E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDış ticaret dengesinde olumlu sürpriz---

Dış ticaret dengesinde olumlu sürpriz

Dış ticaret dengesinde olumlu sürpriz
28 Kasım 2014 - 12:11 borsagundem.com

''Dış ticaret verisi piyasayı şaşırtmaya devam ediyor''

Ekim ayı dış ticaret verileri piyasa beklentilerinin altında kalarak 6,3 milyar doalr olarak açıklandı. Rakamları değerlendiren İş Yatırım, dış ticaret verisinin piyasayı  şaşırtmaya devam ettiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

''TUİK’in açıkladığı Ekim ayı dış ticaret verilerine göre ihracat 12,9 milyar dolara (yıllık %7,3 artış) yükselirken, ithalat geçen yıla kıyasla %1,5 daralarak 19,2 milyar dolara ulaştı. Böylece dış ticaret açığı bir kez daha 6,7 milyar dolarlık piyasa beklentisinin ve öngörümüzün altında kalarak 6,3 milyar dolar oldu. Dış ticaret dengesindeki olumlu sürpriz ise her zamanki gibi ithalat kaynaklı oldu.

12 aylık birikimli dış ticaret açığı ise önceki aya kıyasla gerilemeye devam ederek 84,8 milyar dolara gelirken (Eylül: 86 milyar dolar), altın hariç birikimli rakam da benzer eğilimle 81,3 milyar dolar oldu (Eylül: 82,2). Ayrıca her iki rakam da geçen yılın aynı ayına kıyasla sırasıyla %12,7 ve %6,5 oranında daralmayı sürdürdü. Öte yandan, aylık enerji ithalatına bakıldığında petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle geçen yılın aynı ayına kıyasla Eylül ve Ekim ayında sırasıyla %3 ve %4’lük daralmanın olduğu görülüyor. Önümüzdeki dönemde bu daralmanın daha belirgin olacağını düşünüyoruz.

Avrupa ekonomisindeki süregelen zayıflamaya rağmen bölgeye olan ihracatın yıllık %8,1’ile arttığı görülüyor. Bu yükselişe, Ortadoğu’ya yapılan ihracattaki büyüme eşlik ediyor (%5). Ülke detaylarına bakıldığında ise Irak’a yapılan ihracattaki tekrar %18,2’ye çıkması (Eylül: %11), Irak’taki gelişmelerin ihracat performansımız üzerinde tehdit oluşturmaya devam ettiğine işaret ediyor.

Özetle, Ekim rakamları bir kez daha piyasayı şaşırtırken, dış dengelenmenin devam ettiğini gösterdi. Bu eğilimin korunmasında önceki aylarda olduğu gibi zayıf AB büyümesi ve süregelen jeopolitik risklere rağmen ihracatın dayanıklılığını koruması etkili olurken, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enerji ithalatına yansımaya başlaması da dikkat çeken diğer unsur oldu.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)