E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
14 Haziran 2018 - 09:10 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımı kararı sonrasında güçlü seyreden dolar gün içerisinde yükselişe geçti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün sonuçlanan toplantısında yılın kalanında daha fazla sıkılaşmaya işaret etmesi ardından gözler bu akşam açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı kararlarına çevrildi.

ECB'nin sonuçları öğleden sonra açıklanacak olan toplantıda 2.55 trilyon euroluk tahvil alım
programının ne zaman sona ereceği konusunu ele aldıkları düşünülüyor.
Küresel finans koşullarında sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı yaratması beklenirken, seçim sonrası ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler ve ekonominin aşırı ısındığı endişeleri TL'nin hali hazırda benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Genel olarak TL cinsi varlıklara yönelik algının oldukça negatif olduğuna dikkat çeken analistler, bayram tatili öncesinde bu hafta likiditenin oldukça azaldığını, risk almak istemeyen yatırımcının çıkışlarının yanı sıra lokal döviz talebinin görüldüğünü belirtiyor. Bu çerçevede dolar/TL hafta başından bu yana yükseliş eğiliminde, TL ise en kötü performansı gösteriyor.

Dolar güne 4.66 lira seviyesinden başladı. Saat 17.17 itibariyle 4.6764 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.6052 lira, en yüksek 4.6875 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4468 lirada işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1649 seviyesinde. Gram altın 195.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 19.12 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1.75-2 aralığına yükseltti. Ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri "bir süre" düşük tutma taahhüdünü politika metninden çıkaran Fed, yılın kalanında iki kere daha, gelecek yıl ise üç faiz artırımı öngörüyor. Önceki tahminlere göre Fed bu yılın kalanında sadece bir artırım öngörüyordu.

Dolar yılın geri kalanında iki kere daha faiz artırılacağına, yani daha hızlı sıkılaşmaya işaret eden dünkü Fed tahminlerinin ardından kaydettiği kazanımları geri verirken yen karşısında da üç haftanın zirvelerinden geriledi.

İşlemciler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü para politikası kararı öncesinde kâr realizasyonu görüldüğünü ifade ediyorlar.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Fed'in açıklamalarının şahin olduğunu, ekonomiye
ilişkin ifadelerin iyileştirildiğini söyleyerek, "Bugün ise ECB'nin tahvil alım programından çıkışa dair bir sinyal vermesi bekleniyor. Fed ve ECB tarafından finansal koşullarının sıkılaştırılması gelişmekte olan ülkeler için oldukça olumsuz" dedi.

TL'de olumsuz eğilimin sürdüğünü söyleyen Erkan, "İçeride seçim öncesi para politikası sıkı ama maliye politikalarının da sıkılaşması gerek ancak seçim öncesinde bu olmayacak. Seçim sonrasında da zaman alacağından piyasaya global merkez bankalarının sıkılaştırmaları negatif yansıyacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

"Yüksek cari açık nedeniyle TL'de kırılganlık olabilir. Dolarda sert bir değer kazancı yok, şimdi gözler ECB'ye döndü. Bundan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 32ün üzerine zorlaması beklenir bu da TL tarafına baskı yaratacaktır. Kurda 4.60'lı seviyeler normalleşme aşamasında."
TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı 500 baz puanlık faiz artırımına rağmen TL cinsi varlıklarda bozulma sürüyor.

TL varlıklara risk iştahının azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor. Öte yandan ekonomideki ısınma ve yılın kalanında bunu artıracak politikalar izlenecek olma olasılığının da yatırımcıyı endişelendirdiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mayıs ayında Londra'da yaptığı bir söyleşide Cumhurbaşkanlığı
hükümet sistemine geçilmesiyle "para politikalarında daha etkin bir başkan" görüntüsü vermeye mecbur olduğunu söylemiş, bu açıklamalar ise piyasalarda sert dalgalanmalara neden olmuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de piyasada yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi
olasılığı az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor
ve bu endişenin kuvvetlenmesi halinde piyasalara satış baskısı olarak yansıması ihtimali göz
ardı edilmiyor.

Önceki gün valörde son işlemde yüzde 15.58 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.17, valörde son işlemde yüzde 16.25 seviyesindeydi.
TCMB'nin faiz artırımından olumsuz etkilenen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde de yükseliş söz konusu. Buna göre PPK kararı öncesi son işlemde yüzde 18.27 seviyesinde olan gösterge iki yıllık tahvil faizi dün itibariyle 85 baz puan yükseldi. İki yıllık tahvilin bileşik faizi dün yüzde 19.12'ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 19.08 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • thesecret14 Haziran 2018 20:38

    Beyler forexde işlem yapanlar bilir. Desteğine geri dönecektir kesinlikle. 3,90-4,00 geri çekilme kaçınılmaz.

  • Borsacı 14 Haziran 2018 21:48

    3.90 4 imkansız arkadaşım o rakamlar hayal artık

  • Bora 14 Haziran 2018 20:25

    Muz ekonomisi bugün de yuzde 1 üstü dolar ileride dolarla alışveriş yapicaz galiba ALlah belanizi versin bu hale getiren ler.

  • Bika14 Haziran 2018 18:48

    Pazartesi günü şok bir dolar kuruyla umarım karşılaşmayız, TCMB tatilde.

  • Bora 14 Haziran 2018 17:46

    Dusmez bu dolar aksine hergun yuzde 1 üstü yukseliyor yaziklar olsun bu kadar cılız bir ekonomimiz varmış

  • Burhan14 Haziran 2018 10:39

    ayu piyasası hayırlı olsun,,,soluğu 45.000 lerde alırız,,dip orası.

  • mehmet yılmaz14 Haziran 2018 10:35

    TÜRKİYE düşmanları bankanotu almaya devam etsin ben BORSADA HİSSE alacağım.

  • Ahmet bayrak15 Haziran 2018 10:39

    Aynen dediğiniz gibi. Dolar alıp yükselmesine katkıda bulunanlar adı abdulhadi olup da Amerikan bayrağını openler gibiler. Ama cumhurbaşkanının da doların yükselmesinde çok büyük etkisi oldu. İnsan bilmediği konuda konuşmamalı. Bence faizleri indirirsek enflasyon düşer benzeri birşey söylemişti. Niye 4.75 puan artırdık. İndirdim de görsün gününü. Yiğit bulut geldi Ali Babacan Mehmet Şimşek gitti. Cumhurbaşkanı bu ülkeye gerçekten seviyorsa Babacandan özür dilemeli. Sarılıp opmeli ve ekonomi yönetiminde tek yetkili kılmali. Ve işine karismamali.