E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşte---

Dolar düşüşte

Dolar düşüşte
19 Aralık 2018 - 08:24 borsagundem.com

Dolar/TL Fed'in faiz kararı öncesi düşüş kaydediyor. Özellikle ABD'nin Suriye'den çekileceğine yönelik çıkan haber dolar kurundaki düşüşü hızlandırdı.

ABD'nin Suriye'den çekileceğine yönelik çıkan haberler doğrultusunda Dolar/TL düşüşe geçti. Gün içinde 5.30'un altına gerileyen kur, Trump'ın Suriye twiti sonrası 5.2116 seviyesine kadar düştü.

Dolar saat 19.36 itibariyle 5.27 lira seviyelerinde işlem görüyor.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının keskin şekilde gerilemesi Fed'in faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik spekülasyonu daha da artırdı. Bu beklenti gelişmekte olan para birimlerinde görülen bir kaç günlük kayıpların yerini iyimserliğe bırakmasına neden oldu. Brent ham petrolünün varil fiyatı arz fazlası endişeleriyle dün yüzde 6'ya yakın geriledikten sonra bugün yüzde 0.5 civarı artıda.
Uluslararası gösterge olan Brent petrolünün Ekim ayından bu yana yüzde 35 değer yitirmesi, zaten uluslararası ticaret ve ekonomik faaliyetin ivme kaybettiği bir ortamda dezenflasyon kaygılarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler Fed'in üzerinde faiz artırım planlarını gözden geçirme baskısı yaratıyor.
Vadeli işlem piyasaları Fed'in bugün üçte iki olasılıkla faiz artıracağını fiyatlarken, analistler Eylül ayında 2019 için üç faiz artırımı öngören Fed'in bu sefer yayımlayacağı tahminlerde artırım sayısını ikiye indirebileceğini belirtiyorlar. Piyasalar ise artık gelecek yıl için bir taneden az, yani 25 baz puandan az faiz artırımı fiyatlıyor.

ABD İLE İLİŞKİLER VE SİYASİ GÜNDEM TAKİP EDİLİYOR

Bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkilerinin yakından izlendiğini de belirttiler.
Türkiye piyasaları bir kaç işlem gününde benzer piyasalara göre negatif ayrışma içerisinde. Bankacılar Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun piyasalarda bir risk unsuru olarak izlendiğini ve TL'deki negatif ayrışmanın belirleyicisi olduğunu söylüyorlar.
Öte yandan dün ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin muhtemel satışına izin verdi.
Halkbank ise yurtdışında 2 milyar dolara kadar tahvil ihracına karar verdi.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bir taraftan Suriye'de ABD askerinin olduğu bir bölgede Türk askerinin yapabileceği bir operasyonu değerlendirirken diğer tarafta ise ABD ile ilişkilerin kuvvetlendiğini gösterebilecek Halkbank ve patriot kararlarını görüyoruz. Bu gelişmeler şüphesiz önemli ancak karşı karşıya olunan sorunların bittiği anlamına mı geliyor bu tam olarak net değil" dedi.
Bankacı, "Bugün piyasalarda Fed belirleyici olacak. Bankanın 2019 politikası için vereceği
yön, söyleyecekleri hem ABD hem de tüm gelişmekte olan ülke piyasalarındaki en önemli yön
belirleyici olacaktır" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ile İtalya arasında kriz yaratan bütçe sorununda uzlaşmaya varıldığı açıklandı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Komisyon, 2019 yılı bütçesi üzerinde italya ile bir anlaşmaya vardı" dedi.

Reuters haber ajansının diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre ABD askerlerinin Suriye'den çekilebileceği belirtildi.Trump konuyla ilişkin Twitter hesabından açıkama yaptı. Trump, ''Suriye'de DEAŞ'ı yendik, orada bulunmamızın tek nedeni buydu" dedi. Bu gelişmeyle birlikte Türk Lirası dolar karşısında güç kazandı.

Dolar/TL güne 5,33 seviyesinde yatay bir seyirle başladı. Saat 19.36 itibariyle dolar 5.2770 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2116 en yüksek 5,3531 seviyesini gördü. Euro ise 6.0284 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1430 seviyesinde. Gram altın 212 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.71 seviyesinde.

Tahvil bono piyasasında ise ABD tahvil getirilerindeki düşüşün de desteğiyle sert yükselişlerinden ardından aşağı yönlü bir seyir görülüyor.
Küresel hisse piyasalarının aksine tahvil piyasalarında yatırımcıların sabit getirili menkul kıymetlere kaymasına paralel olarak sert hareketler gözlendi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.799'ye kadar inerek Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeye inerek yakından izlenen yüzde 2.80'deki teknik seviyeyi test etti. ABD'nin 2 yıllık tahvilinin getirisi Kasım ayında gördüğü yüzde 2.977 tepe seviyesine kıyasla sert düşüş kaydederek yüzde 2.629'a kadar geriledi ve üç ayın dip seviyesini gördü. Türkiye'de ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde
17.96 olurken, valörde son işlemlerde yüzde 17.68 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama
bileşik faiz yüzde 17.67, valörde son işlemler yüzde 17.58 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge
tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 21.23 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali19 Aralık 2018 18:43

    Trump bir dediğin bir dediğini tutmuyor, hadi diyelim sen Suriye'den çekileceği dedin ama hala üs inşaa ediyor sizinkiler,