E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorsadaki hisselerle ilgilenmiyorum---

Borsadaki hisselerle ilgilenmiyorum

Borsadaki hisselerle ilgilenmiyorum
25 Mayıs 2015 - 13:03 borsagundem.com

Bağfaş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gencer, şirketin hisseleriyle ilgisi olmadığını açıkladı

Bandırma'da yeni tesislerini açmaya hazırlanan Bagfaş, fabrikayı açmadan üç yıllık satışı garantiledi. Bu satış garantisi ve yatırımların tamamlanmasıyla, geçen yıl 348 milyon TL olan cironun bu yıl 600 milyon TL'yi aşması bekleniyor. Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, bu yatırımın devreye girmesinin ardından hammadde alanında yeni bir şirket kurabileceklerini söylüyor.
Bandırma'da 450 bin metrekarelik arazide beş fabrikada kimyevi gübre üreten Bagfaş, önümüzdeki günlerde yeni fabrikasını açmaya hazırlanıyor. 248 milyon dolarlık yatırımla yine Bandırma'da hayata geçecek iki ayaklı bu yatırımda önemli bir anlaşmaya imza atan şirket, üç yıllık satışı garanti altına aldı. Bandırma'da hizmete girecek yeni fabrikada ilk kez granül kalsiyum amonyum nitrat gübresi üretmeye hazırlandıklarını aktaran Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, bu fabrikanın açılışı için devlet erkanından uygun bir takvim beklediklerini söylüyor. Gençer, tesisin üç yıllık üreti-minin önemli bir kısmı için satış garantisi sağlandığını, dünya devi iki şirket Alman Baywa ve Transammonia'ya üretimin yüzde 40'ına yakınını satacaklarını ifade ediyor. Gübre üretiminde hammaddede dışa bağımlı olan sektörde yeni bir anlaşmaya da imza atabileceklerinin sinyalini veren Kemal Gençer, bu alanda hammadde sahibi bir ülkede şirket kurulabileceğini ifade ediyor. Hammaddede güçlü bir şirket ile Türkiye'de ortak yeni bir şirket kurmanın önemli bir adım olacağını ifade eden Gençer, fabrika açılışının ardından bu konuya eğilmek istediklerini belirtiyor. Gençer, yüzde 58'i halka açık olan Bagfaş'ın 2015 hedeflerini ve yeni yatırımdan beklentilerini anlattı.

2014 Bagfaş için önemli kararlara imza atılan bir yıl oldu. 2014'ü nasıl bir performansla kapattınız ve 2015 planınız nedir?

Bagfaş, gübre sektöründe Türkiye'nin özel sektör tarafından kurulan ilk şirketi. Borsaya da açılan ilk şirketlerden biriyiz. 1986 yılından bu yana önemli başarılara imza atan Bagfaş için 2014 ise tam anlamıyla yatırım yılı oldu. Bildiğiniz üzere iki büyük yatırıma soyunduk ve o yatırımlarımızın nihayet sonuna gelindi.

Bu tesiste üretim ne zaman başlayacak? Sizin için önemi nedir?

248 milyon dolara mal olan tesis yatırımımızla fosfatlı ve nitratlı gübre üretir hale geliyoruz. Türkiye'de ilk kez granül kalsiyum amonyum nitrat ve granül stabilize amonyum nitrat gübresi üretecek iki yeni fabrikayı hizmete alacağız. Bunun için deneme üretimleri başladı. Fabrikanın temelini başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan atmıştı. Açılışını da yapmak istediğini iletmişti. Eğer mümkün olursa, açılış için devlet erkanının uygun bir takvimi bekleniyor. Fabrika, ithalata bağımlı bu sektörde ilk yerli üretim olacak. Granül gübreyi çiftçiye sunacağız. Şu anda 600 bin ton fosfatlı gübre üretiyoruz, buna 660 bin ton daha yeni üretim eklenecek. Bu, optimum seviyelerde kârlılık için çok önemli bir adım.

Bu yatırımın cironuza katkısı ne olacak?

Geçen yıl yaklaşık 348 milyon TL civarında bir ciro elde edildi. Tabii cirodan ziyade kâr önemli. Biz bu süreçte kârlılık açısından 22,8 milyon TL'yi gördük. Türkiye'de hatırı sayılı derecede, üretimimizin yaklaşık yüzde 30-40 kadarını da ihraç ediyoruz. Ciromuz iki misline yakın artacaktır. Yani beklentimiz minimum 600 milyon TL olması yönünde. Fakat dediğim gibi bizim için kârlılık çok önemli. Zaten borsaya açık bir şirket olduğumuz için ilk üç aylık cirolara bakıldığında, cirosu bizden çok fazla olan şirketlerin kârlılıkları aynı oranda değil. Kârlılıkta biz önemli bir noktadayız.

Yatırım için finansman konusunda nasıl ilerdiniz? Bir ara hızla yükselen dolar kuru sizi endişelendirdi mi?

Yeni tesis benim 22 yıldır kurmak istediğim ve zaman zaman Avrupalı şirketlerden fiyat aldığım bir yatırımdı. Finansmanda son yıllarda Türkiye'nin aldığı en iyi koşullar söz konusu. Yüzde 85 oranında Almanya'dan sağlanan kredi, 13 yıl vadeli ve ilk üç yıl ödemesiz. Yüzde 3,02 sabit faizli krediyle finanse edilen bu tutar için hiçbir garanti de yok. Geri ödememiz dolar cinsinden olacak. Bu koşulların yanı sıra bizi rahatlatan bir diğer konu ise yaptığımız satış anlaşması. İşin enteresan tarafı, bu tesis daha üretime geçmeden imalatının yüzde 62'sini üç yıl süreyle formülasyon fiyatıyla dünyanın en büyük şirketlerine sattı. Transammonia firmasıyla 200 bin ton, Alman Baywa ile de 170 bin ton ihracat taahhüt anlaşmaları imzalandı. Ayrıca Amerikan Trammo AG, İsviçre merkezli Mekatrade SA'nın yanı sıra, Romanyalı SC Mine şirketlerinden sevk edilmek üzere de sipariş aldı.

Üç yıllık üretimi satmış olmanın önemi nedir?

Avrupa'da 40 yıldır böyle bir fabrika kurulmadı. Bu nedenle böyle bir alım yaptılar ve hazır olmak istediler. Bugünkü fiyatlarla 130 milyon dolarlık bir alım garantisi için imza atılmış oldu. Bu bizim geri ödememizi kolaylaştıracak. O nedenle iyi bir anlaşma oldu.

Grup halka açık ama babanız Recep Bey önemli bir paya sahip. Burada bir satış gündeme gelir mi?

Recep Bey hayatta hisselerini satmaz. Borsada satmayan adam, yabancıya şirketi satar mı? Hiç satmaz. Baktığınızda Avrupa'da da Türkiye'de de eski adamlar satmayı pek sevmiyorlar. Fakat belki Bagfaş önderliğinde yeni bir şirket kurulabilir. Bu yönde temaslarımız olabilir.

Yeni şirketle nasıl bir ortaklık söz konusu olur? Görüşmeler yapıyor musunuz?

Mesela hammaddede bir girişim olabilir. Baktığınızda gübrede hammadde açısından tamamen dışa bağımlı bir yapı söz konusu. Dolayısıyla hammadde sahibi bir ülkeden ortak cazip olabilir. Devlet bu işte planlama babında yardımcı olursa belki olabilir.

Bu girişim ne zaman hayat bulur?

Altı ile sekiz ay arasında bir sürede belli olur. Yüksek teknolojiye sahip yeni bir gübre hammadde üretim şirketi kurmamız söz konusu olabilir. Türkiye'de farklı bir konseptte, olmayan bir yapı kurulabilir.

“DÖRT ŞİRKETİ VAR”

Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFAŞ), Recep Gençer tarafından kuruldu. Borsa İstanbul'a kote ikinci gübre şirketi. Bünyesinde Badetaş Bandırma Deniz TAŞ (deniz taşımacılığı, romörkkaj hizmetleri veriyor), Bagasan Bagfaş Ambalaj AŞ (ağır hizmet torbalan üretiyor), Bagfaş Servis Pazarlama (pazarlama, nakliye ve diğer hizmetler sunuyor) ve Bagfaş Teknik Müteahhitlik Ltd. (teknik bakım hizmetleri veriyor) var. Halihazırda 600'ü aşkın bayisi bulunan Bagfaş'ta 450 kişi çalışıyor. Yeni yatırımlarla 100 yeni istihdam yaratılacak.

"BORSADAKİ HİSSELERLE İLGİLENMİYORUM"

Borsada şirketin performansına yönelik değerlendirmesini ve yatırımcılara mesajını sorduğumuz Kemal Gençer, şunları söylüyor: "Bagfaş hisseleri spekülasyona dönük senetler değil. Biz zaten şirket olarak borsanın içinde değiliz. Yani kendi hisselerimizi alıp satmıyoruz. Dolayısıyla borsada Bagfaş'ın hisseleriyle ilgilenmiyorum. Eğer ilgilenecek olursam, bugün Beşiktaş'ın haline üzüldüğüm gibi üzülürüm ve işin idaresini kaybedip hissi davranırım." Sibel Atik -  Ekonomist

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Limancı27 Mayıs 2015 23:27

    İzmir limanı kiralık olarak 2007 de 1.270 milyar dolara kadar ihalede fiyat gördüydü.petlim Yaklaşık 830 milyon dolar..şimdi egegubrede bu rayiçlere göre 60-70 milyon dolar ediyorsa sahiplerine rahatsızlık vermeyebilir ama kul hakkı diye bir şey va bo fotoya inanıp yıllardır bekleyenler hakkını helal etmiyordur..yazık günah böyle kıymetli liman ..bir An önce maddi duran varlıklar guncellenmeli..Allaha inanıyorlarsa maddi duran varlıklar guncellensin.çunku yatırım yapanların kul hakkı var..o limanı şimdi kurmaya kalksan kaç yüz milyon dolar eder..ama hala 2004 değerleri ile bilançoda...yuzerek karşıya geçsen petlim 830 milyon dolarlık. Daha temelde inşaat halinde...Allah aşkına şu maddi duran varlıklar guncellensin..

  • yatırımcı27 Mayıs 2015 16:21

    Ege gübrede maddi duran varlıklar 2004 yılından bu yana güncellenmemiş .halbuki bu süre zarfında 700 dönüm araziye alsancak limanı gibi liman yapmış..hemen karşısında rayiç değerine emsal petlim var...sorun orda maddi duran varlıklar güncellenmeli ki yatırımcı gerçek değer analizi yapabilsin.tamam hisseleri ile ilgilenmesinler ama maddi duran varlıkların güncel olmması da çok ama çok yanlış...

  • Temel analizci27 Mayıs 2015 14:37

    Ege Gübre de piyasa değeri yaklaşık 176 milyon civarı ..yani dolar bazlı 66-67 milyon dolar halbuki goldman sachs hemen karşısında ki petlim ki daha inşaat halinde 800 milyon civarı toplam değer üzerinden yaklaşık yuzde 30 una ortak oldu...arada dağlar var ..neden ...?

  • babakartal26 Mayıs 2015 00:07

    gerçekten borsamızın nadide şirketlerinden biri. fazla söze gerek yok helallllll

  • asım25 Mayıs 2015 13:21

    senin hisseler gibisi ni görmedim.helal olsun size