E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÇinli petrol devi gözünü kararttı---

Çinli petrol devi gözünü kararttı

Çinli petrol devi gözünü kararttı
31 Ağustos 2013 - 07:25 borsagundem.com

Çin’in ikinci büyük petrol şirketi Sinopec, Amerikan Apache şirketinin Mısır’daki operasyonlarının yüzde 33’ünü 3.1 milyar dolara satın alacak

Bu alım, Çin’in siyasi risk taşıyan bölgelere yatırım yaparken gösterdiği yüksek toleransın bir işareti olarak yorumlanıyor.
YÜZDE 67’Sİ ELİNDE
Anlaşmaya göre Apache, Mısır’ın batı çölünde bulunan petrol sahalarında işletmeci olarak bulunmaya devam edecek ve yüzde 67 hissesini elinde tutacak. Apache’nin Mısır’daki petrol sahalarının merkeze uzak bölgelerde bulunduğu, 2011’de Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sürecinden veya temmuzdaki askeri darbeden etkilenmediği belirtiliyor. Öte yandan, işletmelerde geçen yıl günde 100 bin varil petrol üretildi ve 2.7 milyar dolarlık nakit akışı sağladı. Petrol sahalarında, diğer batılı yatırımcıları etkileyen ödeme gecikmelerinin de yaşanmadığı ifade ediliyor. Ancak bu olumlu tabloya rağmen Apache, Mısır’daki olumsuz gelişmeler sebebiyle şirket değerinin hisse fiyatlarına yansımadığını düşünüyor. Sinopec’in ödeyeceği fiyat Mısır’daki petrol sahalarına 10 milyar dolarlık değer biçiyor. Bu rakam Apache’nin piyasa değerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Anlaşmanın ardından Apache’nin Mısır’da ürettiği petrol miktarı toplam üretiminin yüzde 15’ine düşecek olsa da şirket hisselerinin borsada değer kazanması bekleniyor.
MISIR’A YABANCI DEĞİL
Çinli şirketler batılı yatırımcılara oranla riskli bölgelere yatırım yapmaya daha hevesli. Daha önce Çin’in en büyük petrol şirketi PetroChina Irak’taki bir petrol sahasından hisse satın almıştı. Öte yandan Sinopec de Mısır’a yabancı değil. Şirket 2005 yılında Tharwa Petroleum adlı yerel bir firmayla ortaklık yapmıştı.
RAKAMLARLA SINOPEC
1998’de kurulan Sinopec bir kamu kuruluşu
Hisseleri Hong Kong, New York, Londra ve Şanghay’da işlem görüyor
Sinopec Group 2011’de Fortune
Global 500 listesinde 5.sırada yer aldı
2013 ilk çeyrek gelirleri 52.1 milyar dolar
Şirketin 376.201 çalışanı bulunuyor
Çinliler enerjiye yatırıyor
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin son yıllarda büyümesini sürdürmek için ihtiyacı olan enerji kaynaklarına büyük yatırımlar yapıyor. Haziranda, Sinpoec Angola’da faaliyet gösteren ABD’li Marathon Oil şirketine yüzde 10 hissesi için 1.5 milyar dolar ödedi. 2011 yılında Fransız firması Total bu şirketin yüzde 5 hissesini satın almıştı. Sinopec de ABD’de Devon Energy ile 2.2 milyar dolarlık bir anlaşmayı bu yılın başlarında kabul etti. İki firma bu yıl 5 yeni projede birlikte çalışacak. Bu arada Çin’in diğer büyük oyuncusu PetroChina, Kanadalılarla petrol ve gaz rezervleri için daha fazla erişim sağlamak için bir anlaşma imzaladı. Mackay Nehri petrol kumları projesinin yüzde 60 hissesinin sahibi PetroChina kalan yüzde 40 hisseyi de 673 milyon dolara satın aldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)