E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
11 Ekim 2018 - 08:42 borsagundem.com

Dolar akşam saatlerinde sert düşüş gerçekleştirerek 5.9055 seviyesine kadar geriledi

ABD'li rahip Andrew Brunson'ın yarınki duruşmasından çıkacak karara ilişkin iyimser beklentiler
ile dün sert gerileyen dolar/TL'de bugün iç piyasada ödemeler dengesi dış piyasalarda ABD enflasyon ve istihdam verileri izlenecek.

Küresel piyasalardaki sert satış baskısına rağmen Brunson kararına ilişkin iyimser beklentiler TL'nin küresel satış baskısından daha az etkilenmesine neden oluyor. Çalkantılı dönemlerde güvenli liman olarak görülen dolar paniklemiş yatırımcıların ABD borsalarını sekiz ayın en büyük düşüşünü kaydetmesine neden olmasının ardından ivme kaybederek bazı stratejistleri şaşırttı.

Piyasaların oynaklık beklentilerini ölçen Wall Street'in korku endeksi yüzde 44 artışla Nisan'dan bu yana en yüksek Seviyesi olan 22.96'ye yükseldi.

Dolar endeksi bu hafta 96.163 ile 20 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.31 düşüşle 95.21'e geriledi.

TL'de TCMB'nin faiz artışı sonrası başlayan iyimserlik piyasalarda bu haftaki en önemli yön belirleyici olarak görülen Brunson davasına ilişkin beklentilerle kuvvetleniyor.

Piyasa kapanışında 5.9942 lira seviyesinde bulunan dolar/TL, saat 21.31 5.9142'den işlem görüyor.

Açılışın ardından en düşük 5.9055 lira ,en yüksek 6.0855 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9421 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1562 seviyesinde. Gram altın 233.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 27 seviyesinde.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kazancı ile en çok değer kazanan para birimi olurken benzer para birimlerinde yüzde 1'i aşan değer kayıpları yaşandı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi dün, TL'deki pozitif ayrışma için "piyasanın fiyatlamalarında Brunson krizinin Cuma günü itibarıyla son bulabileceği beklentisi" olarak özetlemişti.

İzmir'de devam eden yargılaması kapsamında 12 Ekim'de mahkemeye çıkacak olan Brunson, suçlu bulunması halinde 35 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Brunson davası piyasalarda ABD Türkiye ilişkileri açısından yakından izleniyor. Bankacılar dolar/TL'nin ise iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemki seyrine göre her iki yönlü sert hareketler gösterebileceğini belirtiyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson'ın yarın yapılacak
duruşmasında serbest bırakılmasının önemli ve Türkiye'nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün gazetelerde yer alan açıklamalarında ise yargıya müdahale edecek konumda olmadığını belirterek "yargı ne karar verirse o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da o karara uymak zorundalar" dedi. İki yıl önceki darbe girişiminin ardından hükümetin darbe girişiminden sorumlu tuttuğu "FETÖ" ve PKK ile bağlantıları bulunduğu suçlamalarıyla tutuklanan ve Nisan ayında yargılanmaya başlayan Brunson, Temmuz ayında ev hapsine alınmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eyüp sultanlı11 Ekim 2018 22:20

    Rahibi serbest bırakılırsa adalet diye birşey kalmaz adam suçlu ozaman terörist leridemi serbest bırakacaz bu karar adaletin güvenirlik testi olacak hukuki olarak ceza yemesi ve hapse atılması gerekir .

  • Uğur11 Ekim 2018 21:47

    Numaradır. Yarın bırakılmayınca 7 lira olur

  • Okie Dokie11 Ekim 2018 12:19

    7 TL iken dolarlarımızı bozmuştuk. Şimdi 6 TL'den tekrar dolarlarımızı alıp memleketimiz İsrail'e dönme zamanı. Ama önce yarın çoşkuyla gelen KY'ye borsada biraz mal vermek gerek.

  • Adem mola11 Ekim 2018 22:08

    Okie dokie kardeşim keşke bugünden ky dayasaydın malı sabaha kadar ne olucağı belli olmaz dolar içinde 5.50 bekle bende paramı memleketim almanyaya götürücem 🤗

  • safa11 Ekim 2018 10:20

    tombul parmaklar haberi aldı galiba.