E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDış piyasalara güven için neler yapılmalı---

Dış piyasalara güven için neler yapılmalı

Dış piyasalara güven için neler yapılmalı
28 Temmuz 2016 - 04:35 borsagundem.com

Darbe girişimine karşı gösterilen siyasi başarının ekonomiye de yansıtılması gerektiğini ifade eden Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, dış piyasalara güven tazelemek için yapılması gerekenleri yazdı

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, darbe girişimi sonrası dış piyasalarda Türkiye'ye yönelik endişelerin giderilmesi için yapılması gerekenleri bugünkü köşesinde yazdı. 

İşte Sağlam'ın o yazısı:

Darbe girişimine karşı gösterilen siyasi başarının ekonomiye de yansıtılması gerekiyor. Bu süreçte ekonomide atılacak adımlarda, istikrarsızlığı önlemek ve yeniden piyasalara güven vermenin ilk sırayı alması gerektiği kesin. Geçmişte yapılan siyasi hatalar nedeniyle, özellikle dış piyasalara yeniden güven vermenin çok zor olduğunu, son 10 günde yakından gördük.

Her şeyden önce böyle bir dönemde siyasette olduğu gibi, ekonomide de hamaseti, popülizmi bir tarafa bırakıp uzlaşmacı olmak gerekiyor. Mümkün olabildiğince panikten uzak, rasyonel ve şeffaf karar alma mekanizmasının geliştirilmesi, özellikle yabancılara verilecek güven için büyük önem taşıyor.

Örneğin reyting kuruluşlarına kararları nedeniyle veryansın ederek, kızarak, suçlayarak ancak iç piyasalara politik mesaj vermiş olursunuz ama şu anda önemli olan dış piyasalarda bu üslubun bir getirisi olması mümkün değil. Tam tersine, zaten oluşan büyük güvensizliği daha da artırma riski bulunuyor.

Merkez Bankası Başkanı’nın bile reyting kuruluşları kararlarının önemli olmadığını söylemesi, bence “Kendi kendimize yaptığımız propaganda” kapsamına girer, dışarıda olumsuz etki yaratır. Teknik demeçler vermesi gereken bir makama yakışmadığı da açık.

Bunun yerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yaptığı gibi, “gelip ne olduğunu bize sormaları lazım” deyip, sürekli iletişim içinde olmak, siyasi açıdan anlayamadıkları olayları detayıyla anlatmak, alınan önlemleri ve önümüzdeki dönem yapılacakları anlatmak sonuç almak için çok daha yararlı.

Bu süreçte herkesin alkışladığı, iş aleminin memnuniyetle karşıladığı yeni varlık barışı, vergi ve SGK affının ise ekonominin geleceğine büyük zararlar vereceğini söylemek gerekir. Şimdi somut olumsuz sonucu görülmez, kısa vadede piyasayı rahatlatır diyebilirsiniz ama yaratacağı kalıcı tahribat çok büyük. Vergi ve SGK prim ödemelerinde büyük caydırıcılık yaratıyor. Son 15 yılda neredeyse 2 yılda bir vergi affı çıkarıldı ve bu nedenle artık affa giren kişi birkaç ay sonra ne taksidini ödüyor, ne de oluşan yeni vergisini. Bu kısır döngünün kırılması lazım aksi takdirde vergisini zamanında ödeyen kimseyi yakında bulamayacağız.

Kaldı ki; bu af dışarıda “mali tehlike işareti” olarak da algılanabilir.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)