E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÇimsa'da yüksek temettü getirisi---

Çimsa'da yüksek temettü getirisi

Çimsa'da yüksek temettü getirisi
18 Ocak 2017 - 16:00 borsagundem.com

Alan Yatırım Çimsa raporunda artan beyaz çimento kapasitesine bağlı olarak yükselen FAVÖK marjı ve yüksek temettü getirisi nedeniyle beğendiğini belirtti

KISACA ÇİMSA
 
Çimsa, 1972 yılında çimento sektöründe faaliyet göstermek üzere kuruldu ve sektörün öncü kuruluşlarından biri haline geldi. Şirketin ana ürünleri, çimento (gri, beyaz ve kalsiyum alüminat), klinker ve hazır betondur. 

NE ÖĞRENDİK?
 
Yeni yatırımların, 2017 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi beklenmekte… Afyon Çimento hisselerinin %51'i alındıktan sonra yapılan ilk yatırım, 0.5 milyon ton olan kapasiteyi 1.5 milyon tona çıkarılmasıdır. Daha sonrasında ise, Eskişehir'de bulunan üretim tesisindeki birinci fırın hem gri çimento hem de beyaz çimento üretebilecek şekilde tadil edilmiştir. (şu anda fırın, sadece gri çimento üretimi yapmaktadır.) 

Beyaz çimento segmentinin katkısıyla yüksek FAVÖK marjı… Çimsa, mevcut durumda 1.1 milyon ton beyaz klinker kapasitesi dahil olmak üzere toplamda 5.5 milyon ton klinker kapasitesine sahiptir. Beyaz çimento segmenti, %50 FAVÖK marjına sahip olup, şirketin elde ettiği FAVÖK'ün %50'sini oluşturmaktadır.

Petrole dayalı ham madde, ana maliyet kalemlerinden biri… Petrol (ithal edilen petrokok ve linyit), gri çimento üreten şirketlerin ana maliyet kalemlerinden biridir. Şirketin, 2015 yılında 76 USD olan ortalama ham petrol maliyeti, 2016 yılsonunda 56 USD'ye düşmüştür.

Çimsa, 2017 yılında temettü dağıtmayı planlamaktadır… Şirket, diğer çimento şirketlerine nazaran daha fazla borçlu olmasına rağmen, karakteristiği olan yüksek temettü getirisi ile 2017 yılında temettü dağıtmayı planlamaktadır. 

Türkiye çimento sektöründe, üretim ve tüketim trendi, hafif yukarı doğru… Türkiye çimento sektörünün toplam üretim kapasitesinin, 2016 yılsonunda 90 milyon tona ulaşması ve tüketimin ise 67 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 


NE DÜŞÜNÜYORUZ?
 
Çimsa'yı artan beyaz çimento kapasitesine bağlı olarak yükselen FAVÖK marjı ve yüksek temettü getirisi nedeniyle beğenmekteyiz. Ek olarak, şirketin satışlarını ve marjlarını arttırması beklenen Suriye'deki barış süreci ile ilgili olan gelişmeleri yakından takip etmekteyiz...

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)