E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa'nın satışla başlaması bekleniyor---

Borsa'nın satışla başlaması bekleniyor

Borsa'nın satışla başlaması bekleniyor
05 Aralık 2016 - 08:37 borsagundem.com

Halk Yatırım; BIST 100 endeksinin bu sabah güne yüzde 1 civarında negatif bir başlangıç yapmasını bekliyor

Geçen Cuma günü Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım başkanlığında toplananan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlar 8 Aralık Perşembe günü açıklanacak. Toplantı sonrasında yapılan ilk yazılı açıklamada, "kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik olarak alınması gereken tedbirlerin kararlaştırıldığı, teknik çalışmaların ardından sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağı” bildirildi. EKK’da ayrıca, AB ile devam eden Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile ilgili sürecin ve bugün TBMM’de başlayacak olan 2017 Bütçesi ile ilgili hazırlıkların da ele alındığı bildirildi. 

Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek, hafta sonu gerçekleştirdiği bir telekonferansta, Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımların %75'inden fazlasını temsil eden yaklaşık 200 uluslararası şirketin üst düzey yöneticisine Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik teşvikler ve yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgi verirken, ekonomi ile politik gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Şimşek, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimini takip eden Pazar günü (17 Temmuz’da) küresel yatırımcılara yönelik bir telekonferans gerçekleştirmiş ve yabancı yatırımcı kaygılarının doğru bilgilendirme ile yatışmasını sağlamıştı. Bu hafta sonu gerçekleştirilen sunumun da yabancı yatırımcıların ilk elden bilgilendirilmesi ve Türk varlıklarına olan ilgilerinin canlı tutulması adına faydalı olduğunu düşünüyoruz. 

İtalya’da Anayasa Referandumu dün gerçekleşti ve Başbakan Matteo Renzi Hükümeti’nin desteklediği reformlar halk tarafından resmi olmayan sonuçlara göre %60 “hayır” oyu ile reddedildi. Renzi, sonuçların belli olmasının ardından istifa edeceğini açıkladı. İtalya’da hükümet değişikliği ve muhtemel bir erken seçim nedeniyle siyasi belirsizliğin artacağı günlere girerken, aynı zamanda da İtalyan bankalarının sermaye yapılarındaki bozulma ve artan finansal risklerle boğuşulacak zorlu bir döneme giriliyor. ECB, İtalya kaynaklı finansal stresin tüm Avrupa’ya yayılmasını engellemek amacıyla geçici olarak İtalyan devlet tahvillerini alacağını açıklamıştı; ancak bu çözümün bölge kaynaklı endişeleri yatıştırmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, İtalya’da AB karşıtı 5 Yıldız hareketinin iktidara gelme olasılığı artacağından, AB Projesi’nin sürdürülebilirliğine yönelik endişeler de piyasaları huzursuz edecektir. Diğer yandan, Avusturya hafta sonu gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini “AB yanlısı” Alexander Van der Bellen kazandı. 

Küresel piyasalarda, İtalya kaynaklı endişelerin bu sabah satış getirdiğini görüyoruz. Cuma akşamı yatay kapanışlar yapan ABD borsalarının vadeli endeks kontratları %0,30 aşağıda; Asya’da ise Çin ve Japonya'da son ayların en güçlü hizmet PMI verileri açıklanmasına karşın satışlar etkili oluyor. Avrupa borsalarında da bu sabah zayıf bir açılış bekleniyor. 

Cuma günü 71.792 puana kadar geri çekilerek 2012’den gelen ana desteğini test eden, sonrasında gelen alımlarla 1.600 puana yakın tepki vererek haftayı 73.391 puandan kapatan BIST 100 endeksinin bu sabah güne %1 civarında negatif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Açılışın ardından 72.500  ve 15 Temmuz sonrası yaşanan sert satışlarla görülen en düşük seviye olan 71.700 önemli bir destek olarak izlenebilir. 73.500 ise direnç. Ek olarak, USD bazlı BIST 100 endeksinde 19.000 - 20.000 dolar destek bandını takip etmeye devam ediyoruz. 

Dolar/TL’de, İtalya referandumu sonrasında özellikle Doğu Avrupa para birimlerinde etkili olan zayıflamanın GOÜ para birimlerinden oluşan sepete de satış getirdiğini ve USD/TL’nin 3,53-3,54 bandına yükselerek haftaya başladığını görüyoruz. EKK odaklı beklentiler uzun süredir zaten zayıf kalan TL’yi görece destekleyebilir; ancak Avrupa’da artan stres ve tahvil faizlerden yaşanabilecek yükselişler TL açısından etkili olabilecek risk unsurları olarak izlenmeli. Kurda gün içinde 3,5500 ilk direnç, 3,50-3,51 bandı ise ilk destek bölgesi olarak izlenebilir. 

Günün veri takviminde, içeride saat 10:00’da açıklanacak Kasım ayı TÜFE verileri takip edilecek. Beklentimiz aylık %0,59 artış (piyasa beklentisi %0,8 civarında) ile yıllık TÜFE’nin %7,16’dan %7,08’e gerilemesi yönünde. Dışarıda ise Avrupa ve ABD’de açıklanacak Kasım ayı hizmet PMI verileri takip edilecek.

Halk Yatırım

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)