E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCari açık bundan daha fazla iyileşmez mi?---

Cari açık bundan daha fazla iyileşmez mi?

Cari açık bundan daha fazla iyileşmez mi?
06 Eylül 2017 - 09:49 borsagundem.com

JP Morgan, Türkiye'nin cari işlemler açığında daha fazla iyileşme olası görünmüyor

İyileşen fiyat rekabetçiliği, düşük petrol ve diğer emtia fiyatlarının etkisiyle Türkiye'nin dış dengelerinin son yıllarda ciddi şekilde iyileştiğine ve son 7 yılda cari işlemler açığının GSYH'ya oranının yüzde 9'dan yüzde 4'e geldiğini belirten JP Morgan, yapısal reformlar olmadan daha fazla iyileşmenin mümkün görünmediğini bildirdi.
Cari işlemler açığında son 7 yılda görülen iyileşmenin büyük bölümünün ilk 3 yılda gerçekleştiğini ve son 12 ayda açığın yeniden genişlediğini belirten JP Morgan, bu artışın büyük oranda altın ithalatındaki artıştan kaynaklandığını öngördüklerini ifade etti.
Bununla birlikte 12 aylık cari işlemler açığının hala GSYH'nın yüzde 4'ü civarında olduğunu ve bu seviyenin altına kalıcı bir şekilde düşüşün muhtemel görünmediğini anlatan JP Morgan, "Brent petrol için 2017 fiyat tahminini 51,9 dolar, 2018 tahminini 47 dolar/varil olarak aldığımızda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6 ve 2018'de yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ettiğimizde, cari işlemler açığının GSYH'ya oranının 2017'de yüzde 4,3 ve 2018'de yüzde 4,1 olmasını bekliyoruz" dedi.
JP Morgan raporunda, Türkiye'nin dış finansman ihtiyaçlarını karşılamada problem yaşaladığını, ancak sermaye girişlerinin kısa vadeli olduğunu da vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)