E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorusan CEO'su Uğur: Alman ortağımız Türkiye'nin gücüne inanıyor---

Borusan CEO'su Uğur: Alman ortağımız Türkiye'nin gücüne inanıyor

Borusan CEO'su Uğur: Alman ortağımız Türkiye'nin gücüne inanıyor
27 Ağustos 2016 - 07:07 borsagundem.com

Borusan Holding CEO’su Uğur: Hakikaten bizim gelecek umudumuz 15 Temmuz’da yaşananlar oldu. Birlikte hareket etmenin gücünü gördük. 15 Temmuz öncesi ve 15 Temmuz sonrası diye 2 ayrı Türkiye olduğunu düşünüyorum

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, 15 Temmuz sonrası beklentilerini ve şirketin hedeflerini Hürriyet'ten Elif Ergu'ya anlattı. İşte o röportaj:

Borusan Holding, çelik, otomotiv, enerji, lojistik, distribütörlük alanında faaliyet gösteren Türkiye’nin öncü şirketlerinden. Holding’in bağlantıları Rusya’dan Amerika’ya uzanıyor. Ortakları arasında çelik üreticisi dünya devi ArcelorMittal, Caterpillar, enerji devi Alman EnBW AG, endüstri devi SalzgitterMannesmann, BMW gibi şirketler var. Yabancı ortaklarıyla uzun süreli evlilikleri olan Borusan Holding’in CEO’su Agah Uğur, hem 15 Temmuz sonrası yaşananları hem de şirketin hedeflerini değerlendirdi.

15 Temmuz’da öncelikle ne düşündünüz? İlk ne yaptınız?
Öncelikle ben bunu hak etmediğimizi düşündüm. Bir Türk olarak çok üzüldüm. İnanmakta da zorlandım. Meclis’in bombalanması, halka ateş açılması... Hakikaten bizim gelecek umudumuz 15 Temmuz’da yaşananlar oldu. Bence tahmin edemediğimiz kadar kritik bir gün oldu. Birlikte uyandık. Birlikte hareket etmenin gücünü gördük. 15 Temmuz öncesi ve 15 Temmuz sonrası diye 2 ayrı Türkiye olduğunu düşünüyorum. Benim ruh halim bu. İlk iş olarak tüm çalışanlarıma mail attım. 8 binden fazla kişiye ulaştı bu mail.

Ne dediniz o mailde?
Ben gelecek bugünden iyi olacaktır düşüncesiyle bir mail yazdım. Önce kendimize ve işimize güvenmemiz bu güveni de çalışanlarımıza hissettirmemiz gerekiyordu.

Türkiye zor günler geçiriyor. Terör saldırıları ardından darbe kalkışması ve Suriye harekatı, PKK...
İş dünyası da endişeli, bir yandan da daha fazla çalışmak, üretmek gereken bir ortamdayız.

Bu dönemi Türkiye nasıl atlatacak?
Aşmamız gereken çok sorun var. Ortadoğu bataklığından kendimizi nasıl sıyıracağız? Her Türk vatandaşı gibi endişeliyim. Ancak önümüzde bir fırsat var, açmazlarımız da var, Ortadoğu bataklığından kendimizi kurtarmalıyız. Kendi iç sorunlarımız var. Bunları çözmemiz lazım. Milletimizin vatanperverliği, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın gösterdiği kararlılık, muhalefet liderlerinin gösterdiği birliktelik heyecan yarattı. Bu karlılığın devam etmesi lazım. Ben geleceğimizin iyi olacağını düşünüyorum. Bu da beni heyecanlandırıyor. Biz iş insanlarının sorumluluğu var. Kendimize, şirketimize olan güvenimizi, ülkemize ve potansiyelimize olan güvenimizi kaybetmemeliyiz. Türkiye’nin geleceğe olan inancımızı kaybetmemeliyiz. Buna inanmazsak büyük bir boşluk olur. Borusan Holding geleceğimize inanıyor. Yatırımlara devam edeceğiz. Çalışanlarımız ve tedarikçilerimizle on binlerce kişiye dokunuyoruz. Hayat devam ediyor, biz güçlü bir ülkeyiz, önümüze bakmalıyız.

BATI’YI YADIRGADIM

Bir fırsat penceresi açılabilir mi?
Buna inanıyoruz. Bu yapılanmadan Türkiye kurtulduğunda sıçrama yakalayabilir. Hükümetimiz bu olağanüstü durumu reformlar açısından bir fırsat olarak gördü. Bu sadece söylemde de kalmadı. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından adımlar geldi. Bizlerin de sorumluluğu var, bizler meslek örgütleri vasıtasıyla hükümetimize destek olmalıyız.

Yabancı ortaklarınızla bir sorun yaşadınız mı?
Bizim ortaklıklarımız hep uzun vadeli. Ben yıllardır şunu gözlemlerim, dev Alman şirketleri kendilerini siyasal gelişmelerden tamamen soyutlamıştır. Bu yaşadıklarımızda da kurduğumuz ilişkiler uzun vadeli olduğu için bir sorun yaşamadık. Ancak tüm ortaklarımıza durumu anlattık. Bu olaylardan sonra beni en çok şaşırtan yabancı basında çıkan yorumlar oldu. Türkiye’nin en büyük eksiklerinden biri bu. Dışarıda kendimizi daha iyi anlatmalıyız. Batı’nın siyasi tavrını çok yadırgadım. Bu kadar uzak, mesafeli olunabilmesi inanılır gibi değil. Bizim ortaklarımızdan hiçbirinin Türkiye’ye olan yatırımlarını sorgulama süreci olmadı. Onlar da Türkiye’nin gücüne inanıyor.

1.5 MİLYAR DOLARI ENERJİYE YATIRACAK

Yenilenebilir enerji yatırımlarınız oldu. O alanda büyümeye devam edecek misiniz?
Yenilenebilir enerji yatırımı yapıyoruz. 5 yıl öncesine göre verimlilik artışı rüzgar enerjisinde dramatik. Bundan 5 yıl sonra yapacaklarımız da böyle olacak. Bizi geride bırakmayacak yatırımı seçme zorunluluğumuz var. Enerji verimliliği çok önemli unsur olacak. Borusan burada nasıl yer alabilir, bunu çok önemsiyoruz. Fırsatlara bakıyoruz. Teknolojik değişim iş yapış biçimlerini de değiştiriyor. Otomotivden lojistiğe kadar büyük değişim var. Enerjide iddialı işlerimiz var. Bu yıl idari süreçler nedeniyle başlayamadık, 2017’de başlayacağız ve 2020’ye kadar 1.5 milyar dolar yatırım yapacağız.

AGAH UĞUR KİMDİR?

Agah Uğur İstanbullu. 1957 doğumlu Uğur, İngiliz Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra İngiltere’de Birmingham Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. Uğur, uluslararası denetim ve danışmanlık firması Touche Ross’un (şimdiki adıyla DRT) Birmingham, Londra ve Jersey ofislerinde 5 yıl çalıştı. İngiltere’de “Institute of Chartered Accountants” sınavlarını geçerek Chartered Accountant unvanını aldı. Türkiye’ye dönerek Arthur Andersen’de 2 yıl görev yaptı. 1989’da Borusan Holding’e girdi, farklı kademelerde görev aldıktan sonra 1995’te Genel Müdür oldu. 2001’den bu yana da Borusan Holding’in Ceo’su. TÜSİAD ve DEİK gibi iş kurumlarındaki görevlerinin dışında videoart, fotoğraf ve yeni medya sanatına yoğun ilgi gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)