E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
22 Haziran 2018 - 08:38 borsagundem.com

Güne 4.74 lira seviyesinde başlayan dolar 4.6753 lira seviyesine kadar geriledi

Küresel ticaret savaşı ve küresel merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarıyla geçen hafta
4.60'lı seviyelerden bu hafta 4.75'li seviyelere yükselen dolar/TL seçim öncesi son işlem gününe sınırlı bir iyimserlikle başladı.

ABD'de faizler ve dolar son dönemdeki sert yükselişin ardından dün bir miktar kâr realizasyonuyla gerilerken dolar/TL'de güne sınırlı bir iyimserlikle başladı. Bankacılar benzer iyimserliğin tahvil piyasasında da görülebileceğini belirttiler.

Yapılan anketlerde cumhurbaşkanı adaylarının ve TBMM'de bir ittifakın çoğunluğu elde etme oranı anketlerde hata payı olarak değerlendirilebilecek artı eksi 2-3 bandında yer alması piyasaların seçim sonuçlarını tam olarak kestirememesine neden oluyor.

Bu nedenle seçim sonuçlarına ilişkin fiyatlamalar birbirinden farklılık gösterirken piyasalar en çok sonuçların önümüzdeki beş yıllık dönemde siyasi istikrarı getirip getirmeyeceğine odaklanmış durumdalar.

Dolar güne 4.74 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle dolar 4.6914 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.6753 lira, en yüksek 4.7464 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4658 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi ise 1.1640 seviyesinde. Gram altın 191.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.18 seviyesinde.

TL varlıklara yönelik risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerinde son birkaç ayda yaşanan baskının ötesinde azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor.
Yatırımcılar seçimin üç farklı senaryo ile tamamlanabileceğini öngörüyor. Bu senaryolar TBMM ve
cumhurbaşkanlığını Cumhur ittifakı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kazanması, Cumhurbaşkanlığını Tayyip Erdoğan'ın TBMM'yi ise Millet İttifakı'nın kazanması, üçüncü ihtimal ise
TBMM'yi Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanlığını Muharrem İnce'nin kazanması olarak görülüyor.
Yatırımcılar Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığını kazanıp aynı anda Cumhur İttifakı'nın TBMM'yi kazanmasına ise pek ihtimal vermiyorlar.

Haftasonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı da az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve piyasalarda seçim sonuçlarına ilişkin net bir fiyatlamanın yapılamamasına neden oluyor.

Erdoğan bu Pazar yapılacak seçimlerde TBMM'de çoğunluğu sağlayamamaları halinde koalisyona gidebileceklerini belirtiyor. Morgan Stanley tarafından bu sabah yayımlanan Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölgesine ilişkin raporda "Türkiye'de 24 Haziran'da düzenlenecek parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri bölgedeki en önemli gelişme olacak" denildi. Rapor şöyle devam etti:

"Son dönemde yapılan anketler birliktelik (cohabitation)senaryolarını ön plana çıkarsa da, bizim baz
senaryomuz Cumhur İttifakı'nın parlemantoda çoğunluğu kazanması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yerini koruması. Her ne kadar ana senaryomuz olmasa da bir birliktelik senaryosında politik gerilimlerin artması riski, yapısal reformlarda ilerleme yaşanmaması, erken seçim ve genişlemeci mali politika olasılıklarına ilişkin risklerin artmasını bekleriz. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu ve AKP'nin çoğunlukta olduğu parlamento ise büyük olasılıkla sıkı para politikası ile birlikte değişim göstermeyen bir maliye politikası kombinasyonu anlamına gelecektir."

TAHVİL GETİRİLERİ SERT YÜKSELİŞ ARDINDAN SEÇİMİ BEKLİYOR

Seçim öncesi artan harcamalar ve yüklü itfa döneminin yarattığı baskıyla sert yükselişlerin yaşandığı tahvil/bono piyasasında da seçim sonuçlarına odaklanma başladı. Bankacılar tahvil getirilerinde normalde yatırımcıların uzun vadeli alımlara yöneltmesi beklenen bu denli sert yükselişin ardından bile henüz kuvvetli bir iyimserlikten söz edilemediğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar bu etkinin seçim sonuçlarına kadar devam etmesini bekleniyorlar. Bu hafta yeniden ihracı gerçekleştirilen tahvillerden 10 yıllık göstergede bileşik getiri son iki ayda 440 baz puan yükseldi. Haziran ayı için yüklü ihalelerin tamamlanmasıyla birlikte 10 yıllık getiri sınırlı geriledikten sonra iki gündür yatay bir seyir izliyor.
Gösterge 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.83 valörde son işlemde ise yüzde 16.81 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 19.46 seviyesinden gerçekleşirti.

Rabobank: TL'deki tepkiyi öngörmek zor

 

Credit Agricole'dan TL yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR22 Haziran 2018 22:25

    KILIÇ'ın daim keskin olsun vatansever kardeşim. BAŞKAN Tayyip'im İÇ ve DIŞTAKİ TÜM HAİNLERİ ÜFELEMESİ DİLEĞİYLE ...

  • KILIÇ22 Haziran 2018 21:12

    DOLAR ALIP ÜLKENİN EKENOMİSİNE TUZAK KURAN HAYİNLER TESBİT EDİLMİŞDİR ŞİMDİ HESAP GÖRÜLMELİ O PARANIN PATRONLARI BU OYUNUN HESABINI ÖDEMELİ ÇÜNKÜ O PARAYI BU ÜLKEDEN KAZANIP BU ÜLKEYE OYUN KURDULAR.

  • AHMET ÖZBİR22 Haziran 2018 18:59

    HAYDUT devletin dolarları kısa zamanda olacak KESEKÂĞIDI !..

  • Nihat22 Haziran 2018 16:24

    Kifayetsiz Muhterisler yine çaktınız.

  • mehmet yılmaz22 Haziran 2018 16:21

    inceye,kemalına,merale,pkkya,ingiliz damadı temele kötü haber DENİZ BİTTİ.

  • keklik22 Haziran 2018 17:34

    doğru deniz bitti artık. eğer akp hükümeti 2 sene daha başta kalırsa herşey benzin, patates, soğan gibi pahalacak ve halk ciddi fakirlik çekmeye başlayacak. şu israf ve saltanata son vermek lazım