E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBrexit sterline değer kazandırır mı---

Brexit sterline değer kazandırır mı

Brexit sterline değer kazandırır mı
24 Kasım 2016 - 16:45 borsagundem.com

Alan Yatırım, Brexit sürecinde gelinen noktayı ve sterlin cephesindeki gelişmeleri değerlendirdi

2016 yılına başlarken, 2016’da küresel piyasaları sarsabilecek siyah kuğu söylemlerinin başında 23 Haziran 2016 tarihinde İngiltere’de gerçekleşen referandum geliyordu. Söz konusu tarihe kadar referanduma dair olasılıkları ve etkileri dahil olmak üzere bir çok şey yazılıp çizildi. Nitekim 23 Haziran 2016 tarihinde Birleşik Krallık tarihinde bir ilk olmayan referandum girişimi sonrası, Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyeliğinden çıkma yönünde karar aldı.

Brexit kararı ile birlikte beklenildiği üzere finansal piyasalardaki yansıması çok sert ve hızlı düşüşler olarak karşımıza çıktı. İngiltere’nin birlikten çıkmasına ilişkin yönetmelik te söz konusu kararın etkileri kadar tartışıldı. Çünkü daha öncesinde birlikten ayrılmak gibi girişimlerde bulunulsa da böyle bir emsal görülmemişti.

Mevcut durumda Lizbon Anlaşması 50. maddesi gereği İngiltere’nin Birlik’ten ayrılma sürecinin en az 2 yıla yayılması bekleniyor. Hali hazırda İngiltere Başbakanı Theresa May İngiltere’nin ayrılma müzakerelerinde İngiltere'nin stratejisini netleştirmek ve geliştirmek için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İngiltere cephesinde sürecin yavaş ilerlemesine yönelik yaklaşımlar görülürken, Almanya liderliğindeki görülen Avrupa Birliği İngiltere’ye karşı ılımlı bir yaklaşım ve süreyi uzatma imkanı sağlayacak tonda görüş bildirmiyorlar. Söz konusu kararın diğer ülkelere emsal teşkil etmemesi amacıyla İngiltere’nin en hızlı şekilde ayrılması taraftarı görünüyorlar.

Dünya genelinde ticaret dengelerini düşünecek olursak; Brexit dünyada bir dengeyi değiştirecek potansiyele sahip. Finansal piyasalardaki etkisi fiyatlama bakımından neredeyse 1 hafta süren Brexit referandumu, uzun vadeli ekonomik sonuçlar doğuracak. Bu noktada en önemlisi İngiltere’nin çıkış sürecinde Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerde kartların yeniden karılmasına ilişkin pazarlıklar önemli olacak.

İngiltere AB’ye karşı dış ticaret açığı veriyor…

İngiltere ticaret dengelerini ele aldığımızda; mevcut durumda İngiltere ihracatının yaklaşık %45’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştirirken, ithalat ihtiyacının da yaklaşık %53’ünü Avrupa Birliği’nden karşılamakta. Bu sebeple oluşacak yeni düzende her iki tarafta birbirleri için bu kadar önemli bir Pazar konumundayken aralarındaki ticari ilişki yeni koşullar altında devam edecektir.

Brexit her ne kadar piyasalarda siyah kuğu olarak nitelendirilse de; İngiltere ekonomisi adına olumlu yönleri de var. Avrupa Birliğinin kronik hastalığı olan bürokrasileri oldukça maliyetli ve zaman alıcıydı. Mevcut durumda İngiltere mal ve hizmet ticaretine devam etmekle beraber kendi vergi uygulamasını getirerek maliyetler azalışa gidilmesine imkan sağlar. Bununla birlikte Birlik bürokrasisinden sıyrılan İngiltere diğer ülkeler ile kendi ticaret anlaşmaları için masaya oturma imkanı bulabilir. Nitekim ABD ile son dönemdeki ticari ilişkileri göz önüne aldığımızda söz konusu tezimizin temelleri atılmış görünüyor. İngiltere’nin ABD’ye ihracatı 2013 yılından bu yana artış gösteriyor. Ülkeler bazında baktığımızda İngiltere en çok ihracatını ABD’ye gerçekleştirirken, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatının da azalış gösterdiği dikkat çekmekte.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)