E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'de üretici fiyatları hızlı arttı---

Çin'de üretici fiyatları hızlı arttı

Çin'de üretici fiyatları hızlı arttı
10 Ocak 2017 - 08:27 borsagundem.com

Çin'de üretici fiyatları Aralık ayında yıllık yüzde 5.5 ile 5 yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi

Çin'de üretici fiyatları endeksi Aralık ayında beş yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Böylelikle dünyanın fabrikası olarak anılan Çin, küresel enflasyonu aşağı çeken bir konumdan fiyatları yukarı iten diğer bir faktör haline geldi.

Üretici fiyatları Aralık'ta önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 arttı. Kasım ayında yüzde 3.3 artan üretici fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre yüzde 4.6'lık bir artış göstermesi bekleniyordu.

Tüketici fiyatları ise aynı dönemde yıllık bazda yüzde 2.1 arttı. Buv verinin yüzde 2.2 artış göstermesi bekleniyordu.

Son birkaç yılın deflasyon süreci boyunca yalnızca dört ayda, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin, yükselen girdi fiyatlarından dolayı imalatçıların zam istekleri ile birlikte, arz zincirleri aracılığı ile tüm dünyaya enflasyon ihraç etmeye hazırlanıyor. Bu sıçramanın sürürpsürmeyeceği, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın döneminde küresel ekonominin nasıl bir şekil alacağına ve ABD ve Çin arasındaki ticari tansiyonun nasıl yönleneceğine bağlı olacak.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc ekonomisti Julia Wang, "İmalat sektöründe reflasyon devam ediyor," dedi ve "İstikrarlı TÜFE, reflasyonun büyük ölçüde sanayi sektörüne sıkıştığını ve reel ekonomiye henüz yansımadığını işaret ediyor. Bu nedenle Çin Merkez Bankası enflasyon reel ekonomiye yayılana kadar muhtemelen tepki vermeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)