E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
17 Temmuz 2018 - 07:50 borsagundem.com

Dolar/TL, Fed Başkanı Powell'ın konuşmasıyla düşüşe geçti

Fitch'in Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu indirimine önceden fiyatlanmış olması nedeniyle sınırlı yukarı tepki veren ancak yeni haftaya sakin başlayan dolar/TL'de bu sabah da 4.85 civarında hareket devam ederken, piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmayı bekliyordu. Powell, Fed'in şu anda kademeli olarak faiz artışını destekleyeceğini söyledi.

Dolar güne 4.8400 lira seviyesinden başladı. Saat 18:06 itibariyle dolar 4.7900 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7884 lira, en yüksek 4.8598 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6006 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1688 seviyesinde. Gram altın 189.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.49 seviyesinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü ve BB+'dan BB'ye indirdi. Görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Böylece Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin iki altına geldi. Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmesi ardından ilk tepki olarak 4.89 seviyesine yaklaşan dolar/TL, dün genel olarak sakin bir seyir izlemişti. Öte yandan Moody's dünkü raporunda Türk bankalarında sorunlu kredi miktarının Haziran'ın son haftasında sert artış kaydettiğine dikkat çekerek, sorunlu kredilerde ani artışın bankaların kredi notu açısından olumsuz olduğunu belirtti. Bu gelişmeler her ne kadar sakin bir seyir izlense de TL'nin performansının benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalmasına neden oldu.

Piyasalar bu noktada önümüzdeki dönemde Moody's ve S&P'nin de kredi notuna ilişkin değerlendirmelerini izleyecek.

Ana resimde ise piyasalar Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini takip ediyor. Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti.

Bankacılar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL , Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyonun düşürülmesi ve TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan açıklamalarının ardından bir ara sert gerilese de kalıcı olamadı.
Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu
baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri,
seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik
endişeler oldu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika17 Temmuz 2018 22:56

    Enflasyon zirvesini henüz görmedi, düşmesi için sözde değil özde sıkı para politikası izlemek hazine ve maliyenin görevi. Enflasyon düşerse tahvil faizlerini piyasa düşürür, güven kaybını giderici politika izlemek 5 yıllık CDS'leri düşürür ve borçlanma maliyetleri de düşer.

  • Okie Dokie17 Temmuz 2018 13:42

    Yatay yatay gidiyor. Adeta hedefine kitlenmiş yılan gibi. Sinsi sessiz ama kararlı.