E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 1987 benzeri çöküş korkusu---

Borsalarda 1987 benzeri çöküş korkusu

Borsalarda 1987 benzeri çöküş korkusu
24 Ekim 2017 - 21:14 borsagundem.com

1987 yılında küresel düzeyde borsalarda yaşanan sert çöküşü yaşamış olan üç para yöneticisi bugünkü tehlike konusunda uyarılarda bulundu.

BORSAGUNDEM.COM

Hisse senedi piyasaları 1987 yılının 19 EKiminde çöküş yaşadığında yatırımcılar da büyük bir panik yaşamışlardı ve bu pek de alışıldık bir durum değildi. Bir önceki düşüş ise bundan 58 yıl önce 1929 yılında gerçekleşmişti.

1987 yılında yaşanan Kara Pazartesi'nin 30 yıl sonrasında ogünleri yaşamış olan ve halen çalışmakta olan bugün profesyonel yatırımcılardan üçü çöküşe dair tecrübelerini paylaştı ve bir çöküşün öncü sinyalleri ve bununla nasıl mücadele edilebileceği konusunda bilgi verdi.

Altfest Kişisel Varlık Yönetimi'nin başkanı Lewis Altfest bu yatırımcılardan birisi. Kendisi müşterilerine ait 1.3 milyar dolarlık fonlarını yönetiyor. Şirket 1983 yılında kuruldu.


Bir diğer tecrübeli yatırımcı ise 2.5 milyar dolarlık Thornburg Küresel Fırsatlar Fonu'nun CEO'su Brian McMahon,

Son olarak Putnam Growth Fund ve Putnam Convertible Fund isimli ve toplam büyüklüğü 2 milyar dolar civarında olan fonları yöneten Lawrence Haverty'nin görüşlerine başvuruldu.

1987 yılındaki gelişmelere bir göz atacak olursak, 16 Ekim 1987 Cuma ghünü Dow yüzde 4 oranında gerilemiş ve ardından Kara Pazartesi günü yüzde 23'lük bir düşüş yaşamıştı.

Neredeyse Wall Street'deki herkes için hiç de beklenmeyen bir durum olan bu düşüşü getiren bazı unsurlar vardı. Bu unsurlar arasında Dow'un 1986 sonundan 25 Ağustos 1987 tarihine kadar yüzde 44 oranında yükselmesi de yer alıyordu.
Bu yükselişin arkasında ise kısmen 1986 yılındaki vergi reformu yatıyordu. Kısa vadeli faiz oranları o dönemde hızlı bir yükseliş yaşadı ve belirsizliklerin artmasına neden oldu. Kara Pazartesi gününde gerçekleşen satışlar "çok bilinen adı ile portföy sigortası" satışları ile gerçekleşti ki bu herkesin temel olarak zarar durdurma satışlarına gitmesi olarak özetlenebilir.

New York Borsası'nda bu tür sert satışları önleyecek bazı bariyerler oluşturuldu. Örneğin aşırı düşüş yaşanması halinde işlemlerin durdurulması bu önlemlerden biri ancak düşüş yine de sonraki günlerdeki seanslarda da sürebilir.


Kara Pazartesi ile yüzleşmek

Altfest: "Yatırımcılarım her sinirleri bozulduğunda beni aradılar"

16 Ekim 1987 Cuma günü yaşanan düşüşün ardından Altfest, ertesi gün yani Cumartesi günü ofisine gitti ve kendisini müşterileri için erişilebilir tuttu. Yatırımcılarını panik satışlarından korumaya çalıştı. ANcak piyasalarda yaşanan karmaşa dönemlerinde hafızalar zayıfladı ve insanların piyasanın yeniden rekor seviyelere yöneleceğine dair inançları kayboldu.

Altfest konuya ilişkin açıklamasnda "Pek çok insan piyasdan çıktı ve piyasa farkedilir ölçüde bir geri dönüş yaşayana kadar dışarda kalmayı tercih ettiler. Bu ise onlar açısından pek de olumlu sonuçlar getirmedi." ifadelerini kullandı.

Altefest, müşterilerin emirlerini Pazartesi uygulamaya koymak üzere hafta sonunda almaya başladı. Bu emirler içinde her bir satış emrine karşı 12 alım emri yer alıyordu. Altfest Pazartesi günü piyasa yüzde 8 oranında düşünce bu alım emirlerini devreye soktu. Ancak piyasanın bir yüzde 15 daha düşüş yaşayacağını bilemezdi. Ancak eninde sonunda piyasa iyileşmeye başlayınca Altfest de heyecanlanmaya başladı.

Tahvilde Yaşananlar

Kara Pazartesi ayrıca tahvil yatırımcıları açısından da çok zor bir gün oldu. 1987'de 7.39 seviyesinde olan 30 yıllık tahvillerin faizi 1 Ekim itibarı ile yüzde 9.61 seviyesine yükselmişti. 

McMohan konuya ilişkin açıklamasında "Bugün tahvil faizlerinde aynı düzeyde bir yükseliş olursa bu muhtemelen hisse senedi piyasalarına daha sert bir etki yapacaktır. Ben o dönemde menklul kıymetlerde para yönetmiyordum. Ancak insanlar ellerinde ne varsa satma eğilimindeydiler. Benim olayımda ise biz geri ödemeli yerel yönetim tahvillerini almayı başarabildik.

Haverty ise "yüksek faiz oranları çalışır" diyen bir meslektaşına atıfta bulunarak "Bunun anlamı faiz oranları aşırı ısınmış bir ekonomi ve enflasyonu frenleyebilir. Ancak eninde sonunda yüksek faizler sorunlara neden olur demektir" ifadelerini kullandı.

Haverty 1987 yılının "Milken Era" olarak bilinen dönemin bir parçası olduğunu hatırlattı ki bu dönemde Michael Milken ve Drexel Burnham Lambert yatırımcıların yüksek getirili yatırım araçlarına olan açlıklarından yararlanmış ve yüksek getirili borçlanma araçları içinde kombinasyonlara gitmişlerdi.
Haverty "Ben 1984 yılında dönüştürülebilir fonlara dahil olduğmda 200 milyon dolarlık bir varlık söz konusuydu ve 1987 yılında bu rakam 1.5 milyar dolara yükselmişti ki bu noktada düşük bir varlık sınıfı için bu rakam büyük bir seviyeyi ifade ediyor.

Haverty Ekim ayında çöküş içine giren dönüştürülebilir tahvil piyasasında aşırı ısınmanın sinyallerini net bir şekilde görmüştü.
McMohan ise bugünkü piyasanın verdiği işaretler için "Benim düşünceme göre tahvil piyasaları genel olarak aşırı değerlenmiş durumda bulunuyor ve bu durumda faiz oranlarında yukarı yönlü bir baskı ve bunun şirket kredilerine yansıması beni şaşırtmaz" ifadelerini kullandı.
McMohan sözlerini şöyle sürdürdü "Fed'in aylık 30 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltma planı ve muhtemel bir vergi reformu tasarısı yatırımcıların ekonominin aşırı ısınmasını beklentisine girmesine ve faiz oranlarını yukarı çekmesine neden olabilir. Yüksek faiz oranları ise tipik olarak hisse senetlerinde daha yüksek volatilite anlamına gelir."


Altfest açıklamasında piyasalarda yakın bir zamanda düşüş beklemediğini belirterek ortamın 1987'ye göre de 1990'lardaki teknoloji balonuna ve 2007 krizi öncesindeki duruma göre de farklı olduğunu dile getirdi.

Haverty bazı hisse senetlerinde aşırı değerlenme yaşandığını ve bunun piyasaların sağlığına yönelik ciddi bir uyarı işareti olduğunu dile getirerek;

Fiyatlar 2009 yılının Mart ayında başlayan boğa piyasasından bu yana önemli ölçüde arttı ancak 2000 yılının Mart ayına yaklaşmış değiliz. Bu dönemde S&P 500 dahilindeki şirketler karlarının 30.5 katı seviyesinden işlem görüyorlardı.

Altfest yatırımcılara yatırım yaptıkları şirketlerin karlarına ve PD/DD oranlarına bakmalarını ve piyasada sert bir düşüş görmeleri halinde bir kenara çekilmeleri uyarısında bulundu.
Sözlerini şöyle sürdürdü: " Diğer bir deyişle hisse senetleri piyasalarının her çöküşün ardından eninde sonunda toparlandığını hatırlamak gerekiyor. Buradaki tehlike eğer siz piyasalardaki toparlanmayı uzun süre beklerseniz yükselişi yakalama fırsatyını kaçırarak satmış olduğunuz hisse senetlerini daha yüksek fiyatlardan almak zorunda kalabilirsiniz. Tarih gösteriyor ki profesyonel olan yatırımcılar genellikle panik halinde satışa geçmezlerse bu onlar açısından daha iyi sonuçlar doğuruyor."

Haverty ise hisse senedi fiyatlarının çok yüksek olduğu yönündeki düşüncelerine karşın yatırımlarının yüzde 100 oranında hisse senetlerinde olduğunu belirterek, profesyonel olmayan yatırımcılar için ise "Ben onların yerinde olsam bir miktar parayı dışarı çekerdim zira fiyatlar çok yüksek ve değerlerin tehlikeli olduğu yerlere yaklaştığımıza dair net işaretler var" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş 25 Ekim 2017 21:11

    borsanın hala neden yükseldiğine inanamıyorum.

  • yazık.....artık akıllanma zamanı25 Ekim 2017 15:06

    KISACA NEKADAR SAÇMA ÖĞRETİLER VAR İSE BU ÜLKE VATANDAŞININ ADAM YERİNE KOYDUĞU SAYGI GÖSTERDİĞİ SÖZÜM ONA MADYATIK OLANLARIN BIRÇOĞUNUN ÇAHİLLİĞİNİN ESİRİ OLUYORUZ

  • HAA..İSTEDİĞİNİZ KADAR25 Ekim 2017 14:45

    DENİZ DALGALI,SERMAYE ARAÇLARI DALGALI,TC NİN ÇOĞRAFİ YAPISI İNİŞLİ ÇIKIŞLI ENGEBELİ EE SİZLERE NE OLUYORDA TRIPLERE GİRİYORSUNUN ?BUNUN NEDENİ DE TC NİN 0 MERİDENDE OLMASINA DAYALI YAN ETKİLERİ Mİ?SACMALAYIN.KENDİNİZİ ELE VERİYONUZ

  • ÖĞRENİZSİN,Z.BİLGİ MANİPÜLATÖR TERÖRİSTLARI25 Ekim 2017 14:30

    DAR BOĞAZ EKONOMİSİ NEDİR?EKONOMİ VE SERMAYE PİYASASI BAZ ALINDIĞINDA TEKNİK TEMEL ANALİZLER VE TEORİLERİN NE ANLAMA GELDİĞİ VE MATEMATİKSEL HESAPLAMALARIN SERMAYE ARAÇLARINDAKİ İŞLEVİ NEDİR ...

  • TAHMİN25 Ekim 2017 14:23

    ŞİDİ ANLADINIZMI GECMİŞDEN GÜNÜMÜZE KADAR OLAN SÜRECDE BI TAKIM SORUŞTURMALARIN YURTİÇİNDEN YURTDIŞINA YURTDIŞINDAN YURTİÇİNE KADAR UZANIYOR.İSTEDİĞİNİZ KADAR SİYASİ DEYİN BUNUN SONU KURUMLAR BAZ ALINDIĞINDA ARACI KURUMLARA KADAR UZAYACAK.2019 TABIYKI UZANTILARI DAHİL.O YAPTI YOK.SİZLER YAPTINIZ.İŞLEMLER BELLİ

  • YAAAAAA.ULUSLAR ARASI HIRSIZLIK ŞEBEKESİ25 Ekim 2017 14:20

    DİYELİMKİ SERT SATIŞ BAZKISI 4 PARA AKIŞINA DEĞEİL DE 1 SERMAYE ARAÇI OLAN PARA AKIŞINA ETKİ ETMİŞ.NEDEDİK?PARA HAKLANMIŞ.AMA PARA HAKLANIR İKENDE PARANIN ALIÇISI OLAN KARŞI TARAFINDA ORTAKLIĞINA DAYALI.

  • YAA BU İŞLER ZOR İŞLER .HIRSIZLAR25 Ekim 2017 13:04

    ARAŞTIRIN OZAMANKİ PARA AKIŞININ 4 SERMAYE AKIŞINA ETKİ ETMİŞMİ ETMEMİŞ Mİ.ETMEMİŞSE KURUM YÖNETİMİ YADA ÇALIŞANLARI TARAFINDAN PARA HAKLANMIŞ DEMEKTİR MAKSİMUM 7 YADA 9 PARA AKIŞINA HİZMET EDER SERT SATIM BASKILARIKISA VADEDEN KISA ORTA VADEYE DAYALI OLUP ORTA VADEDE GÖRÜLÜR

  • best of best25 Ekim 2017 13:01

    BUNU DA ANLAMANIN YOLU SERT DEĞER KAYIPLARININ SONUÇUNDA PARA AKIŞININ MİNİMUM 4 SERMAYE AKIŞINA ETKİ ETMEMESİNDEN ANLAŞILIR

  • MARKET MAKER25 Ekim 2017 12:51

    YANİ KURUM VE KURULUŞLARIN EMİR İLETİMLERİNİ SİSTEME GÖNDERMİŞ GİBİ MÜŞTERİLERİNE BEYANLARI OLURKEN ASLINDA SİSTEME GÖNDERMEYİM İŞLEMİ KENDİ BÜNYESİNDE TUTMASI VE DİĞER TARAFDAN İSE SIĞ DESTEK SEVİYELERİNE SERT SATIM BASKISI YAPMASI.VE SİSTEME İLETİLMEYEN YÜKLÜ İŞLEMİN İSE HAKLANMASI

  • KARTALAĞABEYLİ25 Ekim 2017 11:59

    sert değer kaybına KELEBEK ETKİSİ DİYORLAR..

  • Gezgın25 Ekim 2017 09:05

    Atlas a dıkkat

  • Salih25 Ekim 2017 01:27

    Çöksünde görelim

  • ÇÜNKİ25 Ekim 2017 01:03

    SİZ HİÇ BİLİRMİSİNİZ BU ÜLKEDE ARACI KURUMLARIN HERHANGİ BI SUÇ UNSURU OLUŞTURDUĞUNU?SİYASİ EKONOMİK YADA TİÇARİ FALİYETLERDE.YOK.NEDEN?ÇÜNKİ................

  • UYARMADI DEMEYİN...25 Ekim 2017 00:49

    KISACA BU TÜR ÇÖKÜŞLER FİNANS TERÖRİZMİNİN SONUÇUDUR...BU ÜLKEDE DE FİNANS TERÖRİZM VE YAPILAŞMASI VARDI.SON DURUMLAR BİLİNMEZ AMA SANIRIM BİTTİ.YADA KENDİNİ YENİLEYEN SİSTEM BU YAPILAŞMAYI TAMAMEN YA BİTİRECEK YADA DEŞİFRE EDECEK.2012 YILINDAN GÜNÜMÜZE KADAR SERMAYE PİYASASI SİSTEMLERİNİ YENİLEDİLER

  • YALANMI25 Ekim 2017 00:37

    SİZLER KENDİNİZİ ÇOK AKILLI VE BAŞKALARININ İSE AKILSIZ VE BİLGİSİZ OLDUĞUNU SANAN SAFLARSINIZ...SİSTEMİN İŞLEYİŞ ÇARKINI BİLMYENE TEKNİK ANALİZÇİ YADA PROFSYONEL YATIRIMCI DEMEZLER

  • YALANMI25 Ekim 2017 00:36

    ŞUNU HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYIN.SERMAYE ARAÇLARINI FİYATLAYAN KURUM VE KURULUŞLARIN HİSSE SENEDİ STOĞUDUR.BIZ YANİ TASARRUF SAHİBİ BİRİKİMLERİNİ SERMAYE ARAÇLARINDA DEĞERLENDİRENLER İSE ARACI KURUMLARIN HİSSE SENEDİ STOĞUNDAN ALIŞ YAPARIZ...KURUMLAR İSE TAKASBANKIN STOĞUNDAN.....YANI BU SERT DALGALANMALARIN ARKASINDAKİ GERCEKLİK .... X KURUMUN SUÇ UNSURU OLUŞTURMASIDIR

  • ..................24 Ekim 2017 22:42

    SİZLER PARASAL KONULAR VE PARA BAZ ALINDIĞINDA ........... GİZLİ YAPILAMA VE SONUÇLARINI KOLAY SANIYONUZ.ATOM BOMBASINA KADAR YOLU VAR

  • YALANMI24 Ekim 2017 22:39

    1980 YILI ÖNCESİ İSE TC EKONOMİSİNİ İSE KASTELLİ SPEKÜLASYONA DAYALI MANİPÜLE EDİYOR.VATANDAŞIN PARASI İLE SONUÇ?80 DARBESİ.

  • HADİLEN HIRSIZLAR24 Ekim 2017 22:34

    PEKİ BORSA ÇÖKMÜŞ İSE NEDEN SONRASINDA DİP SEVİYEDEN YATAYA DEĞİLDE .DİREK ALIM BASKISI İLE TEKRARDAN TAVAN SEVİYE TEST EDİLİYOR VE AKABINDE DAHA ÜST SEVİYELER DAHİL?

  • ZAMANI GELDİĞİNDE ANLARSINIZ24 Ekim 2017 22:30

    EN GÜZEL ÖRNEK YUNANISTAN BORSASI VE SERMAYE AKIŞLARI..2012 YILI ÖNCESİ..........SORUŞTURMALAR SONLANSIN

  • ALİ AKSOY24 Ekim 2017 22:29

    PANİK YAPIP SATALIMDA SEN SUDAN UCUZ KAP.DEĞİL Mİ ÇAKAAAAL..!

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 22:12

    HE PARANIN YURTİÇİNDEN KAÇIRILMASI AKABINDE PİYASADAN TAMAMEN KULLANIM DIŞI KALMASI.KISACA PARA HIRSIZLIĞA DAYALI .NERDE LEN PARA?HANGİ TAŞIN ALTINDA?

  • KILIÇ24 Ekim 2017 22:09

    KARA SENARYOLAR HAYİNLERİN EKMEGİNE YAG SÜRMEKDİR AKSİNE BEN TÜRKİYENİN YILDIZI HER GEÇEN GÜN DAHADA PARLAYACAGINA İNANIYORUM BİRDE ŞU KAPI IRAKIN KONTRÖLÜNE GEÇİNCE İHRACAT PATLAMASI OLACAKTIR.

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 22:08

    YADA EMEKLİLİK SİGORTA FONLARININ İÇİ BOŞALTILMADIĞI SÜECE İMKANI YOK..ŞİMDİSİNDE İSE TAMAMEN İMKANSIZ.ÇÜNKİ?DÜNYA EMEKLİLİK FONU OLDU?.................. KURUM VE KURULUŞLAR

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 22:05

    SERMAYE AKIŞLARINA SERMAYE ARAÇLARI ÇALIŞANI YADA YÖNETİÇİLERİ TARAFINDA SALDIRI OLMADIĞI SÜRECE ÇÖKMESİNİN İMKANI YOK..YANİ HIRSIZLIKLARA DAYALI İÇİ BOŞALTILMADIĞI SÜRECE.YANİ BORÇ YÜKÜNÜN ..............ANLAYAN ANLADI

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 22:01

    BU YORUMLARIN HEPSİ ZIRVA.YADA BİLİNÇLİ SUÇ ORTAKLARI

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 22:00

    BORSALARIN SERT DEĞER KAYBININ NEDENİ BORÇ STOĞUNUN YA SEPEKÜLE YADA MANİPÜLE EDİLMESİDİR......YANİ YOLSUZLUK..RÜŞVET..VE PARANIN YURTİÇİNDE KAÇIRILMASI

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 21:58

    NEDEN SADECE BORSA? BRENT PETROL VE ALTIN FİYATLARI TAVAN SEVİYELERİ TEST ETMEDEN BORSALARIN ÇÇKMESİNİN İMKANI YOK...OKİ GENEDE ZOR BU PARA AKIŞININ KARŞILIĞI PARA AKIŞI NEDEN SORGULANMIYOR?TAHVİL PİYASASIMI YANİ?YOKSA BORÇ STOĞUNUN YA SEPEKÜLE YADA MANİPÜLE EDİLMESİ Mİ?

  • KARTALAĞABEYLİ24 Ekim 2017 21:57

    NEDEN HEP BORSA KONULU?NEDEN BRENT PETROL VE ALTIN OLMADA HİÇ..ÖRNEK BRENT PETROLUN 110BSEVİYESİNDE 33 TEST ETMESİÖRNEK ALTIN ONS 1900 LERDEN 110 SEVİYELERİNİ TEST ETMESİ