E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya yapay zekâ geliyor---

Borsaya yapay zekâ geliyor

Borsaya yapay zekâ geliyor
19 Mart 2018 - 05:52 borsagundem.com

Borsada yatırım yapmak isteyenler için yapay zeka desteğiyle bir bilgisayar yazılımı geliştiriliyor. TÜBİTAK destekli proje hayata geçtiğinde yatırımcılar, yapay zeka destekli alım satım stratejileri geliştirerek algoritmik işlemler yapabilecek.

TÜBİTAK destekli proje hayata geçtiğinde yatırımcılar, yapay zeka destekli alım satım stratejileri geliştirerek algoritmik işlemler yapabilecek.

Hazırlanan arayüz, yatırımcıyı alım veya satım yapmaya geçmesi konusunda uyarıp, otomatik alım satım işlemleri gerçekleştirebilecek.

Borsa İstanbul’daki (BİST) türev ürünlere yatırım yapmak veya kur riskinden korunmak için hazırlanan yazılım, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) bünyesinde yürütülüyor. Yaklaşık 1.5 yıldır sürdürülen ve TÜBİTAK’ın desteklediği Ar-Ge projesi hayata geçtiğinde yatırımcılar, kolayca kullanabilecekleri bir arayüz yardımıyla yapay zeka destekli alım satım stratejileri geliştirerek algoritmik işlemler yapabilecek.

Wall Street’te denendi

TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Özbayoğlu ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Tokat, şu ana kadar New York Borsası’ndaki opsiyon işlemleri üzerinde denedikleri yazılımı, ikinci aşamada BİST’teki VİOP ve özellikle opsiyon işlemlerine uygulayacak.

Özbayoğlu, “Türkiye’de opsiyon piyasası henüz yeni gelişmeye başladı. İşlem, ilk bakışta yatırımcılara karmaşık da geliyor olabilir. Geliştireceğimiz yazılım ve arayüz yardımıyla,yatırımcıların opsiyon işlemlerini kolaylaştıracağız. Arayüze; borsa endeksine dayalı opsiyon kağıdı veya opsiyon işlemine izin verilen hisse senedi ismi girildiğinde, bir strateji doğrultusunda, size alım veya satım sinyali verecek, alım satım işlemi de yapabilecek” dedi.

Yatırımcıya strateji gösterecek

Geliştirecekleri yazılımın yatırımcıya geçmiş veriler yardımıyla, ekonomik kriz, olumlu-olumsuz şirket haberleri ve sektör haberlerine duyarlı bir strateji sağlayacağını ifade eden Tokat ise “Yazılım, uygulanan stratejinin ne kadar başarılı olduğunu da yatırımcıya gösterecek. Bu şekilde varlık yönetimi, piyasalarda yer alan finansal ürünler farkındalığı, karşılaştırmalı performans analizi gibi konularda geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşma imkanı olacağını düşünüyoruz. Böylece daha geniş kitlelerin katılımı sağlanarak finansal piyasalardaki işlem hacimlerinin artışı, dolayısıyla Türk finans sektörünün genişlemesi mümkün olabilir” dedi. (Milliyet / Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri bayram 19 Mart 2018 15:56

    Teknosa dikkat bedelsiz veriyor şirket açıklamış

  • Burhan krskin 19 Mart 2018 15:49

    Teknosa 7.50 halka arzı 4.50lwtde 5 yıl çöpe 7.50 idi be vicdan

  • Hadi ağalar yaşadı ya biz19 Mart 2018 09:55

    Herkes aynı anda alım aynı anda satım yapmaya kalkarsa kimden mal alacağız kime mal satacağız? Bence yapay zeka borsanın ruhuna aykırı. Ederi beş para etmez şirketler al sinyali geldi diye milletin eline bırakılabilir. Bu işler anca kodomanları memnun eder. Artık istedikleri gibi piyasaya al yada sat yaptırabilirler.. Tenknikçileri de takibe gerek yok artık robotlar be derse o taktik maktik yok bam bam. Burası borsa kim kime korsa lafı da kimin robotu kimin robotuna korsa olarak değişmeli

  • osman19 Mart 2018 09:54

    saçma bir uygulama ,diyelim bir hissede herkez bu yazılımı kullandı ve herkez aynı noktadan alım ve aynı noktadan satım yaptı ki yapamaz bu imkansız herkez satacak ise kim alacak satılanı .borsa kaybedeni olmadıktan sonra kazananı olamaz mutlaka birileri kaybedecekki birileri kazansın.şunu utmayalım birisi kazanırken birisi ondan daha çok kazanıyorsa yani iki tarafta kazanıyorsa burda az kazanan kaybetmiş demektir diğerine göre.