E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu hafta gözler faiz kararlarında---

Bu hafta gözler faiz kararlarında

Bu hafta gözler faiz kararlarında
13 Mart 2017 - 09:24 borsagundem.com

Global piyasalarda bu hafta gözler merkez bankalarında olacak

Global piyasalar bu hafta Merkez Bankalarının faiz toplantılarına odaklanacak. Bu hafta 11 ülkede faiz kararları açıklanacak. Haftanın en önemli toplantısı uzun süredir piyasalar tarafından beklenen ABD Merkez Bankası(Fed) Açık Piyasa Komitesi toplantısı olacak.
Fed'in iki gün sürecek toplantısı 14 Mart Salı günü başlarken, sonuçları 15 Mart akşamı açıklanacak. Piyasalar Fed'in faizleri  artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar. Analistler Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-75 seviyesinden yüzde 0,75-1,00 seviyesine çıkaracağı tahmin ediliyor. Fed TSİ 21:00'de açıklayacağı faiz kararı ile birlikte ekonomik projeksiyonlarını da revize edecek. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararından yarım saat sonra basın toplantısı düzenleyecek.

-BOJ, BOE ve SNB Kararları..

Fed'in faiz kararının ardından 16 Mart Perşembe günü 7 faiz kararı birden gelecek.
Günün ilk faiz kararı Fed'i takip eden Hong Kong'dan gelecek. Fed'in faiz artırması durumunda Hong Kong Para Otoritesi de faiz oranlarını yukarı çekecek.
Japonya Merkez Bankasının(BOJ) bu ayki toplantısında faiz ve varlık alım programında bir değişiklik beklenmiyor. BOJ'un yüzde -0,10 faizi ve 80,0 trilyon yen olan varlık alım programını aynı bırakacağı tahmin ediliyor.
3 Ayda bir toplanan İsviçre Merkez Bankasının da(SNB) faizlere dokunması beklenmiyor. SNB'nin yüzde -0,25 olan 3 aylık Libor üst ve yüzde -1,25 olan libor alt hedefi ile yüzde -0,75 olan ortalama
mevduat gösterge faizinde bir değişiklik olmayacağı görüşü hakim bulunuyor.
BOE'nin de BOJ ve SNB gibi faiz oranlarında bir değişiklik yapacağı tahmin edilmiyor. Banka'nın yüzde 0,25 olan gösterge faiz oranını ve 435 milyar GBP olan varlık alım programını koruyacağı görüşü piyasada ağırlık kazanmış görülüyor. Aynı gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının da(TCMB) faiz
kararı bulunuyor. TCMB'nin kararı da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

-Diğer Faiz Kararları..

Haftanın ilk faiz kararı bugün Sırbistan'dan gelecek. Bankanın yüzde 4,00 olan faiz oranını koruyacağı tahmin ediliyor. İzlanda Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı kararında faizleri yüzde 5,00 olarak tutacağı tahmin ediliyor. Norveç Merkez Bankası(NORGES) ve Endonezya Merkez Bankasının(BI) perşembe günü yapacakları toplantıda faizlere dokunmaları beklenmiyor. NORGES'in faiz oranı yüzde 0,50, BI'ın yüzde 4,75 seviyesinde bulunuyor. Haftanın son faiz kararı Cuma gecesi Şili'den gelecek. Bankanın iki toplantılık aranın ardından bir kez daha faizleri indireceği görüşü piyasalarda oluşmuş durumda. Bankanın faizi yüzde 3,25'ten yüzde 3,00'e çekeceği tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)