E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki düşüşün nedenleri---

Borsalardaki düşüşün nedenleri

Borsalardaki düşüşün nedenleri
01 Ağustos 2014 - 08:37 borsagundem.com

Küresel çapta borsalarda uzun süredir devam eden yükseliş, dün itibariyle yerini düşüşe bıraktı. Düşüşün nedenleri sıralandı

Başta Borsa İstanbul olmak üzere ABD ve Avrupa’nın önemli borsaları günü sert düşüşlerle kapattı. MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.6 düşerken, Japonya'nın Nikkei endeksindeki kayıp yüzde 0.2 oldu. Asya borsaları Wall Street'te dün görülen kayıpların ardından bugün düştü, ancak Çin'de açıklanan güçlü imalat PMI verisi kayıpların azaltılmasına katkıda bulundu. Çin'de açıklanan veriye göre Haziran'da 51 değerini alan resmi PMI Temmuz'da 51.7'ye yükseldi.

FED ENDİŞESİ

ABD'de S&P 500 endeksi, açıklanan ekonomik verinin Fed'in beklenenden daha erken faiz artırabileceği endişesine neden olmasıyla dün Nisan'dan beri görülen en büyük günlük düşüşü kaydederken, endeks aylık bazda da Ocak'tan bu yana ilk kez düştü. Aylık bazda ise Dow yüzde 1.6, S&P 500 yüzde 1.5 ve Nasdaq yüzde 0.9 düştü. Borsa İstanbul da günkü işlemlerde yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

NEDEN DÜŞTÜ?

ABD'de dün açıklanan veriye göre istihdam maliyetleri ikinci çeyrekte 5.5 yıldan uzun sürenin en büyük artışını gösterdi. Bu veri Fed'in ekonomiye dair en son değerlendirmesinin bir gün ardından geldi. Fed iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülke ekonomisine dair daha olumlu bir değerlendirme yapmış ve faizleri artırmakta acele etmeyeceğini teyit etmişti. Arjantin'in 12 yılda ikinci kez temerrüde düşmesi ve Rusya konusundaki gerginliğin de yatırımcıları tedirgin ettiği gözlendi. CBOE Volatilite endeksi VIX yüzde 27.2 yükseldi.

TEMEL NEDENLER

Uzmanlar borsalardaki düşüşün temel nedenleri şöyle sıraladı:

*Portekiz'in 2. büyük bankası Banco Espirito Santo’nun rekor zararı
*Fed´in tahvil alımlarını sona erdireceği ve bir süre sonra faiz artırımına gideceği beklentisi *Doların bir aydır kademeli olarak neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kazanması *10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizlerinin yüzde 2.6´yı aşması
Rusya´ya yaptırımlar *Avrupa'da enflasyon Temmuz'da 5 yılın en düşüğüne gerilemesi 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)