E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadan çıkışta ortak ne yapacak---

Borsadan çıkışta ortak ne yapacak

Borsadan çıkışta ortak ne yapacak
22 Temmuz 2014 - 16:25 borsagundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras bu soruyu SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ve Prof. Dr. Ünal Tekinalp’e sordu. İşte yanıtlar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Milliyet yazarı Güngör Uras’ın, “Borsadan çıkan şirketin hissedarı ortaklıktan çıkmak istemezse zorla çıkarabilirler mi?” sorusuna, “Şirketin borsadan çıkarılmasına SPK tarafından karar verilmesi durumunda, hisse sahiplerinin önünde 2 seçim vardır” dedi. Ve seçenekleri sıraladı. İşte Göngör Uras’ın “Borsadan çıkışta ortak ne yapacak?” başlıklı o yazısı…

**
SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş’a sordum:
- Ayşe Hanım Teyzem borsadan çıkmak isteyen şirketin hisse senedine sahip.
- Şirketin çıkacak ortaklara ödeyeceği fiyatı düşük buluyor.
- Aslında da fiyat ne olur ise olsun şirketin ortaklığından çıkmak istemiyor.
Bu durumda Ayşe Hanım Teyzemi ortaklıktan zorla çıkarabilirler mi? Ayşe Hanım Teyzem borsadan çıkan şirketin ortağı olarak kalabilir mi?
Dr. Vahdettin Ertaş cevapladı:
-  Borsadan çıkmak isteyen şirketler için pay alım teklifi fiyatı Kanun’un 24. maddesi uyarınca açıklamadan önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı fiyatların aritmetik ortalaması olarak belirlenmiştir.
Borsadan ayrılmak isteyen şirketlerin başvuruları üzerine SPK her bir talebi;
-  İlgili mevzuat,
-  Son bir ay içinde hisse fiyatında
yapay bir fiyat oluşumu (baskılama olup olmadığı),
-  Mali tablolarda fiyat oluşumunu etkileyecek bir hata/yanlışlık olup olmadığı,
-  Kamuoyuna açıklanmamış fiyat oluşumuna etki edebilecek bir bilgi olup olmadığı,
-  Endekse ve sektör ortalamasına göre hisse fiyatında izah edilemeyen bir durumun olup olmadığı gibi kısaca azınlık pay sahiplerinin de menfaatlerini koruyucu bir yaklaşımla inceleyecektir.
30 günlük ortalama fiyat; mali tablolarda ve borsadaki hisse fiyatında herhangi bir problem olmayan şirketlere uygulanacak genel bir kuraldır. Uyulması gereken şartların biri veya bir kaçının bulunduğu başvurularda Kurul;
-  Başvuruyu kabul etmeme,
-  Mali tablolarda düzeltme,
-  Borsa fiyatında yapay fiyat varsa bu dönemi dikkate almama,
-  Belirlenen 30 günlük sürenin dışında ilave yöntemlerle ve sürelerle fiyat tespiti isteme, gibi azınlık ortakların menfaatlerini koruyacak tedbirleri alacaktır.  
Şirketin borsadan çıkarılmasına SPK tarafından karar verilmesi durumunda, hisse sahiplerinin önünde 2 seçim vardır:
1) Bu hisseler borsada işlem göremeyeceğinden 3 yıl boyunca belirlenen fiyattan ellerindeki hisse senetlerini iade ederek paralarını alabileceklerdir.
2) Şirket Borsa Kotundan çıkınca, artık SPK denetimi de söz konusu olmayacaktır.
Fakat isteyen ortağın hisse senedini satmama hakkı vardır. Bu durumda Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında şirketteki ortaklık payını (ne kadar küçük olur ise olsun) devam ettirir.

İsteyen ortak kalacak
Prof. Dr. Ünal Tekinalp hocaya sordum: Borsadan çıkmak isteyen bir şirketin  ortakları fiyatı beğenmedikleri için veya ortaklıktan çıkmak istemedikleri için   şirketin hisse senedini satmazlar ise ne olur?
Hoca dedi ki, “Hiçbir şirket ortağını zor ile ortaklıktan çıkaramaz. Ortakların isimleri ve hisse senedi miktarları Merkezi Kayıt Bürosu’nda kayıtlı. Bu nedenle ortakların sayısı ve isimleri belli. Ortaklıktan çıkmak istemeyenlerin ortaklıkları, Türk Ticaret Kanunu kapsamında devam eder. Küçük hisse senedi sahibi, halka açık olmayan şirketin ortağı durumunda Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre şirketin kâr dağıtımından yararlanır.”
Konu güncel. Borsa’nın saygınlığı ve de küçük yatırımcının menfaati ile ilgili. Uygulama yeni bir uygulama. SPK’nın derdi, kanunu uygulamak ve  başka ülkelerdekine benzer şekilde isteyen şirketlere borsadan çıkma imkânını tanımak. Küçük yatırımcının derdi haklarının SPK tarafından korunması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ağırlıklı ortalama23 Temmuz 2014 01:56

    Borsadan çıkacak ortak ne mi yapacak? elbette keriz yatırımcılardan kalan ortaklık paylarını çok ucuza alarak şirketin diğer kalanınıda çok kelepire getirdim diyerek oturup rakı balık kutlayacaktır! ayrılma hakkı kriteri borsada ağırlıklı ortalama imiş! sisteme bak! butun patronlar bu ağırlıklı ortamalara ayarı veriyorlar!

  • çakır23 Temmuz 2014 00:46

    Nagsad yazılımı hakkında bilgisi olanlar varmı yazılımlar yerlimi yabancımı bugün arıza oldu tesadufmudur bilmem paralel operasyon yapıldı arıza verdi neler oluyor

  • Borsacı23 Temmuz 2014 00:24

    MKK nın hangi şirkette kaç ortak var açıklaması lazım. Ortak sayısı 500 un altında olan şirketler olabilir. Zaten pek yatırımcı kalmamış.

  • aser g22 Temmuz 2014 23:47

    tekfen ortak satınca patates oldu .lanetli tekfen

  • YETER ARTIK BUKADAR SOYGUN YETERRRRR!!!22 Temmuz 2014 20:39

    Türkiye'de borsa işi bitmiştir bütün haram zadeler orada yazıklar olsun yazıklar...

  • Mustafa Pilatin22 Temmuz 2014 19:44

    Açık artırma usulü ihaleye çıkılsın. Demirdöküm'e en yüksek bedeli verene şirketi satsın Vaillant. Yok satmam derse o fiyattan bizimkileri alsın. En adili bu ! Şirketlerin değeri defter değeri ile değil, alıcının ödemeyi kabul ettiği değerle ölçülür! Mal alıcıya satılır!

  • PEKİ BAŞKAN..22 Temmuz 2014 17:46

    TAMAM BORSADA ÇIKSIN AMA BEDELİNİ ÖDEYEREK ÇIKSIN. MADEM YABANCI ORTAK TÜRK SERMAYESİNE İHTİYAÇ DUYMUYOR. BEDELİNİ ÖDEYEREK ÇIKSIN. ÖRNEĞİN TUDDF 2008 DE KOÇ GRUBUNDAN 820 MİLYON TL YE ALINMIŞ. ŞİMDİ İSE % 5 AZINLIK ORTAĞA 280 MİLYON ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILMAK İSTENİYOR. BU RESMEN SOYGUNDUR. ÜSTELİK BORSA YÜKSELMİŞ, ŞİRKETLERİN PİYASA DEĞERİ 7 YILDA NE DERECE YÜKSELMİŞ HER ŞEY APAÇIK ORTADA İKEN.. EĞER BORSADAN ÇIKACAKSANIZ HALKA AÇILIRKEN Kİ GİBİ İŞLEMLER OLSUN. GİRERKEN NASILSA, ÇIKARKEN DE ÖYLE OLSUN..Halka açılırken gelir projeksiyonu ve piyasa çarpanları metodu ile şişirilmiş fiyat. Borsadan çıkarken ise 30 günlük fiyat ortalaması. Kılıcın ucu hep yatırımcı tarafını kesiyor. Patronlar tarafını hiç kesmiyor. SPK nın bu tebliği TTK ya, ANAYASAYA, MÜLKİYET HUKUKUNA HER ŞEYE AYKIRIDIR. ADALETE AYKIRIDIR. HALKA ARZDA NASIL HESAPLAMALAR VE 3-4 FİRMANIN FİYAT TESPİTİ OLUYORSA, BORSADAN ÇIKARKEN DE AYNI ŞEKİLDE ŞİŞİRME YAPILARAK (HALKA ARZDA YAPILDIĞI GİBİ ÇARPANLAR KULLANILARAK) ORTAYA ÇIKAN FİYATTAN BORSADAN ÇIKMA OLMALI. YOKSA BU İŞ SPK NIN BAŞINA PATLAR. ÇÜNKÜ UYGULAMA EVRENSEL HUKUKA, MÜLKİYET HUKUKUNA AYKIRI. SPK BAŞKANI ELİNDEKİ 400.000 TL LİK DAİRESİNİ BANA 100.000 TL YE SATAR MI?. NE GEREKİR PİYASA DEĞERİNİN TESPİTİ. BORSADAN ÇIKARKEN BUNU NİYE YAPTIRMIYORSUNUZ?. HALKA AÇILIRKEN VARDA ÇIKARKEN NİYE YOK?