E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar19 milyar euro'luk fon kesildi?---

19 milyar euro'luk fon kesildi?

19 milyar euro'luk fon kesildi?
26 Ekim 2012 - 02:29 borsagundem.com

Brüksel, Avrupa Birliği tarafından Romanya’ya verilen yapısal dönüşüm fonları desteğinin önemli bir kısmını dondurdu. İşte nedeni:

Brüksel, Avrupa Birliği tarafından Romanya’ya verilen yapısal dönüşüm fonları desteğinin önemli bir kısmını, bu kaynakların Romanya’da yolsuzluklara neden olacak şekilde dağıtıldığı gerekçesiyle dondurdu. BBC Türkçe'nin haberine göre, 2007-2013 bütçe döneminde Avrupa Birliği’nden 19 milyar Euro tutarında yardım alması planlanan Romanya, geride kalan yıllar içinde ancak 2 milyar Euro yardım alabildi. Bu durumda, üyelik nedeniyle Avrupa Birliği kurumlarına yılda bir buçuk milyar Euro ödeyen Bükreş’in, AB bilançosu da eksiye döndü. Yani Avrupa’nın en yoksul ülkesinin, AB’den aldığı kaynaklar, AB bütçesine yaptığı desteğin altına düştü. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLAR Beş yıl içinde net 19 milyar Euro kaynak aktarımı öngörülen Romanya, bu kaynakların bir kısmını hazırlanan projelerin yetersiz olması nedeniyle alamamıştı. Ancak son yıllarda kaynak aktarımını engelleyen bir başka faktör de, Romanya’da AB kaynaklarının dağıtımında ortaya çıkan rüşvet ve yolsuzluklar. Söz konusu yolsuzluklar sadece Brüksel’in iddiası değil. Bu süreç Romanya’da da resmen doğrulanıyor. EŞE DOSTA DAĞITMIŞLAR Romanya Bürokratlar Gelir Denetim Komisyonu (ANI) başkanı Horia Georgescu, Avrupa Birliği fonlarından gelen yardımları dağıtmakla yükümlü komisyonların, bu kaynakların dörtte birini komisyon üyelerinin eş, akraba ve tanıdıkları tarafından kurulan paravan şirketler arasında paylaştırdığının ortaya çıktığını açıkladı. Avrupa Birliği de haziran ayında kesilen ''Bölgesel kalkınma ve ulaşım'' desteğinin ardından geçtiğimiz günlerde de Romanya’ya verilen ''İnsan kaynakları yardımını'' dondurdu. AB yardımlarının yolsuzluklar zinciri içinde bürokratlar arasında paylaştırılması ve bunun üzerine de yardımların dondurulması geçtiğimiz günlerde ülkenin büyük şehirlerinde hükümet karşıtı gösterilerle kınanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)