E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin için bankacılık krizi uyarısı---

Çin için bankacılık krizi uyarısı

Çin için bankacılık krizi uyarısı
20 Eylül 2016 - 17:15 borsagundem.com

Analistler Çin’in borca bağımlı büyüme stratejisinden vazgeçmemesi halinde, 3 yıl içinde ciddi bir bankacılık kriziyle karşılaşacağını söylüyor

Marketwatch.com’da yer alan haberde, Bank for International Settlements’ın mali çeyrek raporuna göre, Çin’in borcunun GSYİH’ye olan oranının 30.1’e ulaşarak rekor kırdığı belirtiliyor.

BIS’e göre söz konusu gösterge, mart sonu itibariyle 30,1’e çıkarak, yüksek risk eşiğini üçe katlamış oldu. Analistler, bu değerin “alarm zili” olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Ülkenin borç/GSYİH oranı son yıllarda düzenli bir artışla, 2011 yılında 6,7’yken 2014 yılında 22,1’e yükseldi. Çin’in borç tablosu 30’un üzerindeki bir değerde, BIS’in izlediği ülkeler arasında ikinci en kırılganı olan ve 2008 yılındaki mali kriz sırasında ABD’nin ulaştığı 10,6’lık değeri de aşan Kanada’nınkinden daha kritik.

Her ne kadar Çin’in ekonomik istikrarında yakın zamanda olası bir bozulmayla ilgili kaygılar azalmış olsa da, ülkenin borca dayalı büyüme modeli kaygılandırıyor.

Öte yandan, The Institute of International Finance’in verilerine göre de, ülkede ciddi bir sermaye çıkışı söz konusu. Kurum, Ağustos ayında Çin’den net sermaye çıkışının 41 milyar dolara ulaştığına dikkat çekiyor. Fonlardaki bu kaçış Çin’in toplam döviz rezervinin 3,185 trilyon dolara gerilemesine neden oldu.

Société Générale’den global stratejist Albert Edwards da, Çin’in artan borcuyla ilgili kaygılarını dile getirerek, ülkenin kredi balonunun sönmesi halinde, dünya açısından ABD’nin mali krizinin bunun yanında “çay partisi” gibi kalacağını belirtiyor.

Edwards’a göre, “Çin hepimizin başı üzerinde sallanan Demokles’in Kılıcı”.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)