E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar için flaş tahmin: 3.36 mümkün---

Dolar için flaş tahmin: 3.36 mümkün

Dolar için flaş tahmin: 3.36 mümkün
28 Ağustos 2017 - 08:09 borsagundem.com

Jackson Hole’de Fed Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi piyasalara mesaj vermedi ama toplantı TL’ye yaradı.

Geçtiğimiz hafta tüm dikkatler Jackson Hole’de yapılan merkez bankaları başkanlarının toplantısına çevrilmişti. Toplantıda Fed Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi piyasalara mesaj vermese de Türk lirası değer kazandı.

Vatan Gazetesi Yazarı Ali Ağaoğlu da toplantının sonuçlarını bugünkü köşe yazısında değerlendirdi. Ağaoğlu'na göre Dolar/TL destek seviyelerini aşağı yönde kırarsa 3,3650 seviyelerini görebilir.

İşte o yazıdan dikkat çeken ayrıntılar

"Jackson Hole sonrasında dolar/TL kuru; az da olsa paritenin ama daha çok yabancı raporların da etkisiyle; 3.4346’ya kadar geriledi, haftayı 3.4440 seviyelerinden kapattı. 3.50’nin altına “kararlı bir iniş” olarak adlandırılabilecek bu düşüşün devamı gelir mi, bu seviyelerin daha da altına iner mi? Bir çok piyasa katılımcısının merak ettiği bir konu bu. Teknik analiz açısından 3.4650-4750 bandı önemli bir destek seviyesi idi. Bu seviyenin altına inildi, daha da önemlisi haftalık bazda bu seviyenin altında bir kapanış gerçekleşti. “3.50 altına inilmesi zor, inilse de kalıcı olmaz” diye yazmış, söylemiş birisi olarak bu seviyeleri beklemediğimi itiraf etmeliyim. Eminim Güney Afrika Randı ve Doğu Avrupa ülke para birimleri de bu ‘sürprize’ çok hazır olmasalar gerek ki; Cuma günü piyasalar kapanırken gelen bu hareket, likiditenin azalmaya başladığı sıralarda hayli hızlı ve görece olarak da sert oldu. Dolar/TL’nin önünde 3.4275 ve 3.4110 gibi iki ‘destek’ seviyesi var. Bunlar da aşağı kırılacak olursa ‘nihai destek ’3.3650’lerden geçiyor. Bu seviyelere kadar inilmesi “teknik” olarak mümkün ancak o zaman da yılın başına dönüp, ‘Merkez Bankası’nın geç gelen faiz artış hamlesinin maliyetine neden katlandık’ diye sormamız gerekecek. Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim."

EURO VE ALTIN

Diğer yandan Ali Ağaoğlu, Euro ve Altın fiyatları için de çarpıcı ifadeler kullandı:

Toplantı sonrasında euro 1.1941 ile 2 Ağutos’taki 1.1907 seviyenin üzerine çıktı, 1.1922’lik haftalık kapanışı ile de 5 Ocak 2015’ten sonraki en zirvesini yaptı. Her iki başkanın da piyasalara yönelik herhangi bir söylemi olmasa da “eurodaki pozisyonlanma” nedeniyle yeni yüksekleri test etti. Dolar endeksi (DXY) de 92.42 ile Mayıs 2016’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. DXY için 92.30 seviyesi ilk destek.1.20 seviyesi teknik olmaktan çok, ‘psikolojik bir seviye’ ve birçok stop loss’un biriktiğini tahmin ettiğim bir yer. 1.20’ye bu kadar yaklaşılmış ve sabırlı euro-uzun pozisyonlar bu kadar beklemişken, 1.20 seviyesi ‘ekranlarda yakılmadan’ vazgeçeceklerini sanmam.

Altın için kritik direnç haline gelen 1.295 seviyesine yaklaşıldı ama üzerinde bir kapanış gerçekleşmedi. ABD hisse senedi endekslerinden daha önce 50 günlük BHO’sının altına inmiş olan Nasdaq ve S&P500 yeniden bu eşiklerinin üzerine çıkmaya çabalasa da kapanışları yine kritik eşiklerinin altında kaldı. Euronun yükselişindeki en önemli etkenlerden biri olan “Trump etkisi” özellikle ABD borsalarını etkilemeye başlamış görünüyor. Bu hafta Jackson Hole’u pozitif yorumlayıp yeni yüksekleri test etmezlerse ABD borsaları da önemli düzeltmelerin eşiğinde olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)