E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda tansiyon düştü---

Borsalarda tansiyon düştü

Borsalarda tansiyon düştü
17 Nisan 2014 - 08:55 borsagundem.com

'FED’in eli hala üzerimizde' algısı sayesinde artan risk iştahı borsaları destekledi

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"KARARSIZ SEYİR, ILIMLI TONLAMA..
   
Önceki gün yeniden gündeme gelerek tansiyonu yükselten Ukrayna-Rusya gerginliğinin ertesi güne sarkmaması ile küresel piyasalar yeniden olağan gündemine dönünce ve akşamında da ABD’de Coca Cola ve Johnson&Jonhson finansalları ABD’de primli bir kapanışı destekleyince dün küresel piyasalar da güne olumlu bir başlangıç yapabilmişti…
   
Her ne kadar dün Çin’den gelen büyüme verisi beklentileri karşılamasa da hem sanayi üretimi ve perakende satışların beklenenden iyi gelmesi, hem düşük gelen büyümenin teşvik beklentilerini –bize göre altyapı harcamalarına ilişkin paket yakın tarihte açıklandığı için kısa vade için olmasa da- uyarması hem de son olarak zaten bu verinin beklentileri yakalayamamasının beklenen bir durum olması nedeniyle bir Çin paniği yaşanmadı..   

Son zamanlarda yurtdışından, hatta yeniden performansıyla dikkat çekmeye başlayan gelişen piyasalardan da olumlu ayrışan ve bu süreçte seçimler sonrası istikrar algısından beslenen yurtiçi piyasalarda ise önceki gün yaşanan Ukrayna satışlarının ardından dün de kararsız bir mod olduğunu söyleyebiliriz..
   
Endeks Ukrayna-Rusya gerginliği ile önceki gün %1,8 düştükten sonra dün güne tepki alımlarıyla yüzde 1’in üzerinde bir primle başlamış ancak 73,000 üzerinde tutunamayarak geri çekilmeye başladı. DolarTL’nin 2,1350’nin altında çok kalıcı olmaması da yükseliş denemelerini zayıflatmış olabilir görüşündeyiz. Ancak hafta başında basın yer alan spekülasyonlarıda hatırlayacak olursak  TCMB’nin Olağan Genel Kurulu bugün yapılacağından, dün piyasada bunun da bir miktar tedirginliğinin olmuş olabileceğini düşünüyoruz.. BIST’te ve DolarTL’deki hareketlere karşılık gösterge tahvil faizi %9,8 seviyesinin altında tek hanede kalmaya devam ediyor, bu durum da yurtiçindeki satışların şimdilik bir olumsuz hava oluşturmaktan ziyade kar realizasyonu olarak devam ettiği görüşümüzü korumamıza destek vermekte.
   
Teknik olarak da dün 71,900’e sarkılsa da buradan tepki gelmesi ve olumlu teknik görünümün korunması için gerekli gördüğümüz 72,000 desteğinin çalışması da hala 73,000’e yönelebilecek bir hareketi ihtimaller dahilinde tutmaya devam ediyor..Yine de günlerdir vurguladığımız gibi 72,000’den tepki gelmeyen satışlar algıyı bozabilir ve 71,500 de hala bizim stop loss seviyemiz.. Ancak dün Yellen’ın konuşmalarının genel risk iştahına verdiği destekle beraber bu sabah açılışta alıcılı bir seyir görebileceğimizi, belki gün içinde temkinli bir duruşa dönülebileceğini düşünüyoruz..
   
Yellen demişken dünün en önemli beklentisi Yellen’ın akşamki konuşmasıydı.. Yellen FOMC sonrası şahin tonundanfarklı olarak dün FED’in toparlanmayı desteklemedeki kararlılığına vurgu yaptı ve tam istihdama ulaşılma konusunda politika yapıcıların görüş birliğinde olduğu tarihin 2016 olduğunu söyledi. Şu ana dek yaşanan toparlanmanın yeterli olmadığı sinyali veren Yellen, işsizlik veya enflasyonda istenen düzeylere ulaşılmada ilerleme hızı ne kadar yavaş olursa mevcut faiz oranlarının da o ölçüde sürdürülebilir olacağını kaydetti. Bu şekilde ılımlı tonlama ile piyasalarda oluşan FED’in eli hala üzerimizde algısı sayesinde artan risk iştahı ABD borsalarını destekledi..   

Bugünün ajandasına bakıldığında yoğun bir data akışı bulunmuyor, yurtiçinde Pazartesi basında çıkan haberler nedeniyle TCMB toplantısı izleniyor olacak.. Dün Euro bölgesinde açıklanan TÜFE rakamının aylık ve yıllık olarak farklı sinyaller vermesine karşın artmaya da devam etmesi ve piyasanın ECB ve Draghi’den net bir hamle görmek istemesi nedeniyle EURUSD’de 1,38’in altına bir baskılanma görmemiştik.
   
TÜFE verisine de tepki gelmemesi 8 Mayıs ve 5 Haziran toplantılarını ön plana çıkarmaya devam ettiğinden ECB’dengelebilecek açıklamalar genel olarak gündemimizde olacak, benzer şekilde Ukrayna gündemi de bir kenara not edip izlemeyi bir süre daha sürdüreceğimiz bir diğer unsur. Bugünkü toplantıda diplomatik çözüm arayışlarının üzerinde durulacak ve buradan hemen bir çözüm olmasa da yatıştırıcı sinyaller gelmesi halinde, ABD perakende satış verisiyle 1,300 doların altına gelen ancak yeniden Ukrayna tansiyonu ile yükselen altın ons fiyatında bir gevşeme görmemiz sözkonusu olabilir.. Piyasalar açısından ise böyle bir durum destekleyici olacaktır..''

TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)