E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKripto para çiftlikleri batıyor ---

Kripto para çiftlikleri batıyor

Kripto para çiftlikleri batıyor
16 Aralık 2018 - 09:33 borsagundem.com

2018’de dijital paralar yatırımcısına yüzde 80’in üzerinde zarar ettirdi. Bu paraların üretimi için kurulan bitcoin çiftlikleri ise maliyetlerini karşılayamaz hale geldi.

Türkiye’de çok sayıda kişinin yurtdışından bu çiftlikleri kurmak için getirdiği binlerce liralık işlemci ve ekran kartı çöpe gitti. 1000’e yakın üretim merkezinin kapandığı tahmin ediliyor.

GERİDE bırakmaya hazırlandığımız yılın en çok konuşulan konularından biri dijital paralardı. Bu paralar yaklaşık 1 yıl önce zirveyi görmüştü. Daha sonra büyük bir çöküş yaşayarak yatırımcıların ciddi zarara uğramasına neden oldu. Dijital paraların en büyüğü olan ve geçen aralıkta 19 bin 345 dolara yükselerek tarihi zirve yapan Bitcoin şu anda yüzde 82.2 değer kaybederek 3 bin 434 dolardan işlem görüyor. Ancak dijital paranın gücüne inananlar sadece bu paraların işlem gördüğü borsalarda zarar etmedi. Bu paraların üretilmesinde ve sisteme dâhil olmasında kullanılan dijital para madenciliği işine giren çok sayıda kişi gelinen noktada milyonlarca liralık zararla karşılaştı. Türkiye’de 1000’e yakın üretim merkezi kapısına kilit vurdu.

HESAP TUTMADI

Şöyle ki, Bitcoin’in 3 bin dolardan 20 bin dolara doğru hızla yükselişe geçtiği 2017’in son çeyreğinde çok sayıda kişi coin madenciliği işine girdi. Yurtdışından getirilen yüksek performanslı ekran kartı ve işlemcilerle evlerine, iş yerlerine ve bodrum katlarına Bitcoin çiftlikleri kurdu. Hesapta burada ürettikleri Bitcoinleri dijital para borsalarına satıp büyük kâr etmek vardı. Ancak hesap tutmadı. Dijital paralar ocak ayından itibaren hızla değer kaybetmeye başladı. Borsalardaki aracılık maliyetleri arttı. Dijital para üretmek için harcanan süre uzarken kazanılan dijital para miktarı da düştü. Bunların yanında elektrik fiyatları da katlanınca çiftliklerde fişler çekildi. Emre Eser / Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bilinçli Yorumcu17 Aralık 2018 12:57

    Yaklaşık 150 sene önce, dünyada tüm ülkeler ticarette altın akçe kullanırdı, hatta her ülkede Tüm vatandaşlar da çarşı pazarda akçe kullanırdı Osmanlı da dahil, daha sonra Yahudiler banknot kağıt parayı dünyaya kabul ettirdiler, bugünü 150 sene önce gibi düşünün, altın akçenin yerini kağıt bir para tutabilir mi.? Bugün elinde altınla alışveriş yapan insana kağıdın değerli olacağını kabul ettiremez din, aynı şekilde bugün kağıt paranın da kalkıp yerine kriptolu paranın geleceğini kabul etmemek ile aynı mevzu bu, zamanında da böyle şeyler olmuş ve insanlar inanmamıştir, ama şimdi bakarsanız herkesin cebinde kağıt para var, kağıt para neden kalkacak dersiniz, her ülke kendi darpanelerinde karşılıksız kağıt para basıp piyasaya sürüp ekonomik hile ile büyüyor, aslında devletler kendi elleriyle kalpazanlık yapıyor, buna ABD de dahil, kripto paralarda bunun üretimi sahip olunan mecra tarafından bloke koyulduğu an üretemez kalpazanlık yapamazsın diye

  • Bilinçli Yorumcu17 Aralık 2018 10:37

    Gelecekte, dünya da kağıt para kalmayacak, sebebi ise zor duruma düşen, ekonomik sıkıntı yaşayan ülkeler kağıt para basma darpanelerinde karşılıksız para basıp piyasaya sürüyor, bunu Amerika da yapıyor, şuan bizim Türkiye de yapıyor, paranın gerçek sahibi Yahudiler bu durumun önüne geçmek için, en önce kredi kartı icat ettiler, elle tutulamayan bir para ile insanları alışverişe alıştırdılar, bu birinci alt yapı idi, şimdi ise kriptolu paralardan sadece 1 tanesi dünya rezerv parası olacak, ki bence bu para da XRP Ripple dir, bitcoin değildir, bitcoin hedef şaşırtma için çok medyatik yapılmıştır, kripto paralar arasında dünya genelinde bütün bankalar ile anlaşma yapan tek kripto para XRP Ripple dir, araştırın sizde görün, global para doların yerini alacaktır, belki 5 belki 10 sene içinde, bu dönemde çin süper güç olacaktır, ve ABD batacaktir,ABD batarken dolar da değer kaybetmesiyle dünyanın doları terkedip bu yeni sisteme geçeceği tahmin ediliyor,

  • bilader17 Aralık 2018 07:04

    biz 2020 de halen kopyaciyiz. adam coin diye bisey buluyor kazaniyor. tam kazaninca bizde yapariz diyoruz, elimizde patliyor. kopyaciligin sonunda ulkemiz bisey kazanmiyor, birkac kisi belki vurgun vuruyor. artik uretme ve zekaya prim vermeye baslasak diyorum. bizim ciflikci tosunu yurtdisina kaciracagimiza adamin nasil bir bulus yaptigina ve bunun aynisini uluslararasi yapip yapamayacagina bakmak lazim. adami afise etmek yerine, biraz akilli davranip destekleyip ayni sermayeyi ulkeye cekmek lazim. artik iyi kotu beyin kullannani kucaklamak lazim.

  • ozgur17 Aralık 2018 01:05

    Ulan hangi akılla bunlara para yatırdınız, bakkala gidip bir ekmek alabiliyor musun ? Düne kadar laf söyleyince anasına sövülmüş gibi tepki veriyordunuz, neredesiniz! Sanal çiftlikte sanal ineğe para yatırmaktan ne farkı var?

  • sinyor16 Aralık 2018 15:00

    bizim tosun bunlardan akilliymis laaaaaa ha ha haaaa

  • Dd16 Aralık 2018 12:55

    Böyle hayel kurmak. Ancak aptallar mahsustur.

  • köfteci16 Aralık 2018 13:37

    aptal.maptal geçen sene iyi vurgun yaptılar

  • Para para para16 Aralık 2018 10:52

    Gördüğüm en büyük saçmalık bilgisayar para yapacak sende harcayacan sanki madenden fiziki altın çıkarıyorrr

  • Fuck system16 Aralık 2018 21:46

    Aptal değilmisin sende sonuçta banka kartı veriyor sana içinde fiziki madenden çıkan bir şey yok onu nasıl kullanıyorsan onlarda onu öyle kullanıyor Akkılı

  • Mmm16 Aralık 2018 13:30

    Gelecek bu ama şimdi saçma geliyor ama buna doğru gidiyoruz