E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'den gelen olumsuz veriler piyasaları etkiledi---

Çin'den gelen olumsuz veriler piyasaları etkiledi

Çin'den gelen olumsuz veriler piyasaları etkiledi
14 Eylül 2017 - 09:02 borsagundem.com

Çin'de açıklanan ekonomik gösterge niteliğindeki veriler olumsuz gelince piyasalar negatif etkilendi

Asya borsaları, beklentilerin altında kalan Çin verilerinin ardından 10 yılın zirvesinden gerilerken, dolar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesinde yatay seyrediyor. Çin'in sabit varlık yatırımı, sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin altında artarak, Çin ekonomisinin artan borçlanma maliyetlerinden dolayı güç kaybetmeye başladığı görüşlerini güçlendirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi günün ilk saatlerinde 2007'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 geriledi. Çin borsası açıklanan verilerin ardından düşüş kaydederek, ilk baştaki ılımlı kazanımlarını geri verdi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 gerilerken, TOPIX endeksi yenin zayıf seyir izlemesiyle iki yılın zirvesine yükseldi. Kuzey Kore'nin Japonya tehditlerine ilişkin haberlere verilen tepki şimdiye kadar sınırlı kaldı. Avustralya borsası yüzde 0.2 gerilerken, Güney Kore KOSPI endeksi yatay seyrediyor. Wall Street dün Apple'ın kayıplarını dengelemesini destekleyen temel olmayan mallar ve enerji hisselerindeki yükselişle rekor seviyeleri gördü.

DÖVİZ

Dolardaki yükseliş, işlemcilerin Fed'in para politikasını kademeli sıkılaştırma hızını sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin ipuçları için günün ilerleyen saatlerine açıklanacak tüketici enflasyon verisine odaklanmalarıyla durdu. Avustralya doları, Avustralya istihdamının Ağustos ayında iki yılda en hızlı şekilde arttığını gösteren verinin ardından ardından hafif yükseldi ancak Çin verilerinin piyasa beklentilerinde altında kalmasıyla kazanımlarının bazılarını kaybetti. Dolar yen karşısında ilk saatlerde 110.735 ile 16 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra 110.47'de bulunuyor. Irma Kasırgası ve Kuzey Kore gerilimine ilişkin endişelerle geçen hafta yen karşısında 10 ayın dip seviyesini gören dolar bu hafta risk iştahının ve ABD hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle değer kazandı. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokratlarla ve Cumhuriyetçilerle vergi kesintisi planlarına ilişkin belirsiz ancak yenilenen umutlardan destek buldu. Fed'in bir sonraki faiz artırım zamanına ilişkin ipuçları için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD enflasyon verisi yakından izlenecek.

PETROL

Petrol fiyatları düşüş kaydetti ancak piyasanın Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) açıkladığı daha yüksek petrol talebi tahminlerinden destek bulmasından dolayı dün elde ettiği kazanımların çoğunu koruyor. Brent ham petrolün Kasım vadeli fiyatı dün yüzde 1.6 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.2 düşüşle varil başına 55.03 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrolünün Ekim vadeli fiyatı dün yüzde 2.2 yükseldikten sonra yüzde 0.2 düşüşle varil vaşına 49.21 dolarda bulunuyor. UEA 2017 küresel petrol talebini günlük 1.5 milyon varilden 1.6 milyon varile yükseltti.

ALTIN

Altın azalan risk iştahı ve Fed'in faiz artırma zamanına ilişkin ipuçları verecek ABD enflasyon verisi öncesinde doların yatay seyretmesiyle yaklaşık iki ayın dip seviyesine geriledi. Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde 1.318.75 Dolar ile 1 Ekim'den bu yana en düşük seviyeye geriledikten sonra yüzde 0.1 düşüşle 1,321.66 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,325.60 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)