Ana SayfaPiyasaBu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler---

Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler

1 / 4
Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler
21 Eylül 2014 - 07:45 www.borsagundem.com

Şimdilerde sermaye yeterlilik oranları ile gündemde olan bankalar, ekonominin ve finansal piyasaların olduğu kadar sermaye piyasalarının da takibinde bulunuyor. Bilanço kalemleri, kredileri ve mevduat büyümesi, ekonomi çevrelerince yakından izleniyor. Yılın ilk yarısı, sermaye yeterlilik rasyosu olarak bilinen özkaynakların risk ağırlıklı varlıklara oranı hayli yüksek. Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (EBA) açıklamasına göre, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Avrupa’daki en büyük 42 bankanın ortalama sermaye yeterlilik rasyosu 10.1.

Ülkemizde borsada işlem gören 16 bankanın ortalaması ise 15.88. Kuşkusuz gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alması Türkiye’deki bankaların daha yüksek rasyoya sahip olmasını bir bakıma zorunlu kılıyor.

Zaten BDDK’nın belirlediği alt limit de yüzde 12 seviyesinde. Ancak, hemen bankalarımızın yüksek oranlarına bakıp rehavete kapılmak için de bir neden olmadığını belirtmek isteriz. Zira bizimle aynı kulvarda olan Endonezya’nın 19.2, Arjantin’in ise 16.3 seviyesinde bulunuyor. Aynı şekilde gelişmiş ülkelerden Almanya’daki bankaların rasyolarının da hayli yüksek olduğu görülüyor.

Bankaların gücü, ekonominin de gücünü temsil etmesi açısından hayli önemli. Temel işleviyse reel sektörün ihtiyaç duyduğu kaynağı temin edebilmesi. Her ne kadar olur olmaz kalemlerden masraf adı altında mudilerinden aldığı paralarla tepki çekse de reel sektöre kaynak sağlaması itibariyle ekonomiye ciddi bir katkısının olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak bankaların temel işlevlerinden uzaklaşarak fon bulma gücünü kaybetmeleri, krizin de habercisi olabilmekte. Böylesi durumda kriz, sadece banka sektörü ile sınırlı kalmıyor. Reel ekonomiye de sıçrıyor.

Ülkemizde 2000 yılında bankacılık sektöründe başlayan kriz, hemen ardından reel ekonomiye de yayılırken bir çok firmanın kapanmasına neden oldu. İhlas grubu gibi ayakta kalmayı başaranlar ise aradan 15 yıla yakın zaman geçmesine rağmen hâlâ etkisini üzerlerinden atabilmiş değil.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xxx21 Eylül 2014 22:10

    saf hepsinden iyi,net 9,19 veriyor...

  • sadi öner21 Eylül 2014 20:53

    tekfendede kar çok ama temettü deyince yoklar

  • Sevgili Borsagundem..21 Eylül 2014 11:10

    Artik burada spk yada bist ile ilgili haber okumak istemiyoruz,halkin bilincli sekilde zarar etmesine sebep olan bu kurumlari gormek isitmek iste mi yo ruz ..ac kapacilar oldugu surece buraya yeni yatirimci gelemez..

  • suoyguncular21 Eylül 2014 10:54

    Turk isadamlari boursada suoygun yapyolar, dunyada esi olmayan bir somurut bu , kanunlar onlara yardim ediyor , kanunlar ozellikle suoygun icin hazırlanmıştır, kefen pearaniz olsun