E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2014 yılı halka arzlar açısından sakin geçti---

2014 yılı halka arzlar açısından sakin geçti

2014 yılı halka arzlar açısından sakin geçti
16 Nisan 2014 - 14:14 borsagundem.com

MKK’nın verileri kullanılarak hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun 2014 yılının ilk çeyreğini değerlendirdiği rapor açıklandı

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)  tarafından, MKK’nın verileri kullanılarak hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun 2014 yılının ilk çeyreğini değerlendirdiği rapora göre Fed politikalarının yanı sıra global ekonomik ve siyasi gelişmeler küresel risk iştahında belirleyici oldu.

Rapora göre, Mart ayındaki yerel seçimlerin de etkisi ile Borsa İstanbul global piyasalardan genel olarak olumsuz ayrışsa da yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da net alımda oldukları gözlendi. Aynı dönem, halka arzlar açısından da sakin geçti. Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesinde halka arz gerçekleşmezken, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda ise 11 milyon TL hasılat ile 2 adet halka arz gerçekleşti.

Raporda, Son yıllarda şirketlerin halka açıklık oranı seviyelerini incelediğimizde genel olarak trendin artış yönünde olduğu belirtiliyor. Bu trend, Borsa İstanbul genelinde hem işlem hacmi seviyesinin artmasına hem de daha etkin bir piyasa oluşmasına katkı sağlıyor. 2013 yılının ilk çeyreği ile 2014’ü karşılaştırıldığında Borsa İstanbul’un genelinde fiili dolaşım oranlarında 42 baz puanlık bir artış yaşandı.

BİST Ticaret Endeksi en çok artış gösteren endeks oldu

Yılın ilk çeyreğinin sonunda BIST-TÜM endeksinin piyasa değeri 2013 yılsonuna göre TL bazında %1 yükselirken sektör endeksi olarak en fazla artış %6 ile BIST Ticaret endeksinde oldu. BIST 100’ün lokomotifi olan Banka endeksinin piyasa değeri ise TL bazında %4 artış gösterdi. Çeyreksel olarak hem TL hem de ABD doları bazında en fazla düşüşü sırasıyla %5 ve %6 ile Sınai endeksinin portföy değeri kaydetti. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırma yaptığımızda BIST TÜM endeksinin portföy değeri TL bazında %16 değer kaybederken, BIST Banka endeksinin değer kaybı %27’ye ulaştı.

Yılın ilk çeyreğinde işlem hacimleri TL bazında -%5 azaldı

Yılın ilk üç ayında Borsa İstanbul’da gerçekleşen işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında -%5 azalış gösterirken Banka endeksinde %17 oranında artış yaşandı. TL’nin ABD doları karşısında son bir yıllık periyotta değer kaybetmesi sebebiyle tüm endekslerin
dolar bazlı işlem hacimlerinde geçen yıla göre düşüş yaşandı. En fazla düşüş ise geçen yılın aynı ayına göre dolar bazında -%74 ile BIST Teknoloji endeksinde meydana geldi.

Mali endeksteki çıkışın 480 milyon dolarlık kısmı ilk çeyrekte geri kazanıldı

2014 yılının ilk çeyreğinde net 395 milyon ABD doları seviyesinde yabancı girişi yaşandı. Geçen yılın aynı çeyreğinde çok daha yüksek bir para girişi yaşanan endekste, 2013 yılının son çeyreğinde 121 milyon ABD doları seviyesinde net para çıkışı meydana geldi. Rapora
göre, 2014 yılının ilk üç aylık döneminde en yüksek para girişi, içerisinde Banka hisselerini de bulunduran Mali endekste görüldü. Bir önceki çeyrekte görülen 570 milyon dolarlık para çıkışının 480 milyon ABD doları geri geldi.

2014 yılının ilk çeyreğinde Borsa İstanbul’da işlem hacminin %78’i yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Adet bazında %1’in altında  olan yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı %22, piyasa değerindeki payı ise %63’tür. Yerli yatırımcıların %99’undan fazlası bireysel yatırımcılardan oluşmaktadır, Yabancı yatırımcılar içinde kurumsal yatırımcıların payı %38. .

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haydeee16 Nisan 2014 16:04

    iyi ya,bankalara yüklenmişler düşüşte yani 80bin-62000 düşüşü sırasında fiyatlardan şimdi yeni yabancı gelmezse kime giydirecekler abd,rusya,ukraynada gelişmelerinde bir olumsuzluk olursa dünya piyasalarında,elbette küçük yerli yatırımcılara gel gel yaparak ama yemezler artık,%63'ün altından kimse kalkamaz düşüş başlarsa,sonuç patron uşağa,uşak bakçevana sonra hepberaber ya uşağa ya bahçevana yani yabancılar birbirine.

  • zaten %30 düşecek beş altı ay içi...16 Nisan 2014 15:34

    abd mart konut başlangıcı beklenenin altında açıklandı bu abd'yi düşürür bugün.

  • f/k,'lar yüksek kalabilir mi acaba?16 Nisan 2014 15:29

    şubat itibarıyla,takipteki alacaklar toplamı 32.2,şubat toplam banka karları ise 3.18 milyar lira ise ne anlıyorum ben,yıl sonunda takiptekiler artmasa bile 33milyar kar,33 milyar takipte aşağı yukarı,nerde kar artışı,yani karlar ancak takiptekileri karşılıyorsa defter değerleri artar mı?o halde borsadaki son 62.000-73.000 hareketi rusyadan kaçan parayla oldu deniyorsa o para bitti ise??