E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar gerilemeye başladı---

Dolar gerilemeye başladı

Dolar gerilemeye başladı
14 Ağustos 2018 - 09:18 borsagundem.com

ABD-Türkiye arasındaki gerginlik dolar kurunda etkili olmaya devam ediyor

ABD-Türkiye gerginliğiyle hızlanan ve Cuma günü 2001 krizinden bu yana dolar karşısında en sert günlük düşüşünü yaşayan TL'deki değer kaybını kontrol altına almak, ekonomik gelişmelere ilişkin endişelere son vermek amacıyla BDDK ve TCMB başta olmak üzere arka arkaya birçok adım atılırken dolar/TL 7 seviyesinin altında dalgalanmayı sürdürüyor.

Asya piyasalarında illikit işlemlerde son haftalarda neredeyse her gece sert değer kayıpları yaşayan ve tarihi rekorları test eden dolar/TL bu gece Asya piyasalarında dar bantta seyretti. Dolar/TL dün gece 6.86-6.95 bandında hareket ettikten sonra bu sabah güne saat 0835'te 6.8604/6.9000
seviyesinde başladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda endişeler devam ediyor ancak son dönemde ilk kez sabah saatlerinde bir iyimserlikten bahsetmek mümkün. Gece illikit piyasalarda yeni bir rekorun olmaması bile önemli. Türkiye ABD ilişkilerini etkileyecek konuları takip etmeye, siyasilerin söylemlerini izlemeye devam edeceğiz. Bugün için sınırlı da olsa bir iyimserlik mümkün" dedi.
Albayrak'ın Pazartesi itibarıyla adımların atılacağını söylemesinin ardından BDDK bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal öz sermayesinin yüzde 50'siyle sınırladığını gece yarısı duyurdu.
Ardından TCMB finansal istikrarın desteklenmesi ve etkin işleyişin sürmesi için TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler açıkladı.
TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleri de yaparken, yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar Dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı.
TCMB sonrasında haftalık repo ihalesi de açmayarak piyasayı likidite ihtiyaçları için faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 19.25'e yönlendirdi.

Bankacılar TCMB'nin dün politika faizinden fonlama yapılmamasının önemine dikkat çekerken, dünü fonlama kompozisyonunu TCMB'nin likidite adımlarıyla sıkılaştırmaya gidebileceğinin ilk sinyali olarak görüyorlar. Bankacılar benzer fonlama prensibinin devam etmesi halinde bankanın geçmişte de benzerleri görüldüğü üzere Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına gitmeden faiz artışına gitmiş
olabileceğini belirtiyorlar.

Hazine Müsteşarlığı ise dün borçlanmasının bir bölümünü vadeli 3 ay vadeli kısa tahvile kaydırdı. Hazine bugünkü ihale programını da değiştirerek ihale sayısını bire indirdi. Hazine piyasa talebi dikkate alınarak ve piyasaların desteklenmesi amacıyla ihraç edeceği değişken faizli tahvilin de
yapısını da değiştirdi.

Bankacılar alınan önlemlerin zaman kazandırıcı ancak kuru yükselten stres unsurlarını tersine çevirecek nitelikte olmadığına değinirken adımların piyasalardaki endişeleri gidermek adına önemli rol oynadığını söylediler. Bankacılar yatırımcının görmek istediği adımlar anlamlı bir para ve maliye politikası sıkılaşması olarak özetliyor. Geçen hafta 7 seviyesini test ettikten sonra Cuma günü akşam
saatlerinde 6.30 civarında işlem gören dolar/TL Pazar gününün Pazartesi sabaha bağlayan gece illikit piyasalarda 7.2400 seviyesini test ettikten sonra dün 6.40-7.0 bandında dalgalandı.
Dolar/TL bir ara Rahip Brunson'ın serbest bırakılacağı yönündeki söylenti ile 7 civarından hızlı bir şekilde 6.65'li seviyelere kadar gerilese de sonrasında tekrar yükseldi.

Dolar güne 6.70 lira seviyesinden başladı. Saat 17.52 itibariyle 6.4290 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 6.4182 lira, en yüksek 6.9627 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.3276 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1384 seviyesinde. Gram altın 248.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.51 seviyesinde.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ekonomik savaş söylemi, Albayrak'ın açıkladığı "ekonomide yeni yaklaşımın" piyasalarca tatmin edici bulunmaması ve ekonomiye güvenin sarsılmasının yanı sıra ABD'nin ek gümrük vergisi açıklaması piyasaları baskılayan ve dolar/TL'nin 7 seviyesini aşmasında belirleyici olmuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise hafta sonu yaptığı açıklamada, ekonomiye kur üzerinden "operasyon" uygulanmaya çalışıldığını ancak Türkiye'yi tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını belirtirken, faiz konusunda da tuzağa düşülmeyeceğini vurgulamıştı. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Yatırımcılar Merkez Bankası'nın gerekli görmesi halinde bile faiz artışı yapamayacağından endişe ediyor. TCMB ise geçmiş dönem kararlarını örnek göstererek bankanın araç bağımsızlığına
vurgu yapıyor.


Öte yandan bankacılar Erdoğan'ın çağrısı ve kâr realiasyonu açısından seviyelerin çekici bulunmasıyla bireysel yatırımcıların milyar dolar ile ifade edilen tutarlarda döviz bozdurduğunu tahmin ediyorlar. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)