E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrexit görüşmeleri Nisan 2017'de başlayabilir---

Brexit görüşmeleri Nisan 2017'de başlayabilir

Brexit görüşmeleri Nisan 2017'de başlayabilir
19 Ağustos 2016 - 20:51 borsagundem.com

Hükümet, Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden resmi ayrılma görüşmelerinin 2017'nin ilk yarısında başlamasına hala sıcak bakıyor

İki Britanyalı yetkiliye göre, Başbakan Theresa May'in takımı, Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden resmi ayrılma görüşmelerinin 2017'nin ilk yarısında başlamasına hala sıcak bakıyor.

Büyük Britanya medyası yakın zamanda May'in, iki yıllık görüşmeleri başlatmak için 2017 yılının sonuna kadar bekleyebileceğini yazarken, ismini vermek istemeyen yetkililer; başbakanın Almanya ve Fransa'nın seçimlere hazırlanması ve pro-Brexit'lerin gecikmelere karşı yaptıkları uyarılarla, en geç Nisan ayında harekete geçmeye olumlu baktığını söyledi.

Pound, haberler üzerine iki haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Sterlin, 16 önemli para biriminin tamamı karşısında düşerken, dolar karşısında da haftalık kazancını azalttı. Döviz, yüzde 1 ile 4 Ağustos'tan beri en sert düşüşünü kaydederek 1.3042 seviyesine geldi.

Avrupalı liderlerin Mart ayındaki zirvesi, bir ülkenin Avrupa Birliği'nden nasıl çıkacağını düzenleyen Lizbon Anlaşması'nın 50. Madde'sini başlatmak için doğru ortamı sağlayabilir. May, Büyük Britanya'nın birlikten çıkış görüşmelerini başlatmaktan geri durarak, hükümete takım oluşturma ve uzun sürmesi beklenen görüşmelerdeki pozisyonlarına hazırlanmaları için süre tanıdı. Bu da bu yıl sonundan önce herhangi bir girişim şansını ortadan kaldırıyor.

Avrupa'da yaklaşan seçimler kaygıyı artırıyor

Referandum sonucuçyla birlikte Büyük Britanya'nın birliği olabildiğince hızlı terketmesi gerektiği yönündeki çağrıların ardından, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, ülkenin gelecekte Avrupa Birliği'yle nasıl çalışmak isteyeceğine karar vermede zamana ihtiyacı olduğunu kabul etmişti. 

Ancak Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin gelecek yıl seçimlerle karşı karşıya gelecek olması ve seçimlere hazırlanmalarıyla birlikte belirsizlik döneminin sonucu olarak ekonomilerine yönelik tehditler sebebiyle bu süreyi daha da uzatmada isteksiz olacaklardır.

Fransa'nın cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu Nisan ayında ve Almanya'nın parlamento seçimi ise büyük olasılıkla Eylül ayında yapılacak. Yetkililer, May'in resmi ayrılık görüşmelerini politik görünüme daha fazla belirsizlik getirmemek için seçimlerden önce yapmayı tercih edeceğini söyledi.

Avrupalı liderler İtalya'da toplanacak

Merkel, Hollande ve İtalya'nın Başbakanı Renzi'nin, Pazartesi günü İtalya'da Avrupa'nın geleceği hakkında konuşması bekleniyor.

İsmini belirtmek istemeye Alman bir yetkili, bu haftanın Londra'dan ne istediği yönünde sinyaller alınmamasıyla birlikte getirdiği düş kırıklığını ifade ettiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Michael Roth bu hafta verdiği demeçlerde, "Şu anda çok fazla belirsizlik görüyoruz." dedi ve "Avrupa Birliği'nde, Britanya hükümetinin ilk önce netliğe ulaşmasının gerekliliği konusunda temel bir anlayış var. Ancak işler ikinci plana da atılmamalı." diye konuştu.

Görüşmelerin ertelenmesi, Brexit savunucuları tarafından May'in referandum sonucunu hayata geçirme sözünü yerine getirmeyeceğinden endişe etmelerine sebep oluyor. Muhafazakar partiden meclis üyesi John Redwood ve UKIP'in eski lideri Nigel Farage, May'in işleri ağırdan almasına karşı uyarılarda bulunmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)