E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Bulgaristan'da yaşananlar kabul edilemez"---

"Bulgaristan'da yaşananlar kabul edilemez"

Bulgaristan'da yaşananlar kabul edilemez
24 Mart 2017 - 20:53 borsagundem.com

Kurtulmuş Bulgaristan'daki seçimlerde bu ülkeye gitmek isteyen çifte vatandaş Türklerine engellenmek istemesiyle ilgili olarak sert eleştirilerde bulundu

Kurtulmuş, Habertürk TV'de canlı yayına katılarak gündeme ilişkin  soruları yanıtladı.

Bulgaristan sınırındaki eylemlerin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş,  konunun ilgililerle görüşüldüğünü ve çifte vatandaş olanların oy kullanıp  kullanamayacağıyla ilgili sorunun yaşandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Bulgar mevkidaşıyla konuyu  görüştüğünü anlatan Kurtulmuş, "Orada birtakım militan unsurlar, aşırı ırkçı  Bulgar unsurlar, aşırı milliyetçi unsurlar vatandaşlarımıza engel çıkarıyor.  Görünüşe baktığınız zaman Bulgaristan'ın resmi bir engeli değil bu, resmi bir  uygulama değil ama sivil, belki de Bulgar derin devletinin destekleri olabilir,  vatandaşlarımızın oraya gidip oy kullanmasında mani olmaya çalışıyorlar. Bu asla  kabul edilebilir bir şey değildir. Demokrasiye aykırıdır, komşuluğa, aramızdaki  iyi ilişkilere aykırı olan bir şeydir." dedi.

Konunun sadece Bulgaristan ile sınırlı olmadığına belirten Kurtulmuş,  şöyle konuştu:

"Biz zaman zaman söylediğimizde Avrupalı dostlarımız alınıyor,  güceniyorlar. Hakikaten Avrupa çok zor bir sürece girdi. Yani Bulgaristan'dan  başlayın Norveç'e, Hollanda ve Almanya'ya kadar. Avrupa'nın neredeyse her yerinde  aşırı ırkçı eğilim var. Biz buna neofaşist dediğimiz zaman kızıyorlar ama biz  bunu rencide etmek için söylemiyoruz. Akıllarını başlarına alsınlar. Avrupa'yı  çok yakın bir gelecek de çok büyük bir tehlike bekliyor diye bunu söylüyoruz.  Yani oradan geçen göçmenlere karşı yapılanları görüyorsunuz. Göçmen, yabancı  düşmanlığı üzerinden özel olarak Müslüman düşmanlığı üzerinden çok özel olarak da  Türkiye düşmanlığı üzerinden kampanya yürütüyorlar. Bu Avrupa'daki ırkçıların  adım adım gelen faşizmin sesidir. Dikkatli olmaları lazım. Eğer Avrupa'daki bu  yeni ırkçı dalga önlenmezse inanın birkaç sene sonra bugünün siyasetçileri  Avrupa'da kendi seçimleri için siyaset yapma imkanı bulamayabilirler."

Bulgar ırkçılığı

Bulgaristan'da şu an Türklere karşı görülen ırkçılığın yaşandığını  ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama Bulgar ırkçılığı, diğer Balkan devletlerine karşı da olabilir.  Olmadı mı oldu, 90'ların başında yüz binlerce insan bu ırkçı zihniyet yüzünden  kesilip öldürülmedi mi? Boşnaklar, Hırvatlar, Sırplar birbirine girmedi mi? En az  300 bin Boşnak şehit edilmedi mi? Böyle baktığınız zaman, bu şu an Türkiye  düşmanlığı olabilir. Yabancı ve İslam karşıtlığı olarak gelen bu durum, maalesef  Avrupa siyasetini esir almış durumda. İşte görüyorsunuz Hollanda'daki adam  kalkıyor, 'Camiler yakılmalı, yıkılmalı' diyor, oylarını artırıyor. O faşist  dalgadan yararlanıp oylarını artırıyor diye mutedil siyasetçiler de ırkçı bir  dille hareket ediyor. Bu vahim bir durumdur, çok vahimdir. Avrupa'nın buna karşı  tedbir alması lazım. Türkiye'de bulunan çok sayıda Bulgar vatandaşı var, bu  vatandaşlarımızı ciddi şekilde rencide ediyor. Bulgaristan'ın derhal bu duruma  son vermesi, tedbir alması ve vatandaşlarımızın rahat ve huzur içerisinde  oylarını kullanmasını sağlaması lazım. Bu komşuluğun ve dostluğun gereğidir."

Referandum süreci

Cumhurbaşkanılığı hükümet sistemiyle ilgili sahadaki izlenimlerini de  aktaran Kurtulmuş, son dönemlerdeki halkın fikrinin çok değiştiğini ve evet  oylarının artış gösterdiğini söyledi.

Anayasa değişikliğinin şu anda gündeme gelmediğini aktaran Kurtulmuş,  "Türkiye siyasetinde bildik bileli Türkiye'de yeni bir sistem arayışı olmuştur.  Adına Başkanlık sistemi denmiştir, Cumhurbaşkanlığı sistemi denmiştir. 1982  Anayasanın getirdiği sistemin, hastalıkların, bunların çıkardığı bir takım  yanlışlıklar, bunlar sürekli siyaset tarafından eleştirilmiştir. Geçmiş  dönemlerde birçok siyasetçi, bu sistemin değiştirilmesiyle ilgili bir takım  tekliflerde bulunmuştur. Bu sistem değişikliği yeni bir mesele değildir. Mevcut  1982 Anayasası 18 kere değişmiştir. Bu 19. değişikliktir. Niye şimdi? Artık bu  sistem Türkiye'yi taşımıyor. Türkiye'nin çevresindeki bu kadar tehdidi düşünün.  Bu ülke, 25 günlük hükümetlerle yönetilemez. Türkiye, ekonomik krizlerle muhattap  olmamalı. Çok güçlü bir yönetim modeli olmalı. Krizleri, kaosları, darbeleri,  darbe teşebbüslerini arkada bırakan bir değişikliğe ihtiyaç vardır." şeklinde  konuştu.

Numan Kurtulmuş, "AK Parti'nin MHP ile beraber 'evet' kampanyasına  destek vermesi üzerine Kürt seçmeni daha da uzaklaştı mı?" sorusunu da şöyle  yanıtladı:

"Özellikle son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadelede  alınan başarı, bölge halkımız tarafından takdirle izleniyor. Evlerinin önünde  bombalar patlıyordu. Şehirler işgal edilmiş durumdaydı. Esnaflar işlerini doğru  dürüst açamıyorlardı. Haraç vermek zorunda kalıyorlardı. Terörle mücadele sonunda  vatandaşlarımız derin bir nefes aldı. Sur'da, Cizre'de, Doğu ve Güneydoğu'nun  birçok bölgesinde derin bir nefes aldılar. Bu yüzden bölge halkında ciddi bir  rahatlama oldu. Bu sadece parti meselesi değil, bir şahıs meselesi de değildir.  Bu mesele bir memleket meselesidir. Türkiye'nin daha güçlü yönetilmesiyle  ilgilidir. Daha etkin karar alabilecek bir mekanizmanın oluşmasıyla ilgili  meseledir. Bir daha pazarlıkların, kirli oyunların, ayak oyunlarının olmayacağı  bir şekilde temiz bir siyasetle sandık akşamı milletimizin çoğunluğunun oyunu  almış olan, ülkenin yönetme yetkisine de sahip olacaktır. Bunu kim istemez?"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dobro25 Mart 2017 02:21

    Birden Boşnaklar allılarına geldi. Hepsinin ağzında Boşnaklar. niye Ozaman bir şey yapmadılar bu yorumları yapmadıkar? Veya bu güne kadar niye bir şey demediler ?

  • eren istem24 Mart 2017 23:46

    Sahi Bulgaristan da komşumuzdu değil mi? Nasıl olurda gözümüzden kaçmış.