E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
14 Eylül 2018 - 09:12 borsagundem.com

Güne düşüşle başlayan dolar kapanışa doğru yükselişe geçti

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele adına politika faizinde 625 baz puan
ile beklentinin üzerinde bir artışa gitmesi ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceği mesajları ile sert geriledi.

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üst bandında 625 baz puan artırarak yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti.
TCMB döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiğine dikkat çekerek enflasyon riskine vurgu yaparken, yaptığı sert faiz artırımı ile piyasaları şaşırttı.

TCMB'nin dünkü kararının ardından bugün başlayacağı likidite adımları da izlenecek. Bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25
seviyesinden yapıyordu. Dolayısıyla dün yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. Bu etki ise bugün başlayarak bir hafta sürede gerçekleşecek.
Albayrak, Sabah gazetesinde yer alan açıklamalarında, "Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attı; ihtiyaç duyulduğunda sıkılaşma yönünde yeni adımlar atacağı mesajını verdi... Merkez Bankası'nın son kararının ardından bağımsızlık tartışmaları kapandı; bundan sonra bu konudaki tartışmaların hiçbir gerçekliği ve karşılığı olmayacak" dedi.

TCMB'nin dün beklentilerin üzerindeki adımı ardından enflasyonla mücadelenin büyüme endişelerinin önüne geçtiği, TCMB'nin kredibilitesini artırdığı, TL'de volatilitenin azalacağı görüşleri piyasalarda yaygın hale geldi. Bankacılar TCMB'nin kararının TL ve enflasyon görünümü için pozitif olduğuna dikkat çekerken, faiz artışının Türkiye ekonomisinin sorunlarına kesin çözüm olamayacağını, ancak kur şokuna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması için zaman kazandırabileceğine de dikkat çekiyorlar. Bu kapsamda Albayrak'ın 20 Eylül'de açıklanacağını belirttiği Orta Vadeli Program (OVP) da yakından takip edilecek. TCMB'nin 625 baz puanlık faiz artışı öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz karşıtı açıklamalarının da etkisiyle 6.4450 seviyesinde olan dolar/TL, kısa bir süre için 6.01'e kadar geriledikten sonra dün 6.17 civarında tamamladı.

Dolar güne 6.10 lira seviyesinden başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından düşüşte olan dolar tekrardan yükseliş seyrine geçti. Ekonomiye yönelik değerlendirmede bulunan Erdoğan, doların 7 lirayı bulmasının ekonomik suikast olduğunu söyledi. Saat 17:34 itibariyle 6.1682 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.0218 lira, en yüksek 6.1682 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.1956 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1662 seviyesinde. Gram altın 237.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.94 seviyesinde.

TCMB'nin kararıyla birlikte gösterge 10 yıllık tahvil getirileri de 100 baz puan geriledi. Dün PPK öncesi yüzde 20'nin üzerinde işlem gören 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri son işlemde yüzde 19 oldu. Erdoğan dün PPK kararı öncesi yaptığı açıklamada faiz konusundaki hassasiyetinin değişmediğine dikkat çekerek "faiz denilen sömürü aracının" kullanılmasına asla vesile
olmayacaklarını söylemişti. Erdoğan konuşmasında ayrıca "TCMB bağımsız ya, dolayısıyla o
kendi kararını kendi alır ayrı" demiş ancak bankayı enflasyon hedeflerini tutturamaması nedeniyle sert eleştirmişti.

KAMUNUN KEMER SIKMASI POZİTİF YANSIYACAK

Öte yandan bankacılar Erdoğan'ın bazı açıklamalarının TCMB faiz kararı nedeniyle bugün bir miktar arka planda kaldığını ancak bu açıklamaların piyasalara olumlu etkisinin orta vadede oldukça net görülebileceğine de dikkat çektiler. "Bir başka önemli adımımız kamuda her alanda ciddi bir
tasarrufa gitmektir" diyen Erdoğan "Cari harcamalar konusunda araçlardan, binalara, personele kadar geniş bir tasarruf tedbirini hayata geçiriyoruz" dedi.
Piyasalar tarafından da yakından izlenen yatırımlar konusunda da çok önemli ilke kararlar aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, "Elimizdeki kaynakları önceliği bitmeye en yakın projelere vererek çalışmaların ilerleme durumuna göre kademe kademe kullanacağız. Yüzde 100'e yakın hangi yatırım varsa önce
onları bitirmeye yüzde 50 üzerindekileri yavaş yavaş bitirmeye... Ancak ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış projelere onları oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Zira şu andaki durum bunu gerektiriyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sert14 Eylül 2018 21:26

    hem ıthalatı keselım uretım yapalım denıyo 6 puan faız arıp kuru dusurmeye calısıyolar yanlıs ustune yanlıs.

  • safa14 Eylül 2018 14:59

    625 baz puan artışa 6 tl ye zor geldi hangi düşüş. çok geriye gitmemek lazım bir kaç ay önce 4.50 lerdeydi kur. sert yükselişleri frenledi.

  • Salih 14 Eylül 2018 12:56

    Noldu 24 saat geçmeden yine yükseliyo Ozman niye yükseltiyorsunuz faizi ekim ayında 6 puan düşürün zaten yükseliyo

  • nihat14 Eylül 2018 12:03

    Türkiye ekonomini kısır döngüye sokmak isteyen içerideki işbirlikçi adi finans kuruluşu gözüken alçaklar teşhir edilsin. dolar avro yasaklansın sabit kur rejimine geçilsin! Dolar avro bir havuzda toplanıp borcu olanlar zaten tedricen ödenir! Gerisi teferruattır. Özellikle bir banka var ki tam şeytan yuvası! Döviz kredisi aldım diye göbek atıyordu. Bir halt etmiş gibi. hala aynı terane.

  • Hori tori14 Eylül 2018 17:47

    Senin dediklerini yapsalar ulke iyce krize girer arkadas..gelecek olan yatirimciyi da kacirirsin..petrolu olan iran da sabit kura gecti amma gecti de ne oldu? Senin petrolun de yohh..kizarak horozlanarak bu isler olmaz.. doviz yasagi gelsin, sabit kur olsun dersen yangina benzinle gidersin :))

  • el cevap nihat a14 Eylül 2018 15:45

    konuşan nihat doğan mı acaba? senin ağzın ne laf ediyormuş öyle, efendi! bir sor bakalım veya araştır bakalım kim bu ülkede dolara yatırım yapar? faize haram diyenler, şimdi başkalarını dolar baronluğuyla suçluyor... bir finans kuruluşu çıkacak ta ülkeyi batıracak, bir ülke böyle zayıf ve acizse vay halimize..

  • mehmet a14 Eylül 2018 11:19

    munci çop yorumlarını kendi sakla

  • Ferdi14 Eylül 2018 09:51

    6 liradayız düşmüş mü olduk. 4 lira olursa düştü derim

  • Bika14 Eylül 2018 09:27

    Kanal İstanbul projesinden vazgeçildiği açıklansın.

  • Nihat14 Eylül 2018 12:05

    İstersen yeni hava limanını da İngiliz şirketine devredelim. Doğal gaz hatlarını da bp işletsin! Sen mutlu ol yeter ki.

  • munci14 Eylül 2018 09:51

    başka emrin var mı?

  • Hasan14 Eylül 2018 09:19

    %6 faiz artışına bu kadar düşüyorsa 2 haftaya 7 olur. FED toplantısı varken tek seferde fazla faiz arttırdılar tüm silahlarını yanlış zamanda kullanarak RTE yanlış ekonomi politikasına devam ediyor. Önümüzdeki aylarda enflasyon % 25 in üzerine çıkar kredi faizleri uçar. Güzelim ülkemize RTE yazık ediyor.

  • munci14 Eylül 2018 09:51

    deme ya!!! seni başkan yapmak lazım.