E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCanikli: Merkez'in banka senedi ile işi yok---

Canikli: Merkez'in banka senedi ile işi yok

Canikli: Merkez'in banka senedi ile işi yok
19 Mayıs 2017 - 06:23 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Canikli, Merkez Bankası’nın banka senedi ile hiçbir işi olmayacağını belirterek, “Merkez Bankası yasasında değişiklik yapmadan zaten bunu yapamaz" dedi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, CEO Club Büyüme ve İstihdam Zirvesi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Banka senetlerine ilişkin konuşan Canikli, Merkez Bankası’nın banka senedi ile hiç bir işi olmayacağını belirterek, "Zaten Merkez Bankası’nın kanununda bir değişiklik yapmadan kullanamaz. Öyle bir amaç yoktu ama piyasanın öyle bir hassasiyeti oluştu. Merkez Bankası tamamen bu işin dışında, hiç bir şekilde orayı kullanmayacak” dedi. Banka varlık senetleri ile ilgili yasal düzenleme hakkında da bilgi veren Canikli, “Onun için yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. SPK’nın düzenlemesi yeterli” dedi. Hassasiyet nedeniyle banka senetlerini de bir miktar geciktirebileceklerini belirten Canikli, “Hiç aklımıza bile gelmeyen bir hassasiyet oluştu. 2002 öncesinde çok kötü tecrübeler var. Hassasiyet oluşunca yeni yanlış anlamaya meydan vermemek için belki onu gündeme getirmeyebiliriz. Çıksa, yayınlansa bile Merkez Bankası onu zaten kullanamayacak” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY NORMALE DÖNÜYOR

Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin kalıcı hale getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine Canikli, KGF’nin 250 milyar liralık bir paket olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “O bitince bitecek. Her şeyi ilan ettik. Her şey açık. Dolduğu anda bu proje tamamlanmış olacak. Dolayısıyla geçici, kalıcı bir şey değil. Kredi genişlemesi de özel bir durumdu. Bu KGF nedeniyle bir miktar hedeflediğimiz gibi genişledi. Bundan sonra normal trendine girecek. Olağan dışı bir dönem yaşadık. Özel bir paketti. Şimdi olağanüstü dönem bitti, her şey normale dönüyor. KGF destekli kredi nedeniyle kredi genişlemesini genel şeye sokmamak lazım. Kesinlikle özeldir. Bundan sonra normal kulvarına girecektir.”

NOKTA ATIŞI TEŞVİK

Canikli, nokta atışı teşviklere yönelik, ilgili bakanlıkların çalışmaları olduğunu, alan, ürün ve sektör çalışması yaptıklarını söyledi. Firmalara bazı ürünleri belirli fiyat seviyesinde üretmelerini söyleyeceklerini aktaran Canikli, bir çok alanda ürün olacağını, ama hepsinin ortak özelliğinin teknoloji yoğun ürünler olacağını dile getirdi. Canikli, bu konuyla ilgili çalışmalarını yaptıklarına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda Varlık Fonu da şöyle devreye girecek; bu tür alanlar genelde uzun vadeli finanse edilmesi gereken alanlar. Yani dönüşü uzun olan, bazen 5, 10, 15, hatta 20 yıl olan, dolayısıyla mevcut finansman sistemimiz bu kadar uzun vadeyi düşük maliyetle finanse edemiyor. Varlık Fonu bu tür şeylerde devreye girecek.”Şirketlere verecekleri nokta atışı teşviklerde Varlık Fonunun da finansman açısından devreye girip girmeyeceğinin sorulması üzerine Canikli, “Tabi, finansman olacaksa Varlık Fonu onu birlikte yapabilir, finansman desteği olarak yapabilir, her türlü formatta girebilir, sınır yok…” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)