurunun da söz konusu satış baskısı ile beraber 3,00 eşiğinin üzerine çıktı. Kur, seans kapanışında 2,9960 seviyesinde işlem görüyordu.

Gece saatlerinde Fed başkanlarından açıklamalar yoğun bir şekilde gelmeye devam etti. Yellen, dün bir konuşma daha gerçekleştirirken bu konuşmasında faiz oranları hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve ağırlıklı olarak Fed'in hisse senedi ve tahvil alımlarının gelecekteki durgunluklarda yardımcı olabileceğine işaret etti. FOMC üyesi Jerome Powell ise kademeli faiz artışının uygun olabileceğini ancak bunu verilere bağlı olması gerektiğini söyledi. 2016 yılı için yedek üye 2017 yılı için ise asil üye konumundaki Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise "Güvercin" tutumunu sürdürerek faiz artırımı için aceleye gerek olmadığını ve enflasyon beklentilerinin çıpalandığı görüşünü iletti. Özetle gece gerçekleşen Fed açıklamaları doyurucu ve net bir mesaj içermedi.

Sabah saatlerinde ve gece yarısı açıklanan verilerde Japonya ekonomisine ilişkin olumlu sinyaller söz konusu idi. Sanayi üretiminin aylık bazda %1,5 artarak beklentileri aşarken; Yıllık enflasyon beklentiler dahilinde %0,5 geriledi. Çin'de de imalat sektörü PMI'ı 50,1 seviyesine yükseldi ve üretim cephesinde güçlenmenin zayıf da olsa devam ettiği görüldü.

Haftanın son işlem gününde de, bir önceki gün gibi oldukça yoğun bir veri takvimi söz konusudur. Yurtiçindeki önemli makroekonomik veri, saat 10:00'daki A ğustos ayı dış ticaret dengesi olacak. Yurtdışında ise öğleden önce açıklanacak verilerde Almanya'nın perakende satışları, Euro bölgesinin tahmini enflasyonu ve İngiltere'nin 2Ç16 büüyüme verisi öne çıkıyor. Öğleden sonra açıklanacak ABD verilerinde ise aylık kişisel tüketim harcamaları (PCE) verileri ve kişisel gelir-gider dengesi 15:30'daki önemli veri akışı olarak takip edilecek. 17:00'da ise Michigan Üniversitesi'nin ay sonu güven endeksi sonuçları açıklanacak.

İlk fiyatlamalar gelişmekte olan piyasalar aleyhine bir görünüm sergiliyor. Kur cephesinin USD lehine hareketlerini güçlendirdiğini; hem Dolar endeksi (DXY) hem de Euro/Dolar paritesinden görebiliyoruz. Euro/Dolar paritesi 1,12 üzerinde hafif bir geri çekilmeyle işlem görürken DXY 95,54 seviyesinde hafif bir değer kazanımı ile işlem görüyor. Benzer seyir USD/TL kuruna da yansımış durumdadır. 3,00 üzerinde hareket eden USD/TL benzer ülke para birimleri içerisinde Real ve Rand'ın ardından en fazla değer kaybeden 3. para birimidir. 5 yıllık CDS'lerde ise 271 seviyesinden gelen geri çekilmeler ile 266'ya kadar geri çekilmeler görülmektedir. Asya borsalarında Çin haricindeki piyasalarda satış baskısı görülürkken, ABD vadelilerinde son iki gündür görülen güçlü myükselişlerin geri çekilmesi de %1'e yakın düşüşlerle karşılanıyor. Avrupa boraslarında ise benzer şekilde satıcılı bir açılış bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de kaybolduğunu görmekteyiz.

Satıcılı açılış beklediğimiz endekste 76.700 ilk destek olarak izlenecek. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece yükseliş devam edebilir. Beklentinin aksine 76.700 desteği kırılırsa gevşeme artabileceğinden 76.100-76.000 alt destek bandı gündeme gelebilir. 200-günlük (üssel) hareketli ortalama olan 77.750 ise ilk direnç konumunu koruyor.

Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.

Piyasalarda temkinli olma zamanı

 

Alternatif piyasalarda son gelişmeler

 

Hedge fonları “Deutsche Bank”ı bırakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir30 Eylül 2016 09:12

    sarkuysandaki yönetimi ele geçiren organize grubun yaptıığı içten* bilgili hisse alımları devam ediyor..bu arada sarkuysan da özkaynak erimesi başladı (6 aylıkda)