E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCHP vaatlerine kaynağı buldu---

CHP vaatlerine kaynağı buldu

CHP vaatlerine kaynağı buldu
02 Ekim 2015 - 10:02 borsagundem.com

CHP'nin seçim vaatleri arasında yer alan ekonomik vaatlerin kaynağı belli oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, daha önce yapılan kaynak tartışmasının geçersiz olduğunu, 1 Kasım seçimlerinden sonra iktidara gelmeleri halinde yeni açıkladıkları vaatlerin de kaynaklarının belli olduğunu söyledi.
 
Böke, diplomalı işsizlere verilecek 540 liralık işsizlik desteğinin 2.5 milyar lira maliyeti olduğunu, bunun 81 milyar liralık İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını, er ve erbaşlara ödenecek paranın 1.3 milyar maliyeti olduğunu, bunun da bütçeden karşılanacağını söyledi. kredi kartı ile tüketici kredi faizlerinin en az yüzde 80’inin silinmesine yönelik Böke, “Hepsi de silinebilir, anapara yeniden yapılandırılır” dedi. Yılbaşından beri TL’nin yüzde 25’in üzerinde, koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasından sonra yüzde 10 değer kaybına uğradığını dile getiren Böke, “Bu da temel sorunun siyasi risk ve kötü yönetim olduğunu gösteriyor” dedi.

MAZOTA DOLAR REVİZYONU

1 Kasım seçim beyannamesinde değişen koşulları göz önüne alarak revize ettiklerini ve vurgu farkı yaptıklarını anlatan Böke, 7 Haziran tarihinden önce emeklilerin zor durumda olduğunu, emeklilerin bu durumunun hala devam ettiğini bu nedenle bayramda çifte ikramiyenin geçerliliğini koruduğunu, asgari ücretin 1.500 lira olmasının politikasının da aynı çerçevede geçerliliğini koruduğunu söyledi. Ancak bazı rakamların günün koşullarına göre revize edilmesi gerektiğini gördüklerini dile getiren Böke, “Ucuz mazotta prensip, vergisini almadan mazotu çiftçiye vermek. Dünyada petrol fiyatı en düşük düzeye ulaşmasına rağmen TL değer kaybetti. Bu nedenle mazotu 1.80 TL olarak revize ettik” dedi. Revize edilen bir başka unsurun birincil makroekonomik politikalara ihtiyacın artmış olduğuna vurgu olduğunu söyleyen Böke, Merkez Bankası’nın gerçek bağımsızlığı ile mali disiplin uygulanmasına yönelik unsurların öne çıkarıldığını kaydetti.

KAYNAK TARTIŞMASI GEÇERSİZDİ

Hürriyet’in sorularını yanıtlarken, kaynak tartışmasının geçersiz olduğunu vurgulayan Böke, “Türkiye’nin kaynağı var, daha etkin kullanarak bu işlerin farklı yapılması mümkün. Biz mali disiplinin bozulmaması gerektiğini, bütçe dengelerini bozmadan bütçeyi farklı kullanarak Türkiye’de sosyal adaleti tesis etmenin mümkün olduğunu söyledik. 100 lira geliri olan her vatandaşa (Bunun 3 lirasını hayat daha iyi olsun diye sevdiklerinle paylaşır mısın?) diye sorsak herkes kabul eder, hatta 10-15 lira daha verir. Bunun bir kaynak sorunu olmadığı ortadaydı” dedi. Kendilerine kaynak soranların 7 Haziran’dan sonra parça parça CHP’nin önerilerini hayata geçirme gayreti içinde olduklarını ifade eden Böke, “Kaynak sorunu vardıysa CHP’nin vaatleri nasıl şimdiden hayata geçmeye başladı?” dedi. Devletin prim ve vergi olarak toplanamayan 132 milyar lirası olduğunu vurgulayan Böke, “Devlet gerçekten işini iyi yapar ve Türkiye iyi yönetilirse Türkiye’nin şimdikinden daha çok kaynağı olacaktır” diye konuştu.

BORÇ FAİZİNİ SİLME MODELİ

Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların borçların altında ezildiğini, kurtarılmasının bir sorumluluk olduğunu ifade eden Böke, faizin en az yüzde 80’ninin hatta yüzde 100’ünün silinebileceğini, ana paranın da yeniden yapılandırılıp ödenebilir bir plana dönüştürüleceğini söyledi. Bankaların tahsil edemedikleri borçları bir noktadan sonra zarar yazıp varlık yönetim şirketlerine sattıklarını anlatan Böke, varlık yönetim şirketlerinin de ucuza aldıkları borçların tamamını tahsil etmeye çalıştığını anlattı. Böke, “Esasında biz vatandaşın varlık yönetim şirketi ile muhatap olması sorununu ortadan kaldıracağız” dedi.

KOALİSYON OLMAYINCA TL YÜZDE 10 KAYBETTİ

Ekonomik göstergelerin 7 Haziran’dan sonra daha kötüye gitmeye başladığını, gençlerde işsizlik oranındaki artışın belirginleştiğini anlatan Böke, faizlerin 2009’dan beri en yüksek seviyeye çıktığını, 3 liranın üzerine çıkan doların ise başlı başına bir gösterge olduğunu söyledi. Koalisyon görüşmeleri sırasında TL’deki değer kaybının benzer piyasalara göre 5. sırada olduğunu, ancak koalisyon çıkmayacağının anlaşılmasından sonra TL’nin değer kaybının hızlandığını ve 2. sıraya geldiğini ifade etti. Böke, TL’nin yılbaşından beri yüzde 25’in üzerinde, koalisyon olmayacağının anlaşılmasının ardından yüzde 10 değer kaybettiğini vurguladı.

TEK KİŞİNİN İSMİ ZAFİYET İTİRAFIDIR

Ali Babacan’ın adaylığı ile ilgili, “Koskoca Türkiye ekonomisinin tek kişinin ismiyle istikrara kavuşacağının düşünülmesi yönetim zafiyetinin itirafıdır” diyen Böke, tek kişiye indirgenmiş istikrar tanımının kendi başına istikrarsızlık olduğunu vurguladı. Böke Babacan’ın bakanlık yaptığı son dönemde büyümenin düştüğünü, enflasyon beklentilerinin bozulduğunu, işsizliğin arttığını dile getirdi.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ŞARTLARI KOLAYLAŞACAK

81 milyar liralık İşsizlik Fonu’nun amacına uygun kullanılmadığını dile getiren Böke, koşullar ağır olduğu için yararlanan sayısının az olduğunu dile getirdi. Şu anda işsizlerin sadece yüzde 10’unun bu fondan faydalandığını vurgulayan Böke, “CHP programında işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılarak daha çok işsizin faydalanması sağlanacak” dedi. 

DİPLOMALI İŞŞİZE AYDA 540 TL

Üniversiteyi bitirmiş diplomalı işsizlere aylık 540 lira verileceğini, bunun 6 ay boyunca geçerli olacağını belirten Böke, “İşsiz gençlerimiz daha az kaygıyla iş arayacak, böylece doğru eşleşme için vakit olacak. Tek şartı iş arıyor olmak” dedi. Böke, gençlerin sanat, spor, kitap gibi kültür faaliyetlerini geliştirmeleri için 100 liralık Lisekart verileceğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş03 Ekim 2015 00:37

    ha ha ha ilkokul çocuğumu bunlar.bom boş bu parti.partideki her isim bir hiç...

  • dc03 Ekim 2015 00:03

    Muhafazakar Toplum Vaatlere Bakmaz diyen vatandaş kılıçdaroğlunun dediği gibi oyunu chp ye vermek zorundasın vermez isen de farketmez nasıl olsa maaşlarını benim senin ödediğin vergilerle alıyorlar seni gidi geri zihniyetli batı yalakası asalak

  • deniz02 Ekim 2015 17:49

    bu vaatlere %25 oy alinir daha fazlasini beklemeyin.

  • bosgezen02 Ekim 2015 15:38

    vizyonu olmayan genel baskanini verdigi intiba sifirin altinda olan bos bir parti bu chp zaten herifin alacagi oy orani belli kafasina issizlere 2000 tl maas vericem derim yine kimse inanip oy vermez once o kilicdaroglumudur nedir partinin basindaki adami bir yollasinlar ,sadece isleri gucleri karalama politikasi madem akp kotuydu 7 hazirandan sonra neden kolisyon icin ugrastin uklesini cok sever ya chp ,isizlere maas vermekten bahsedecegine hangi diplomali isize vericen masi universite diplomasimi ilkokul diplomasimi verirsin cocuk harcligini besyuz kusur ,yeni bir fikir yani bir analayis yok varsa guzel fikrin istihdam yarat

  • Emekli02 Ekim 2015 14:36

    Siz emekliyi gündeme getirmezseniz,kimsenin hatırlayacağı yok

  • Kaçan Grup02 Ekim 2015 13:36

    Emekliye ikramiye, asgari ücrette artış, çiftçiye mazot desteği iyi olur, ancak suyunu çıkarmışsınız siz. Liseliye harçlığını ailesi versin, kredi borcu olanlarda borçlarını kendi ödesin.

  • Muhafazakar Toplum Vaatlere Bakmaz02 Ekim 2015 13:15

    Türkiye son yıllarda kültür seviyesi olarak tam anlamıyla bir ortadoğu ülkesi olmuştur. Bu kadar muhafazakar bir toplumda CHP gibi ilerici bir partinin % 30 oy oranını geçmesi imkansızdır! Cahil toplumlar aç da kalsa her geçen gün fakirleşse, hatta teröre yüzlerce şehit de verse ön yargılarından ve garip inanışlarından kurtulup mantıklı tercih yapamazlar!!

  • asi02 Ekim 2015 12:46

    izmir chpde.asgarı ücreti 1500 yapsın oyum chpye.

  • Bizim alnimizinteri02 Ekim 2015 12:22

    Benden kesilen işsizlik sigortasıni kimin rızasiyla dagıtıyorsun.o paralar benim sofrakdan alınan ekmek parası ne evde yatana nede işverene peskes cekemezsiniz

  • oktay02 Ekim 2015 11:00

    sizin mantık o kadar işte, şartları kolaylaştıracaksın, hatta kim isterse işssizlik maaşı alsın diyeceksin, 81 milyar tlyi sıfırlayıp tertemiz yapacaksınız, nasıl olsa senden önce ki biriktirmiş, harca gitsin değil mi,tcmb rezervlerinide dağıt gitsin, 100 milyar dolarda orda var, sonra para kalmadı deyip,,ımf ye al açarsın , tipik chp işte

  • krn-i02 Ekim 2015 10:51

    Dolar yükseldi ama petrol düştü sonuç eşitlendi ayrıca dişarı dan satın alınan petrol için nasıl fiyat belirleyebilir sunuz

  • vatandaş02 Ekim 2015 10:37

    İsdedigin kadar vaadde bulunabilirsin ne kadar oy alırsan senin için kardır Bekara karı boşaması kolay olurmuş

  • vatandaş02 Ekim 2015 10:37

    İsdedigin kadar vaadde bulunabilirsin ne kadar oy alırsan senin için kardır Bekara karı boşaması kolay olurmuş

  • Hesap uzmanı02 Ekim 2015 10:31

    TL değer kaybetti petrole zam yapıyorsunuz, asgari ücrete de zam yapın.