E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'in büyüme endişesi piyasalara satış getirdi---

Çin'in büyüme endişesi piyasalara satış getirdi

Çin'in büyüme endişesi piyasalara satış getirdi
14 Aralık 2018 - 08:33 borsagundem.com

Çin'de açıklanan verilerin ekonomik yavaşlamaya neden olabileceği beklentisi hisse piyasalarını vurdu

Asya borsaları, Çin'de zayıf ekonomik verilerin ardından geriledi. Bu veriler dünyanın ikinci büyük ekonomisinde sert yavaşlama endişelerini artırırken, yatırımcıları henüz çözülmeyen ABD-Çin ticaret savaşının daha geniş etkileri konusunda da endişelendirdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.1 geriledi.
Çin'de gösterge Şanghay Composite ve lokomotif hisselerin yer aldığı CSI 300 sırasıyla yüzde 0.6 ve 0.9 geriledi.
Çin ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlığını yatıştırmaya çalışırken, Çin'in Kasım ayı perakende satışları 2003'ten bu yana en düşük hızda arttı. Sanayi üretimi iç talebin yavaşlamasıyla yaklaşık üç yılın en düşük hızında artarak ekonomiye yönelik artan risklere dikkat çekti.
Yuan verinin ardından dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşe 6.8910'a geriledi. 

DÖVİZ

Dolar, yatırımcıların dikkatinin ABD'de gelecek hafta beklenen faiz artırımına çevrilmesiyle başlıca para birimleri karşısında yükseldi; ancak kazanımlar gelecek yılın para politikası görünümüne ilişkin belirsizlikle sınırlanabilir.
Dolar, ECB başkanının euro bölgesi görünümüne ilişkin kötümser açıklamaları ve zorlu Brexit'e ilişkin endişelerin tekrar gündeme gelmesinin ardından euro ve sterlinin baskı altında kalmasından destek buldu.
Analistler, para piyasalarında daha büyük hareketler için bir sonraki katalizörün Fed'in 18-19 Aralık tarihli toplantısı olacağını belirtiyor.
Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor ancak dikkatler daha fazla belirsizlik içeren 2019 politika görünümü üzerinde olacak.
Dolar endeksi bu yıl şimdiye kadar yüzde 5.3 yükselerek 2018'de en fazla değer kazanan para birimi oldu.
Euro dün artıda kalmaya çalışmasının ardından bugün yatay seyrediyor. ECB dün 2.6 trilyon euroluk krizle mücadele tahvil alım programını sona erdirdi. Ancak ECB Başkanı Mario Draghi'nin, Euro bölgesinin büyüme görünümünün küresel ticaret savaşı tehditleri ve zorlu Brexit ihtimalleri arasında zayıf kalmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulunması nedeniyle para politikası destekleyici kalmaya devam edebilir.

PETROL

Petrol, ekonomik büyümenin yavaşladığı bir ortamda talebin azalabileceği endişeleriyle dün kaydettiği yüzde 2'den fazla kazanımın ardından yatırımcıların bugün kar realizasyonuna gitmeleriyle geriledi. Ancak OPEC öncülüğünde üretim kısıntılarının fiyatları desteklemesi yönünde beklentiler bulunuyor.
Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.6 düşüşle 61.09 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları Fed'in gelecek yılki politika görünümüne ilişkin belirsizliğin desteğiyle yatay seyrediyor ancak güçlü doların risk iştahını baskılamasıyla beş haftanın en büyük haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı 1,241.99 dolar ile yatay seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)