E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇetinkaya: Ekonomide toparlanma bekliyoruz---

Çetinkaya: Ekonomide toparlanma bekliyoruz

Çetinkaya: Ekonomide toparlanma bekliyoruz
24 Nisan 2017 - 14:24 borsagundem.com

Ekonomik verilerin ilk çeyrekte ılımlı büyümeye işaret ettiğini söyleyen TCMB Başkanı Çetinkaya, "Ekonomik aktivitede yavaş yavaş toparlanma bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 85. Olağan Genel Kurul Toplantısı başladı.

TCMB Başkanı Çetinkaya burada bir konuşma gerçekleştirdi.

"Yakın dönem verileri cari dönemde iyileşmenin devam edeceğine işaret etmektedir" diyen Çetinkaya, "Önde gelen veriler 2017 yılı ilk çeyrekte ılımlı büyümeye işaret ediyor. İkinci çeyrekten itibaren ekonomik aktivitede yavaş yavaş toparlanma bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Öncü göstergelerin ihracatın ithalattan daha hızlı büyüdüğüne işaret ettiğini söyleyen Çetinkaya, "Ayrıca, Türkiye’nin küresel ihracattaki pazar payı artış eğilimini koruyor. Bu çerçevede 2017 yılında net ihracatın büyümenin en önemli sürükleyicilerinden biri olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çetinkaya, "Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki kademeli yükseliş ithalatı artırırken, iç talepteki ılımlı seyir ve reel kurdaki değer kaybı ters yönde etki yapıyor. Bu çerçevede, 2017 yılında cari işlemler açığının GSYİH’ye oranının 2016 yılı seviyesine yakın, yüzde 4’ün altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun şubat ve mart aylarında çift haneye ulaşmasına yol açan temel unsurlar, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi, 2016 yılındaki vergi artışları ve kur geçişkenliği olmuştur."

Çetinkaya, "Önümüzdeki dönemde gıda komitesinde sergilenen ortak kurumsal çabanın fiyat istikrarıyla ilişkili diğer yapısal alanlarda genişletilerek hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılması planlanmaktadır" diye konuştu.

Sıkı duruşu korunacak

"Enflasyonun şubat ve mart aylarında çift haneye ulaşmasına yol açan temel unsurlar, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi, 2016 yılındaki vergi artışları ve kur geçişkenliği olmuştur" olduğunu belirten Çetinkaya şunları söyledi: "Mevcut politikalarımızı enflasyon üzerindeki riskleri dengelemeye yönelik sıkı bir duruş olarak tanımlamaktayız. Para politikası kararları alınırken orta vadeli enflasyon görünümünü dikkate aldığımızı da hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu nedenle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu koruyacağız."

Sunumun tamamı için tıklayınız

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erhan24 Nisan 2017 14:33

    tabi tabi..çok iyi toplanıyoz..inin sokağa inin esnafa işleriniz nasıl diye.. esnaf bugünü yarını nasıl çıkarcam diye düşünüyor..