E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBundan sonra piyasada neler olur?---

Bundan sonra piyasada neler olur?

Bundan sonra piyasada neler olur?
25 Haziran 2018 - 09:32 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimden büyük zaferle çıktı. Mecliste çoğunluğu Cumhur İttifakı’nın alması ve seçimin ikinci tura kalmaması piyasaya olumlu yansır

Seçimden AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın galip çıkması piyasalarda yükseliş dalgasına neden olabilir. Dolar kurundaki olası gevşeme Borsa İstanbul'a yükseliş olarak yansıyabilir. 

Milliyet Gazetesi yazarı Zeynep Aktaş konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Seçim belirsizliğinin kalkması ile birlikte piyasaların önü açılıyor. 24 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında piyasalar rahatlayacak. Seçimlerde olası ihtimalleri değerlendiren yatırımcılar seçim öncesinde pozisyon aldı. 15 Haziran haftasında başlayan yabancı alımlarının geçtiğimiz hafta devam ettiğini gördük. Yabancılar 289 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.

Nisan ayında erken seçim kararının alınmasının ardından tüm nefesler tutulmuş gözler 24 Haziran’da yapılacak seçime kilitlenmişti. Aynı anda yapılacak milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimi Türkiye için yeni bir sürecin de başladığı anlamına geliyor.

Seçmen, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimi için pazar günü sandık başına gitti. Sonuçlanan milletvekili seçimine göre Cumhur İttifakı’nın ipi önde göğüslediği görülüyor. Cumhurbaşkanlığı oylamasında herhangi bir adayın tek başına yüzde 50’yi aşamaması halinde 8 Temmuz’da en fazla oyu alan iki aday arasında ikinci tur oylaması yapılacaktı.

Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasıyla ikinci tura gerek kalmayacak. Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı ve Meclis’in aynı çizgide olması yatırımcılar nezdinde tutarlı ve güçlü bir sonuç olarak değerlendirilecektir.

Fiyatlar dengelenir

İstikrarlı ve güvenilir bir ekonomi politikası beklentisi piyasalara destek verebilir. Öte yandan, Cumhurbaşkanı ve Meclis çoğunluğunun aynı partiden olması doğabilecek bir uyumsuzluğu getirmeyeceği için piyasalarda olumlu değerlendirilecek. Bu sonuçlar bir erken seçim sürecine girilmeyeceği yönünde de değerlendirileceği için olumlu yansıyacak. Söz konusu durum borsada yükseliş, kurda gevşemeyi beraberinde getirecektir. İlk tepkiler sonrasındaki iki gün içerisinde piyasalardaki asıl fiyatlamalar görülecektir.

Borsada seçim sürecinde yaşanan güçlü satış baskısı yerini alımlara bırakacaktır. Seçim sonrası ilk iki gün yukarı yönlü sert hareketler görebiliriz. Hisse senetlerine gelen alımlarla BIST 100 Endeksi 98.000 - 100.000 seviyesine doğru bir atağı deneyebilir.

Fiyat hareketlerine bakıldığında BIST 100 Endeksi dolar bazında 2017 yılında yaşadığı yükselişin tamamını geri vermiş görünüyor. Dolar bazında endeks 20.324 seviyesinde ve kritik destek bölgesinde bulunuyor. Endeks bu seviyelerde güçlenmeyi deneyecektir. Uzun vadeli güçlü bir yükselişin başlaması için henüz erken olsa da tepki hareketlerini değerlendirmek isteyenler için fırsat oluşturacak nitelikte bulunuyor.

Büyük ölçekli ve likit hisselerin başı çekeceğini, küçük ölçeklilerin de bunu takip edeceği bir hareket yaşandığını görebiliriz. Cumhur İttifakı ile birlikte savunma, enerji taşımacılık, demir çelik, madencilik ve bilişim sektörleri yükselişte öncü olabilir.

DOLAR KURU YATAYA DÖNEBİLİR

Dolar kuru seçim sonrasında Cumhur İttifakı ile birlikte gerilese de çok belirgin bir düşüş göstermeyebilir. Bunun nedeni kurdaki yükselişin bir kısmının yurt içi bir kısmının da yurt dışından kaynaklanıyor olmasıyla yakından ilgisi bulunuyor. Dolar/TL kurunda destekler 4.65, 4.50 ve 4.45 seviyelerinde.

Teknik olarak bakıldığında 4.75 seviyesinde güçlü bir direnç oluştuğu gözleniyor. Bu seviyenin üzerine çıkılması halinde hedef 4.90 ve 5.20 seviyeleri olacaktır. Seçim sonrası bir gevşeme görebiliriz. Dolar kurunun bundan sonraki seyri için Dolar Endeksi (DXY) izlenecek. DXY’nin yukarı hareketi yurt içerisinde de dolar kurunun aşağı hareketlerini sınırlayabilir.

Merkez bağımsızlığı

Seçim öncesinde faiz artırımında geç hareket eden Merkez Bankası’nın bağımsızlığı piyasalar tarafından fazlası ile sorgulandı. Öyle ki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Merkez Bankası bağımsız kalacak” ifadesini kullandı.

Bundan sonra piyasalar Merkez Bankası’nı izleyecek. Merkez Bankası’nın üzerinde siyasi baskı yaşanabileceğine yönelik gelişebilecek bir algı kurda spekülasyonların önünü açabilir.

DOLARIN SEYRİ NEDEN DALGALI?

1- ABD EKONOMİSİ HIZLI BİÇİMDE BÜYÜYOR

ABD ekonomisindeki büyüme yüzde 2’nin üzerinde. ABD ekonomisindeki büyümenin yüzde 2’nin üzerinde sürmesi paranın ABD’ye geri dönmesine neden oluyor.

2- DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİŞ SÜRECİNDE

Dolar Endeksi DXY yükseliş eğiliminde. 94.52 seviyesinde olan DXY Endeksinin 95 seviyesindeki direncini aşması 100 seviyesinin üzerine doğru hareketini getirebilir.
Dolar Endeksi (DXY), doların Japon yeni, euro, Kanada doları, İngiliz sterlini, İsveç kronu ve İsviçre frangı gibi altı majör para biriminden oluşan döviz sepetine karşı geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanan değerini ölçüyor.
Endeks değeri 100’ün altındaysa doların bu 6 para birimine karşı değer kaybettiği, 100’ün üzerindeyse değer kazandığı anlaşılmakta.

3- MERKEZ BANKASI’NIN DÖVİZ REZERVİNDE DEĞİŞİM VAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, 14 Haziran ile biten haftada, Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 3 milyar 278 milyon dolar azalarak 78 milyar 940 milyon dolara indi.

4- YURTİÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUATI ZİRVEDE

Halkın döviz kurunda artış beklentisi yüksek. Bu nedenle döviz pozisyonunu bozmuyor. Döviz alımının devamı ise kurdaki düşüşü sınırlıyor.

5- ABD 10 YILLIK TAHVİL FAİZLERİ ARTIYOR

ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2.89 seviyesinde. ABD’de artan tahvil faizleri gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde satış baskısı oluşturuyor.

YENİ PROGRAM ‘ENFLASYONU’ AŞAĞI ÇEKMELİ

Seçim sonucunda yerli ve yabancı yatırımcının reel sektörün beklentisi “güven”. Ekonomide fiyat istikrarını sağlayacak, enflasyonla mücadelede edecek bir ekonomik program ve küresel gelişmeler karşısında aktif rol alacak bir ekonomi yönetimi, gelişmekte olan ülkelerde yaşanacak bir para çıkışında bile Türkiye’nin fark yaratmasını sağlayabilir.

Türkiye risk primi 300 ile zirve seviyelerine yakın bir seyir izliyor. Seçim sonuçları Türkiye’nin risk primini düşürecek bir ekonomi programı sunmadıkça piyasaların ilk tepkileri geçici olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)